Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Διαχείριση κινδύνων εργασιακού άγχους στο KEK INA IDEC Α.Ε. Πειραιάς, Ελλάδα gr.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων» Ενημερωτική Ημερίδα Ωφελουμένων.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 Το σχέδιο ΜΚΤ απαντά σε μια σειρά από ερωτήσεις της στρατηγικής ΜΚΤ: 1) πως φτάσαμε ως εδώ; 2) που βρισκόμαστε τώρα; 3) που θέλουμε να πάμε στο μέλλον;
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
Το Σχέδιο Μάρκετινγκ – Marketing Plan
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
Διαχείριση εργασιακού άγχους στην EDUCACONSULT M&J Consulting Παρντουμπίτσε, Δημοκρατία της Τσεχίας
SWOT ANALYSIS.
Μάθημα: Χωροταξία, «Παρουσίαση της ανάλυσης SWOT»
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ »
Ανάλυση Δυνάμεων-Αδυναμιών Ευκαιριών-Απειλών (SWOT)
ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – PEST ANALYSIS
ΜΕΛΛΟΥ ΡΟΖΑ – ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαβούλευση.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ MARKETING
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» Παρασκευή 12 Μαρτίου Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Βλάσσης Νικόλαος Α.Μ Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Α.Μ Δεπάστα Χαρίκλεια Α.Μ Κουτσιώρα Τριανταφυλλιά Α.Μ
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
Σεμινάριο Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 26/03/2004.
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 30/04/2004.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ορισμός Έργου Δρ. Α. Ραφαηλίδης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρα) ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.
Β΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Οικονομικός Σχεδιασμός - Δείκτες Παρακολούθησης ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Επιχείρησης και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών Σπυρίδων Πανέτσος.
1 Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγικά.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Γεωργία Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων
STUDIO ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ Η SWOT ανάλυση ως εργαλείο σχεδιασμού
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Διαχείριση Διακινδύνευσης
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
Προγραμματική Περίοδος
Τσίτσκαρη Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε.
Βιωςιμοτητα μιας Νεας Επιχειρηςης
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
PROJECT Β! ΛΥΚΕΙΟΥ
Οι Στρατηγικές Ανταγωνισμού
Μήτρα Ανάλυσης SWOT Δυνάμεις Αδυναμίες Ευκαιρίες Απειλές.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT Α. Κουτσούρης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική 12 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι η ανάλυση SWOT; τεχνική ιδιαίτερα διαδομένη στα πλαίσια της Διοίκησης Επιχειρήσεων –πάνω από 50 χρόνια. Εργαλείο προγραμματισμού των δράσεων και των δημοσίων οργανισμών Εργαλείο διαμόρφωσης αποφάσεων χωρικού σχεδιασμού

Εφαρμογές-χρήσεις της ανάλυσης SWOT Κράτη Επιχειρήσεις Οργανισμοί Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ΔΗΜΟΙ Προώθηση προϊόντων Επιχειρησιακός σχεδιασμός Στρατηγικός προγραμματισμός Αστικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός

Τι είναι η ανάλυση SWOT; → Τρόπος οργάνωσης και ανάλυσης των δεδομένων βάσει διπλής ανάλυσης : 1. της εσωτερικής ανάλυσης (πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ) 2. των εξωτερικών επιδράσεων (απειλές –ευκαιρίες). Με τη διενέργεια της SWOT Analysis μπορεί να εντοπισθούν οι διαδικασίες του οργανισμού οι οποίες αποτελούν τα δυνατά σημεία του, οι ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση των διαδικασιών του και οι πιθανότητες βελτίωσης της εικόνας της στην αγορά. Επίσης, μπορούν να αξιολογηθούν ιδέες για νέα προϊόντα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του οργανισμού και σύμφωνα με τους στρατηγικούς του στόχους.

