Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο

2 Έρημοι Οι ερημικές περιοχές καταλαμβάνουν το 1/3 της επιφάνειας της γης και βρίσκονται σ’ όλες τις ηπείρους.

3 Έρημος Οι έρημοι είναι εκτάσεις γης αμμώδεις ή βραχώδεις. Το ανάγλυφό τους μπορεί να περιλαμβάνει: οροσειρές, οροπέδια, κορυφές ηφαιστείων, πεδιάδες ή και αποξηραμένες λίμνες. Είναι περιοχές που δέχονται πολύ λίγες βροχοπτώσεις, οι οποίες καθορίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Έχουν επομένως αραιή ή και καθόλου βλάστηση.

4 Οι μεγάλες έρημοι της Γης
Οι έρημοι στη Γη από τη μεγαλύτερη είναι: η Σαχάρα η Γκόμπι η Αραβική η Αυστραλιανή η Ατακάμα η Καλαχάρι η Μοχάβε

5 Οάσεις Οάσεις: είναι περιοχές όπου υπάρχει νερό και βλάστηση . Χαρακτηριστικό φυτό της όασης στην έρημο Σαχάρα: είναι η χουρμαδιά.

6 Η χουρμαδιά Οι ρίζες της μπαίνουν βαθιά στο έδαφος (30 μέτρα βάθος) για να βρει υγρασία. Οι κάτοικοι της ερήμου παίρνουν από τη χουρμαδιά τους καρπούς (χουρμάδες) και τα φύλλα της. Από τα γέρικα δέντρα, όταν τα κόβουν, κατασκευτάζουν τα σπίτια τους.

7 Ζώα της ερήμου Είναι πολύ λίγα Έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό.
Συναντάμε κυρίως: έντομα ερπετά (κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν τη νύχτα για να αναζητήσουν τροφή.)

8 Ζώα της ερήμου

9 Συνθήκες που επικρατούν στην έρημο
Στις ερήμους επικρατούν ακραίες συνθήκες διαβίωσης: Η διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στη Σαχάρα η θερμοκρασία την ημέρα ανέρχεται στους 70ο Κελσίου, ενώ τη νύχτα πέφτει πολλές φορές στους 0ο Κελσίου.

10 Νομάδες Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες και εκτρέφουν καμήλες και αιγοπρόβατα. Από τα ζώα αυτά παίρνουν το γάλα, το κρέας, το δέρμα και το μαλλί. Φορούν φαρδιά ανοικτόχρωμα ενδύματα, για να προστατεύονται από τη ζέστη. Οι γεωργοί κατοικούν σε σπίτια κατασκευασμένα από φοινικόκλαδα και καλλιεργούν σιτηρά και διάφορα λαχανικά.

11 Νομάδες - Βεδουίνοι Οι νομάδες της ερήμου λέγονται αλλιώς και Βεδουίνοι.

12 Βίντεο Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε εικόνες από τη Σαχάρα, ακούγοντας ταυτόχρονα ένα πολύ ωραίο μουσικό κομμάτι του Ένιο Μορικόνε (soundtrack από την ταινία "Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος")...

13 Βίντεο Δείτε στο επόμενο βίντεο υπέροχες εικόνες από διάφορες ερήμους του κόσμου...


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google