Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
ΚΑΣΤΑΝΑ Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Καστανά Γενικά Ιδιότητες και χρήσεις του κάστανου Συνταγές
Ερωτήσεις – Απαντήσεις Πηγές

3 Γενικά* Τα κάστανα είναι ένας καρπός που βγαίνει από το δέντρο καστανιά. Ο καρπός αυτός βρίσκεται μέσα σε ένα ξυλώδες αγκαθωτό περίβλημα και ανοίγει όταν έχει ωριμάσει ο καρπός.

4 Γενικά** Ανάλογα με το είδος της καστανιάς στο περίβλημα αυτό υπάρχουν καρποί, ή και μόνο ένας Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από το είδος της καστανιάς και την υγρασία.

5 Γενικά*** Η συγκομιδή του κάστανου αρχίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και το είδος της καστανιάς. 

6 Ιδιότητες και χρήσεις του κάστανου*
Το κάστανο είναι ένας καρπός πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία όπως άμυλο, σάκχαρα, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C. Επίσης τα κάστανα περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.

7 Ιδιότητες και χρήσεις του κάστανου**
Τα κάστανα είναι μια πολύ καλή τροφή για τα παιδιά καθώς και για τους αθλητές. Τρώγονται ωμά, βραστά ή ψητά και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

8 Συνταγές Με τα κάστανα μπορείς να φτιάξεις ωραία γλυκά όπως είναι :
Κέικ κάστανο Γλυκό του κουταλιού κάστανο Τούρτα σοκολάτα με κάστανο κ.α.

9 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
1. Πόσα χρόνια ζει μια καστανιά; Η καστανιά ζει 80 – 100 χρόνια. 2. Πόσο ύψος έχει; Μια καστανιά έχει ύψος 30 – 40 μέτρα. 3. Τι είδους δέντρο είναι; (αειθαλές ή φυλλοβόλο) Η καστανιά είναι φυλλοβόλο δέντρο. 4. Σε ποια μέρη φυτρώνουν οι καστανιές; Οι καστανιές φυτρώνουν σε βουνά πάνω από 300 μ. και σε μέρη που έχει υγρασία.

10 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
5. Ποσά κάστανα βγάζει το χρόνο μια καστανιά; Μια καστανιά βγάζει 30 – 60 κιλά, ανάλογα με την ηλικία της. 6. Πόσα χρόνια απαιτούνται για να δώσει καρπούς μια καστανιά; Η καστανιά αρχίζει να βγάζει καρπούς από τον δεύτερο χρόνο. 7. Κάθε πότε βγάζουν καρπούς τα δέντρα; Την άνοιξη ανθίζουν και τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο μαζεύονται.

11 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
8. Πως και πότε συλλέγονται τα κάστανα; Τα κάστανα όταν ωριμάσουν ανοίγουν από μόνα τους και όταν έχουν πέσει και είναι κλειστά συλλέγονται με το χέρι. Τα κάστανα συλλέγονται τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. 9. Οι καστανιές χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα; Οι καστανιές χρειάζονται νερό που το παίρνουν από την βροχή. 10. Ποια είναι η διαδικασία για την παραγωγή κάστανων; Οι άγριες καστανιές δεν χρειάζονται καμία διαδικασία.

12 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
11. Πόσο καιρό διατηρούνται τα κάστανα; Τα κάστανα διατηρούνται 1 με 2 χρόνια. 12. Υπάρχει ειδικός τρόπος αποθήκευσης; Υπάρχει ειδικός τρόπος αποθήκευσης που τα βάζουνε σε μια πλαστική σακούλα και μετά μέσα σε άμμο. 13. Πόσο πουλιούνται το κιλό τα κάστανα; Του εμπορίου 7 ή 8 ευρώ και της φύσης 2 ευρώ. 14. Πού τα πουλάνε; (σε εμπόριο ή σε λαϊκή) Ο καθένας τα πουλάει μόνος του.

13 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
15. Πότε γίνεται η γιορτή καστανών; Η γιορτή γίνεται 2 Νοεμβρίου. 16. Πόσο χρόνο κρατάει; Η γιορτή κρατάει 1 μέρα. 17. Ποιες δραστηριότητες γίνονται κατά την διάρκεια της γιορτής; Κατά την διάρκεια της γιορτής ψήνουν και βράζουν τα κάστανα και πίνουν κρασί. 18. Πως δημιουργήθηκε η γιορτή, πότε και γιατί; Την δημιούργησε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού πριν από 10 χρόνια.

14 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
19. Υπάρχει κάποια παλιά ιστορία από τα παλιά χρόνια; Δεν υπάρχει. 20. Ξέρετε κάποια συνταγή με κάστανα; Γλυκό κάστανο, γαλοπούλα με κάστανα και χοιρινό με κάστανο. 21. Πόσο πληθυσμό έχει το χωριό; Το χωριό έχει 80 κατοίκους. 22. Πόσο απέχει από την Θεσσαλονίκη; Το Λιβάδι από την Θεσσαλονίκη απέχει 40χμ.

15 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
23. Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι; Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. 24. Πώς είναι η ζωή τον χειμώνα και πώς το καλοκαίρι; Το χειμώνα είναι δύσκολα γιατί έχει πολλά χιόνια και το καλοκαίρι έχει δροσιά και ζέστη. 25. Τι είδους βλάστηση υπάρχει στο χωριό; Στο χωριό υπάρχει ζώνη δασών οξιάς, ελάτης και κωνοφόρων. 26. Από πού προέρχεται το όνομα του χωριού; Το χωριό ονομάστηκε Λιβάδι γιατί έχει πολλά λιβάδια έξω από το χωριό.

16 Πηγές Wikipedia Google εικόνες Dreamstime Fouit nooz

17 1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
ΚΑΣΤΑΝΑ Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google