Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους: Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Μιχάλη Μάγο Μιχάλη Μάγο Η Αμαζονία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους: Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Μιχάλη Μάγο Μιχάλη Μάγο Η Αμαζονία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τους: Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Μιχάλη Μάγο Μιχάλη Μάγο Η Αμαζονία

2 2 Δάσος του Αμαζονίου (1)  Τα δάση του Αμαζονίου έχουν πολύ μεγάλη σημασία για ολόκληρη την ανθρωπότητα.  Έχουν χαρακτηριστεί ως ο πνεύμονας της γης.

3 3 Δάσος του Αμαζονίου (2)  Η ζούγκλα του Αμαζονίου απλώνεται σε 7 χώρες:  Βραζιλία,Βολιβία, Περού, Εκουατόρ, Κολομβία και Βενεζουέλα.  Εκεί υπάρχουν εκατοντάδες είδη βλάστησης και ζουν πολλά ζώα.  Επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία.

4 4 Ο ποταμός Αμαζόνιος (1)  Ο ποταμός Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός στον κόσμο.  Είναι ο μεγαλύτερος σε ποσότητα νερού.  Καλύπτει μια απόσταση 6400 Km και χύνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.

5 5 Ο ποταμός Αμαζόνιος (2)  Στη διάρκεια της διαδρομής του ενώνεται με εκατοντάδες παραποτάμους και έτσι γίνεται ολοένα και πιο μεγάλος.

6 6 Ο ποταμός Αμαζόνιος (3)  Ο Αμαζόνιος είναι πλωτός σε όλο του σχεδόν το μήκος.  Μεγάλα πλοία μπορούν να ταξιδέψουν από τον ωκεανό μέχρι τις δυτικότερες περιοχές της Βραζιλίας.

7 7 Κάτοικοι της ζούγκλας (1)  Αυτόχθονας ινδιάνος που ανήκει στη φυλή των Γιανομάμις.  Κάποτε ζούσαν στον Αμαζόνιο 10 εκατομ. Ινδιάνοι.  Μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, με τους κατακτητές και τους εξερευνητές για χρυσό και θησαυρούς, απέμειναν 1 εκατομμύριο.  Σήμερα ζουν εκεί μόνο 250.000 ινδιάνοι.  Όσο το δάσος πεθαίνει, πεθαίνουν και οι κάτοικοί του.

8 8 Κάτοικοι της ζούγκλας (2) ΗΗΗΗ ζωή τους είναι εντελώς πρωτόγονη. ΖΖΖΖουν σε καλύβες από φύλλα φοινικιάς. ΤΤΤΤρέφονται από το κυνήγι, το ψάρεμα και τη συλλογή άγριων καρπών.

9 9 Κάτοικοι της ζούγκλας (3)

10 10 Κάτοικοι της ζούγκλας (4)  Αυτοί είναι ντόπιοι Ινδιάνοι.  Οι Ισπανοί και Πορτογάλοι τους συμπεριφέρθηκαν απάνθρωπα.  Οι Ινδιάνοι κυνηγούσαν με ξύλινα σπαθιά, τόξα, βέλη και λόγχες.  Για να ψαρεύουν χρησιμοποιούσαν δηλητηριώδη φυτά και για να σκοτώσουν πουλιά χρησιμοποιούσαν καλάμια φυσητήρες.  Τρέφονταν με φυτά, φρούτα και ζώα του δάσους.  Με τα φυτά και τα δέντρα έφτιαχναν τα σπίτια και τα εργαλεία τους (κανό, σκαμνιά, κτλ.)

11 11 Κάτοικοι της ζούγκλας (5)

12 12  Η ζούγκλα του Αμαζονίου είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους στον κόσμο.  Περισσότερα από τα μισά είδη ζώων και φυτών που υπάρχουν στη γη ζουν εδώ. Ζώα της ζούγκλας (1)

13 13 Ζώα της ζούγκλας (2)  Σε κάθε βήμα καραδοκούν άγρια θηρία, επικίνδυνα ερπετά, κροκόδειλοι και δηλητηριώδη ψάρια.

