Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη

2 Ερώτημα 1 Τι προσφέρει ο φάκελος εκπαιδευτικό σε έναν (υποψήφιο) εκπαιδευτικό; Ποια η διαφορά για έναν υποψήφιο και έναν ενεργό εκπαιδευτικό;

3 Τι είναι ο φάκελος του εκπαιδευτικού
Ο ατομικός φάκελος αποτελεί εργαλείο επαγγελματικής ανάπτυξης τόσο για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους υπηρετούντες, καθώς μπορεί να καταγράψει με σαφήνεια τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης της επαγγελματικής πορείας τους. Πρόκειται για μια οργανωμένη συλλογή στοιχείων και δεδομένων από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό ως επιλεκτική (selective), αναστοχαστική (reflective), και συνεργατική (collaborative).

4 Ποιοι οι στόχοι του φακέλου του εκπαιδευτικού
Το κάθε στοιχείο που εμπεριέχεται στο φάκελο έχει επιλεγεί βάσει κάποιου συγκεκριμένου σκοπού για να καταδείξει την πορεία των εκπαιδευτικών μέσα στο χρόνο, αλλά και σε συγκεκριμένα πλαίσια. Οι (υποψήφιοι) εκπαιδευτικοί στοχάζονται για την πρακτική τους και (ανα)στοχάζονται για τις επιλογές τους και την πορεία τους Οι (υποψήφιοι) εκπαιδευτικοί στοχάζονται για τα παιδιά και την εξέλιξή τους, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα τους υποστηρίξουν

5 Το περιεχόμενο δεν είναι ποτέ στατικό.
Ο φάκελος εκπαιδευτικού είναι ένα «ζωντανό» εργαλείο, το οποίο αλλάζει συνεχώς, καθώς ο (υποψήφιος) εκπαιδευτικός αξιολογεί σε συνεχή βάση την παρουσία του στο σχολείο την παρέμβασή του μέσα στην τάξη αναστοχάζεται και δρα ανάλογα με τα συμπεράσματα που εξάγει, αναπτύσσοντας διαφορετικές προσεγγίσεις του με στόχο την αύξηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας, τον πιο ενεργό του ρόλο στην σχολική ζωή την βελτίωση των σχέσεών του μέσα στην σχολική κοινότητα, την επιστημονική του κατάρτιση.

6 Στόχος του φακέλου εκπαιδευτικού
Ο βασικός σκοπός του ατομικού φακέλου είναι να περιγράψει μέσα από την προσωπική επιλογή στοιχείων και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την πορεία, την εξέλιξη και την βελτίωση του εκπαιδευτικού. Κάθε στοιχείο που εμπεριέχεται αποτελεί τεκμήριο της επαγγελματικής του ανάπτυξης, όπως την εκλαμβάνει ο ίδιος και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό κατά την αξιολογική διαδικασία, καθώς εμπλέκεται άμεσα και προσωπικά ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.

7 Ερευνητικά δεδομένα Έρευνα των Deveci et al., (2006: ) κατά την οποία μελλοντικοί εκπαιδευτικοί της στοιχειώδους εκπαίδευσης χρησιμοποίησαν το φάκελο υλικού ως εργαλείο αξιολόγησης τους, έδειξε πως, αν και στην αρχή οι εκπαιδευτικοί της έρευνας αισθάνθηκαν πανικό στην προοπτική της χρήσης αυτής της καινοτόμου τεχνικής, στη συνέχεια εξέφρασαν την πεποίθηση πως ήταν μια εμπειρία σημαντική για την επαγγελματική τους ανάπτυξη, γιατί η απρόσωπη αξιολογική διαδικασία μετατράπηκε σε διαδικασία προσωπικής αναμέτρησης και εμπλοκής.

8 Ο ατομικός φάκελος, ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης, προσιδιάζει σε έναν εκπαιδευτικό που θέλει να θεωρείται στοχαζόμενος επαγγελματίας, αφού δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για τη δουλειά τους και τα επιτεύγματά τους.