Τι είναι η ανάλυση SWOT; Strengths: Πλεονεκτήματα, δυνάμεις, οι πηγές ή η ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια οργάνωση αποτελεσματικά για να πετύχει τους στόχους της. Στη περίπτωση του σχεδιασμού τα πλεονεκτήματα, οι δυνάμεις της περιοχής έτσι όπως εμφανίζονται στην παρούσα φάση σε διάφορους τομείς. Weaknesses: Αδυναμίες, περιορισμοί, σφάλματα ή ελλείψεις στην οργάνωση που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων της. Στην περίπτωση του σχεδιασμού τα μειονεκτήματα ή αδυναμίες μιας περιοχής ενός τομέα σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση. ΠΑΡΟΝ SW: Ο εντοπισμός των δυνατών και των αδύνατων σημείων του οργανισμού θα πρέπει να γίνεται μέσω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Έτσι μπορεί να φανεί εάν τα στοιχεία του οργανισμού όπως καταγράφονται ενδογενώς συμπίπτουν με αυτές που καταγράφονται από εξωτερικούς παράγοντες. Χρειάζεται ρεαλισμός και κατάρτιση μιας λίστας ή καταλόγου. OT:Αλλαγές στην τεχνολογία και στις αγορές σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική που αφορούν το πεδίο δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο, δημογραφικό επίπεδο και επίπεδο τρόπου ζωής. Τοπικά γεγονότα. Να δίνεται βάση στα πλεονεκτήματα. Να γίνεται εξάλειψη των αδυναμιών. Να γίνεται εκμετάλλευση των ευκαιριών. Να γίνεται μείωση των επιδράσεων των απειλών.

Τι είναι η ανάλυση SWOT; Opportunities: Ευκαιρίες, οποιαδήποτε ευνοϊκή συνθήκη στο (εξωγενές) περιβάλλον της οργάνωσης. Στη περίπτωση του σχεδιασμού παράγοντες ή εξελίξεις λ.χ. πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές που αν αξιοποιηθούν θα διευκολύνουν την υλοποίηση της πολιτικής. Threats: Απειλές, οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάσταση στο (εξωγενές) περιβάλλον της οργάνωσης που είναι δυνητικά ζημιογόνος στη στρατηγική της. Στη περίπτωση του σχεδιασμού δυνητικά εμπόδια στην ομαλή πορεία υλοποίησης του ΜΕΛΛΟΝ

Τι είναι S W O T Ανάλυση; Ανάλυση Εσωτερικού Περιβάλλοντος:πόροι, οργάνωση, δημογραφικά στοιχεία, πολιτισμικά στοιχεία, συνεργασίες /κοινές δράσεις . . Ανάλυση Εξωτερικού περιβάλλοντος: τάσεις της αγοράς, κοινωνικές τάσεις, θεσμικό περιβάλλον, κρίση οικονομική ή άλλη , τεχνολογικές εξελίξεις

Στόχοι της SWOT ANALYSIS Συλλογή βασικών συμπερασμάτων της ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος Σύνθεση συμπερασμάτων έτσι ώστε ο φορέας να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα Διαμόρφωση βασικών προτάσεων

SWOT or TOWS Analysis TOWS Analysis είναι μια παραλλαγή της μεθόδου της , SWOT Analysis. TOWS and SWOT είναι οι συντμήσεις διαφορετικών κατηγοριοποιήσεων των λέξεων Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats. Τ= threats O=Opportunities W= Weaknesses S= Strengths. TOWS δίνει έμφαση στο εξωτερικό περιβάλλον ενώ SWOT δίνει έμφαση στο εσωτερικό .

ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SWOT or TOWS analysis αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να κατανοήσετε τις στρατηγικές επιλογές που έχετε , απαντώντας στις εξής ερωτήσεις: πώς θα εκμεταλλευτείς τις δυνάμεις σου; Πώς θα περιορίσεις ή παρακάμψεις τις αδυναμίες σου; Πώς θα εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες ; Πώς θα διαχειριστείς τις απειλές ;

μήτρα SWOT/ – Διαμόρφωση 4 τύπων στρατηγικών Εξωτερικό Περιβάλλον Απειλές Επιφυλακτικές στρατηγικές (S-T) εκμετάλλευση των ισχυρών σημείων για να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι απειλές Αμυντικές στρατηγικές W-T αμυντικές τακτικές για να περιοριστούν τα αδύναμα σημεία και να αποφευχθούν οι απειλές Ευκαιρίες Δυναμικές Στρατηγικές (S-O) εκμετάλλευση των ισχυρών σημείων για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες Προσεγμένων προσαρμογών και βελτιώσεων ( W-O) βελτίωση των αδύναμων σημείων που εμποδίζουν την αξιοποίηση των ευκαιριών ΔΥΝΑΜΕΙΣ Αδυναμίες Εσωτερικό περιβάλλον Μήτρα SWOT – Διαμόρφωση 4 τύπων εναλλακτικών στρατηγικών

Άσκηση: SWOT Analysis Καλείστε να κατασκευάσετε τον πίνακα SWOT Analysis, να τον μετασχηματίσετε σε TOWS καθώς και να διαμορφώσετε την μήτρα των 4 στρατηγικών