14 14 Ζώα της ζούγκλας (3)  Ο κροκόδειλος ζει σε ποταμούς που τα νερά κινούνται αργά και σε λίμνες.  Ο μεγαλύτερος καταγραμμένος σε μέγεθος κροκόδειλος είναι 5,5 μέτρα.  Το κανονικό τους μέγεθος είναι 3-4 μέτρα.

15 15 Ζώα της ζούγκλας (4)  Οι νυχτερίδες βαμπίρ τρέφονται με το αίμα μεγάλων πουλιών ή βοοειδών.  Η αποψίλωση άλλαξε και τις αποδημητικές τους συνήθειες και αρκετές φορές επιτίθενται και σε ανθρώπους.

16 16 Ζώα της ζούγκλας (5)  Το ροζ δελφίνι είναι ένα σπάνιο είδος και απειλείται με εξαφάνιση.  Ζει στον Αμαζόνιο ποταμό.

17 17 Ζώα της ζούγκλας (6) Δηλητηριώδεις βάτραχοι Ιγκουάνα Πίθηκος Μπλε παπαγάλος Τουκάν Τζάκουαρ

18 18 Φυτά της ζούγκλας του Αμαζονίου (1)  Η βλάστηση είναι πυκνή και άγρια.  Αποτελείται από πέντε στρώματα βλάστησης:  Πυκνούς θάμνους  Αναρριχητικά φυτά και μικρά δεντρύλια  Δέντρα χαμηλής βλάστησης  Δέντρα ύψους 10 μέτρων που το φύλλωμά τους σχηματίζει ένα είδος τέντας  Πανύψηλα δέντρα που φτάνουν τα 65 μέτρα

19 19 Φυτά της ζούγκλας του Αμαζονίου (2)   Το φυτό Ραφλέσια έχει το μεγαλύτερο λουλούδι στον κόσμο.   Έχει διάμετρο 90 εκατοστά.   Μυρίζει σαν χαλασμένο ψάρι, για να προσελκύει μύγες!

20 20  Heliconia είναι ένα γένος από περίπου 100 εως 200 είδη φυτών που ανθίζουν στην τροπική Αμερική Φυτά της ζούγκλας του Αμαζονίου (3)

21 21 Φυτά της ζούγκλας του Αμαζονίου (4)  «Λουλούδι του πάθους» που στη Βραζιλία ονομάζεται Maracuja.  Υπάρχουν 200 είδη του και κυρίως συναντώνται στην περιοχή του Αμαζονίου.  Φτάνει τα 30 μ. και αναρριχάται σε άλλα φυτά.  Τα άνθη του έχουν ροζ ή μωβ χρώμα.  Από αυτό το φυτό παίρνουμε τα Passionfruits.

22 22 Καταστροφή του δάσους (1)  Το δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.  Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δίνει άδειες για καταστροφή του δάσους.

23 23 Καταστροφή του δάσους (2)  Χιλιάδες δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης και βοσκότοπων.

24 24 Καταστροφή του δάσους (3)  Κόβονται δέντρα για να χτιστούν εργοστάσια και πόλεις.

25 25 Καταστροφή του δάσους (4) ΔΔΔΔρόμοι χιλιάδων χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί μέσα στο δάσος.

26 26 Καταστροφή του δάσους (5) ΟΟ Αμαζόνιος, ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας του πλανήτη, απειλείται από την παράνομη υλοτομία.

27 27  Κάθε ώρα χάνεται δασική έκταση ίση με 600 γήπεδα ποδοσφαίρου.  Μέχρι και το 60% των δασών του Αμαζονίου μπορεί να έχει καταστραφεί στα επόμενα 23 χρόνια σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).  Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας. Καταστροφή του δάσους (6)

28 28 Τι πρέπει να κάνουμε;;;;;;;;;;  Εισηγηθείτε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διάσωση των δασών του Αμαζονίου.

29 29 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Από τους: Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Μιχάλη Μάγο Μιχάλη Μάγο Η Αμαζονία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google