Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Εκπαίδευση, επιμόρφωση και αξιολόγηση
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΣΧΕΔΙΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Σενάριο.
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
Mahara (e-portfolio) Ορφανάκης Βασίλης.
Νέο Λύκειο / μέθοδος Project
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού “21 εν πλω" Σεραφείμ Ι. Ζώτης Υποψήφιος Επιμορφωτής ΠΑΚΕ Θεσσαλίας Εργασία 5 ης ενότητας Εκπαιδευτικού Υλικού.
ΕΥΔΟΞΟΣ Διδάσκοντας Δικτυακά Φυσικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ένα Ρομποτικό Τηλεσκόπιο Ανδρικόπουλος Νικόλαος ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2ο.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuests webquest.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Γιάννης Τζωρτζάκης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 Αξιολόγηση με Πίνακες Διαβαθμισμένων Κριτηρίων (rubrics) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η Εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας στο Δημοτικό Σχολείο Εισηγητές: Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΠΛΕ Δρ Μάριος Παντελή, Βοηθός Δντής Εκπαιδευτικός.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ. ΒΑΜΒΟΥΡΗ Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
«PORTFOLIO Μαθητή »   Κασιμάτη Αικατερίνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Διδακτική της Πληροφορικής
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
«Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
1η περΙοδος επιμΟρφωσης Β1 επιπΕδου Τ.Π.Ε., ΜΑΪος – ΙοΥνιος 2017
Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ «Portfolio» Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή Παρουσίαση: Κώνστα Σταματίνα Μίχα Ευδοκία Φιλίππου Χριστίνα

Αυθεντική Αξιολόγηση & Portfolio Εργαλείο =

Αυθεντική Αξιολόγηση Ποια τα χαρακτηριστικά της; Αξιολογεί όχι μόνο τη γνώση καθαυτή αλλά και την αξιοποίησή της στην καθημερινότητα, Ενθαρρύνει την ανοιχτή σκέψη, Προϋποθέτει το στοχασμό και κριτική ανάλυση τόσο των προϊόντων όσο και των διαδικασιών μάθησης, Συνδιαμορφώνεται από αξιολογούμενο και αξιολογητή, και Είναι ευέλικτη.

εναλλακτική μορφή αξιολόγησης Τεχνική Αξιολόγησης Επίδοσης στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης: Portfolio Η έννοια του Portfolio εναλλακτική μορφή αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Μαθητή

Portfolio Εκπαιδευτικού (I) Ποια τα χαρακτηριστικά του; Πρόκειται για μια συλλογή δεδομένων, η οποία είναι: επιλεκτική (selective), αναστοχαστική (reflective), και συνεργατική (collaborative). Τι είναι; Ένα δυναμικό εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης, τόσο για τους εν δυνάμει εκπαιδευτικούς όσο και για τους υπηρετούντες, καθώς μπορεί να καταγράψει με σαφήνεια τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης της επαγγελματικής πορείας τους.

Portfolio Εκπαιδευτικού (II) Πώς χρησιμοποιείται; Ως μέσο-τεχνική Αυθεντικής Αξιολόγησης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, και Ως έναυσμα ανατροφοδότησης και αναστοχασμού. Γιατί χρησιμοποιείται; Για τη βελτίωση της διδασκαλίας, και Για την αξιολόγηση της διδασκαλίας.

Portfolio Εκπαιδευτικού (III) Ποια τα βήματα υλοποίησης του; Ξεκίνα αργά, Κέρδισε την αποδοχή, Ενστάλαξε την αίσθηση της ιδιοποίησης του προγράμματος, Κοινοποίησε τον τρόπο εφαρμογής, Γνωστοποίησε πρότυπα σχεδιασμού και υλοποίησης, Γίνε επιλεκτικός, και Γίνε ρεαλιστικός.

Portfolio Εκπαιδευτικού (IV) Ποια η δομή και το περιεχόμενό του; ΓΕΝΙΚΑ, το Portfolio αποτυπώνει και εμπεριέχει: Το επαγγελματικό status και το επαγγελματικό «γίγνεσθαι» του εκπαιδευτικού, και Την αναλυτική περιγραφή της τάξης του τη δεδομένη χρονική περίοδο. ΕΙΔΙΚΑ, περιλαμβάνει ό, τι ορίζει η χρήση του.

Portfolio Εκπαιδευτικού (V) Ποιες οι δυσκολίες του; Ο σχεδιασμός του: ιδιαίτερη μέριμνα απαιτεί τόσο το περιεχόμενο όσο και η δομή του, Το χρονικό διάστημα δόμησής του, Η εγκυρότητα κριτηρίων αξιολόγησής του, και Η υποκειμενικότητα στην αξιολόγησή του.