9 Aναστοχασμός - Aνατροφοδότηση - Eπανάδραση
Μέσα από το μοντέλο αναστοχασμός - ανατροφοδότηση - επανάδραση οι εκπαιδευτικοί βελτιώνονται και αναπτύσσουν περαιτέρω την επαγγελματική τους προσωπικότητα και τις ικανότητές τους στηριζόμενοι σε προσωπικές τους αξιολογήσεις μέσα από τη συστηματική διαδικασία της ανάπτυξης ενός ατομικού φακέλου επιτευγμάτων.

10 Τρόποι αξιοποίησης του περιεχομένου του φακέλου υλικού του εκπαιδευτικού
Ο φάκελος υλικού του εκπαιδευτικού αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: α) ως μέσο-τεχνική αυθεντικής αξιολόγησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού (είτε για υπηρεσιακή ανέλιξη, είτε για προαγωγή) και β) ως έναυσμα ανατροφοδότησης και αναστοχασμού με σκοπό τη βελτίωση του επαγγελματικού του προφίλ.

11 Tα παρακάτω στοιχεία θεωρούνται απαραίτητα για τη δόμηση του:
Προσωπικές λεπτομέρειες και στοιχεία (ονοματεπώνυμο, εκπαιδευτική μονάδα υπηρεσίας,στοιχεία επικοινωνίας, θέση, έτη υπηρεσίας, κτλ). Κατάλογος περιεχομένων, ώστε ο αναγνώστης να εντοπίζει εύκολα τα περιεχόμενα Τυπικά προσόντα αλλά και αποδεικτικά των προσόντων (Βιογραφικό-Ακαδημαϊκές σπουδές-Ξένες Γλώσσες-Πιστοποίηση ΤΠΕ-Επιμορφώσεις-Σεμινάρια-Εξειδικεύσεις)

12 Ερώτημα 2 Τι μπορεί να περιέχει ο φάκελος του (υποψήφιου) εκπαιδευτικού; Τι προσφέρει κάθε επιλογή;

13 Περιεχόμενο φακέλου (υποψήφιου) εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικό πλαίσιο παρέμβασης: Εκτίμηση της κατάστασης & συνέντευξη από νηπιαγωγό Μαθητές που αξιολογεί: προφίλ μαθητών με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε από α) στοιχεία που συνέλεξε από εκπαιδευτικό της τάξης β) παρατήρηση των νηπίων και γ) συνέντευξη (σε παράρτημα υπάρχουν και οι παρατηρήσεις και οι συνεντεύξεις). Παρουσίαση των μορφών αξιολόγησης που χρησιμοποίησε (παραθέτει τεκμήρια από αυτές τις μορφές είτε σε αυθεντική μορφή είτε σε φωτοτυπίες/φωτογραφίες ή ακόμη και ηχητικά ντοκουμέντα) Στοχασμοί σχετικά με τις μορφές αξιολόγησης που χρησιμοποιεί (με στοιχεία που αντλεί από το ημερολόγιό του/της) και τον ανατροφοδοτικό προσανατολισμό τους Στοχασμοί σχετικά με την εξέλιξη των ίδιων των παιδιών Εκθέσεις προόδου των παιδιών για το συγκεκριμένο διάστημα …….

14 4 βασικοί άξονες διατρέχουν τη συγκρότηση του φακέλου:
α) προσωπική προσέγγιση της διδασκαλίας, β) ανατροφοδότηση από μαθητές και συναδέλφους, γ) στοχαστικές κρίσεις σχετικά με τον τρόπο που η προσωπική διδασκαλία επηρεάζει τη μάθηση των μαθητών και δ) πραγματικός αντίκτυπος στη μάθηση των μαθητών.

15 Ο εκπαιδευτικός στην πράξη:
Συνειδητοποιεί Συστηματοποιεί Αιτιολογεί Συγκρίνει Εφαρμόζει Συσχετίζει θεωρία και πράξη Αξιολογεί Αξιολογείται

16 Ο φάκελος,δεν αποτελεί μια απλή συλλογή ή απόκτηση προϊόντων ή εκθεμάτων με άμεσο σκοπό την αριθμητική αποτίμηση της απόδοσης, αλλά ξετυλίγει, με αφηγηματικό τρόπο, την πορεία του εκπαιδευτικού στη διδασκαλία και τη μάθηση του, καθώς και την ανάπτυξη του ως επαγγελματία


Κατέβασμα ppt "Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google