Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωγραφία Γ΄ Ενότητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωγραφία Γ΄ Ενότητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 γεωγραφία Γ΄ Ενότητα

2 Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

3 Στις πολικές περιοχές η θερμοκρασία κατεβαίνει πολλές φορές τους -60ο C.

4 Στη βόρεια πολική ζώνη ζουν κυρίως τάρανδοι, πολικές αρκούδες, αλεπούδες, λαγοί και μερικά αποδημητικά πουλιά.

5 Στην Ανταρκτική έχουμε πολλούς πιγκουίνους, φάλαινες και φώκιες.

6

7 Στα τροπικά δάση οι συνθήκες (ζέστη και υγρασία) δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά των τροπικών δασών δε χάνουν ποτέ τα φύλλα τους! Μεγαλώνουν μέχρι και 50μ. ύψος! Έχουν πυκνά φύλλα, τα οποία εμποδίζουν να φτάσει ο Ήλιος μέχρι κάτω στο έδαφος. Έτσι, το έδαφος μένει πάντα υγρό και σκεπασμένο με σάπια φύλλα. Οι θρεπτικές ουσίες των φύλλων απορροφώνται από τις ρίζες των δέντρων.

8 α) η περίοδος της ξηρασίας β) η περίοδος των βροχοπτώσεων (μουσώνων)
Τα ζώα των πολικών δασών είναι πολυάριθμα. Υπάρχουν πολλά φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, αραχνοειδών, φιδιών και πουλιών. Πιο μακριά από τον Ισημερινό τα τροπικά δάση αποτελούνται από φυλλοβόλα δέντρα. Εκεί υπάρχουν δύο περίοδοι : α) η περίοδος της ξηρασίας β) η περίοδος των βροχοπτώσεων (μουσώνων) στις χώρες των μουσώνων επικρατεί πλούσια βλάστηση, κάθε είδους φυτά και μεγάλη γονιμότητα.

9 Το ανάστημά τους δεν ξεπερνάει το 1,40μ
Το ανάστημά  τους δεν ξεπερνάει   το 1,40μ. Οι Πυγμαίοι  είναι ο πιο  μικρόσωμος  λαός του κόσμου.   Ζουν   σε καλαμένιες καλύβες – σκεπασμένες με φύλλα μπανανιάς για να μη μπαίνει μέσα η βροχή - στα δάση  του Ισημερινού  και η εξέλιξή τους  έχει σταματήσει στην παλαιολιθική εποχή. Έχουν  όμως μεγάλη  προσαρμοστικότητα και κατορθώνουν να επιζούν.       Υπάρχουν πολλές φυλές πυγμαίων. Οι Ακα της Κεντρο-Αφρικανικής Δημοκρατίας, οι Μπάκα του Καμερούν,  οι Τους- Τούα της Ρουάντα, οι Μπούτι του Ζαΐρ, οι Πυγμαίοι του Μπαγκαντού, του Ιτούρι και άλλοι.      Συνολικά στην Αφρική  ζουν    Πυγμαίοι.

10 Οι ΜΠΑΝΤΟΥ ζουν στη Αφρική και είναι γεωργοί
Οι ΜΠΑΝΤΟΥ ζουν στη Αφρική και είναι γεωργοί. Το έδαφος των τροπικών δασών είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, γι΄ αυτό έχουν βρει τον δικό τους τρόπο να το καλλιεργούν : κάθε δύο χρόνια καίνε μια μικρή περιοχή, ώστε να αποκτήσει το έδαφος θρεπτικά συστατικά. Φυτεύουν μανιόκ, από το οποίο παρασκευάζουν το ψωμί τους, καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα φυτά.

11 Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στις εύκρατες περιοχές, επειδή σε αυτές δεν παρατηρούνται ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως συμβαίνει στις ερήμους και στις πολικές περιοχές. Επίσης η βλάστηση στις εύκρατες περιοχές δεν παρεμποδίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως στις τροπικές.

12


Κατέβασμα ppt "Γεωγραφία Γ΄ Ενότητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google