Portfolio Εκπαιδευτικού (VI) Προσωπικά Στοιχεία Βαθμολογημένες εργασίες μαθητών: Φύλλα εργασίας & Test Κατάλογος Περιεχομένων Σπουδές & Περιγραφή Γραπτές Εξετάσεις/ Πιστοποιήσεις Ανατροφοδότηση από μαθητές Σχέδια Μαθημάτων/ Σημειώσεις Ανατροφοδότηση από συναδέλφους εκπαιδευτικούς Μικροδιδασκαλία Αυτοαξιολογικό Σχόλιο

Ποια τα χαρακτηριστικά του; Portfolio Μαθητή (I) Ποια τα χαρακτηριστικά του; δείγμα του έργου του σε πραγματικές συνθήκες, εκτεταμένη χρονική περίοδος, σημαντικές εργασίες, συνεργασία εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών, αξιολόγηση πολλών διαστάσεων, πέρα από την κατοχή γνώσεων, ενεργός ρόλος μαθητή, και η Αξιολόγηση γίνεται μέρος της διδασκαλίας. Τι είναι; Μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή των έργων του, με σαφή στοιχεία για τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις στρατηγικές, τα επιτεύγματά του σε έναν ή περισσότερους τομείς σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το οποίο έχει συγκεντρωθεί με τη συναίνεσή του, έχει συγκεκριμένο στόχο και αποτελεί τεκμήριο της προόδου και της επίδοσής του.

Portfolio Μαθητή (II) Ποια τα είδη του; το portfolio ανάπτυξης (development portfolio), το portfolio επίδειξης (showcase portfolio), και το portfolio αξιολόγησης (assessment portfolio).

Portfolio Μαθητή (III) Πώς χρησιμοποιείται; Ως εργαλείο αυτό-αξιολόγησης, που ανανεώνεται ετησίως και μπορεί να αποτελέσει τμήμα του βιογραφικού ως προς το διδακτικό τομέα, και Ως στοιχείο στοχασμού και έναυσμα άσκησης κριτικής και αξιολόγησης περί αποτελεσματικότητας των μαθημάτων και της διδασκαλίας ή ακόμη και των διαπροσωπικών του σχέσεων.

Portfolio Μαθητή (IV) Ποια η δομή του; Εφαρμογή 1. Συλλογή Στοιχείων 3. Αναστοχασμός 4. Σύνδεση 2. Επιλογή 5. Συζήτηση 6.Αντικατάσταση

Ποιο το περιεχόμενό του; Portfolio Μαθητή (V) Ποιο το περιεχόμενό του; Εργασίες, Αξιολόγηση από τον εκπαιδευτικό, και Αυτοαξιολόγηση.

Επίδειξη ενδεικτικού Portfolio Μαθητή Portfolio Μαθητή (VI) Επίδειξη ενδεικτικού Portfolio Μαθητή Εργασία Βαθμολογημένο test/ φύλλο εργασίας Αξιολόγηση από εκπαιδευτικό Αυτοαξιολόγηση

e - Portfolio Τι είναι; Το ηλεκτρονικό portfolio/ηλεκτρονικός φάκελος υλικού είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τη συλλογή και την εξέταση δειγμάτων δουλειάς των μαθητών, αλλά και για την ανατροφοδότηση από τον εκπαιδευτικό.

Συμπεράσματα Το Portfolio είναι ένα δυναμικό εργαλείο και μια εναλλακτική μορφή αξιολόγησης. Ενώ έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην Αμερική, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακόμη επισφαλώς. Η δύναμη του Portfolio δεν είναι μόνο το τελικό προϊόν κατασκευής του αλλά και το σύνολο των γνώσεων που αποκομίζεται κατά τη διαδικασία συγκρότησής του.

Προβληματοποίηση Πολυάριθμοι συγγραφείς και αξιολογητές υποστηρίζουν την ιδέα, για την οποία το ενδιαφέρον δεν είναι το ίδιο το Portfolio, αλλά αυτό που οι χρήστες μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του. Γιατί, αν και, όπου έχει εφαρμοστεί το Portfolio ως δυναμικό και εναλλακτικό εργαλείο αξιολόγησης έχει αποδειχθεί προσοδοφόρο όχι μόνο ως προϊόν αλλά και ως διαδικασία, δεν έχει προωθηθεί η εφαρμογή και χρήση του στα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα; Πώς είναι δυνατόν οι μαθητές να κληθούν αργότερα να δομήσουν το επαγγελματικό τους Portfolio, εάν στο μαθητικό τους στίβο δεν έχουν τριβεί με αυτό το εργαλείο;

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!