Μελέτη περίπτωσης SWOT Analysis Δ/νης Υγιειονομικού Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών υγείας έγκριση κονδυλίου πρόσληψης ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών ομόνοια σχέσεων διευθυντή –υπαλλήλου ευελιξία σε ζητήματα διαχείρισης νέων εργασιών και μη προγραμματισμένου όγκου εργασίας Δυνατότητα απόκτησης προσωπικού μέσω επιδοτούμενης ανεργίας Πολυπλοκότητα οργανωτικού σχήματος Δ/νσης με τομείς υγείας Εστίαση σε μηχανογραφημένες εφαρμογές Η δημοσιονομική πολιτική περιορίζει τη δυνατότητα πρόσληψης νέου ανθρωπίνου δυναμικού διαφορετικότητα εργασιακής κουλτούρας κίνδυνος έλλειψης έμπειρου προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης επιτυχής εδραιωμένη συνεργασία και άτυπες διαδικασίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων

Ποιος είναι ο σκοπός της ανάλυσης SWOT στα πλαίσια του αστικού σχεδιασμού; ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ: Αποτελεσματική και ταυτόχρονη 1. ενίσχυση των θετικών στοιχείων της εσωτερικής ανάλυσης ( λ.χ τα πλεονεκτήματα της αστικής περιοχής για τη συγκεκριμένη δράση ) και των ευκαιριών που προσφέρει το εξωτερικό περιβάλλον, 2. με προσπάθειες εξάλειψης ή μείωσης των εσωτερικών αδυναμιών και αντιμετώπισης των απειλών που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Απώτερος στόχος η λήψη αποφάσεων και ανάληψης δράσεων

Βασικές διαστάσεις της ανάλυσης Εξωτερικό περιβάλλον Απειλές (-) Δράσεις αντιμετώπισης Προσπάθειες διαφυγής Ευκαιρίες Δράσεις αξιοποίησης Προσπάθειες διερεύνησης + Πλεονεκτήματα Αδυναμίες (-) Εσωτερικό περιβάλλον Richards, 2001 (τροποποιημένος)

Συναφείς Δράσεις ανά συνδυασμό από Βαγιανή κα (2003) βασισμένο στο Baser, 2001

Στόχος της ανάλυσης SWOT στο αστικό σχεδιασμό Στη μείωση της αβεβαιότητας σε σχέση με την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης αναπτυξιακής πολιτικής, δράσης ή προγράμματος, σε μια γεωγραφική ενότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στον εντοπισμό των κυρίαρχων και κρίσιμων προσδιοριστικών παραγόντων (εσωτερικών και εξωτερικών), που επηρεάζουν την επιτυχία της αναπτυξιακής πολιτικής, δράσης ή προγράμματος. Στην τεκμηριωμένη υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής σύνδεσης της αναπτυξιακής δράσης, με το ενδογενές δυναμικό της περιοχής εφαρμογής της, όπως και με το εξωτερικό περιβάλλον

Στάδια της ανάλυσης SWOT Διερεύνηση του περιβάλλοντος του αναπτυξιακού προγράμματος, της παρέμβασης, της δράσης ή της πολιτικής. Εσωτερική ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών. Εξωτερική ανάλυση των ευκαιριών και των απειλών. Διερεύνηση των πιθανών δράσεων Κατηγοριοποίηση των πιθανών δράσεων. Καταγραφή και κατηγοριοποίηση των χωρικών δρώντων σε φορείς + ( που ωφελούνται από τα μέτρα και κατά συνέπεια τα στηρίζουν) και φορείς – (που θίγονται από τα μέτρα και κατά συνέπεια αντιτίθενται σε αυτά)

«Ατέλειες» της ανάλυσης SWOT Έλλειψη αντικειμενικής διατύπωσης του σχεδιασμού. Κατάρτιση εκτεταμένων καταλόγων παραγόντων χωρίς να αξιολογείται η χρησιμότητά τους.

Πλεονεκτεί: Το ισχυρότερο πλεονέκτημα της ανάλυσης SWOT: βοηθά στην ανάδειξη της σχέσης του εφαρμοζόμενου προγράμματος ή έργου με την περιοχή και το περιβάλλον υλοποίησης. Επιτρέπει τη σύγκριση ανάμεσα στους παράγοντες του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι μια απλή και δημοφιλής τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια σχεδιασμού μιας πολιτικής.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ N. Mαραβά, e-mail: nmarava@gmail.com