“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΥ,Β1
Advertisements

Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΤΙΤΟΣ ΜΙΝΙΣΣΑΛΙ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Είμαστε οι μαθητές της Γ1΄ τάξης του 4ου Δημ. Σχολείου Ωραιοκάστρου.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Η ΕΤΙΑ.
Γιαννης Πουρσανιδης Ε’1
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΖΩΤΤΗΣ Δ΄1.
4ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Ταξίδι στο χωροχρόνο Ευγενιάδης Στέλιος
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ 5 ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ! ΗΤΑΝ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.
ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό.
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟ ΜΟΥΣΕ I Ο ". " ΤΟ ΜΟΥΣΕ I Ο ". Τελλόγλειο.  Ψάχνοντας βαθιά στα σκονισμένα ράφια του μυαλού μου μπορώ να αναγνωρίσω πίσω από τις ξεχασμένες μου αναμνήσεις.
Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου
ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ.
ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΥΡΤΙΑΣ ΑΙΤΩΛΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
26. Ευχέλαιο: Για την υγεία του σώματος και της ψυχής
Ο ναός του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιού πυρήνα της Επισκοπής. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου, ο οποίος.
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ Τα δάπεδα των κτιρίων, κοσμικών και εκκλησιαστικών, επιστρώνονταν με μαρμαροθετήματα, όπου χρωματιστές πέτρες και μάρμαρα συνταιριάζονταν.
Ε1 Ανδριάνα Ελεάνα Ηλιάνα Νεφέλη
ΑΙΓΙΟ-ΤΣΙΛΕΡ Το Αίγιο είναι μία πόλη που έχει πολλά πράγματα να δείξει. Μέσα σε αυτά λοιπόν βρίσκεται και η αρχιτεκτονική της. Η πόλη του Αιγίου.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
30. Μια πρώτη γνωριμία με τους Ρωμαιοκαθολικούς χριστιανούς
Τμήμα: ΄Δ Χρίστος Ντέκας
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
Ακούω Αγγέλους να ψέλνουν! Κάτι πρόκειται να συμβεί! ( Τζέσικα )
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ. Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής Νέα Ζωή.
5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος.
Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ Αναστασία Σπηλιοπούλου Μαρία Κοτσίρη Νεφέλη Τσαούση ΤΑΞΗ Δ2 Εργασία 4 ΤΠΕ 2016.
ΧΑΝΙΑ. Η Σπλάντζια είναι παλιά τουρκική συνοικία, που σήμερα ονομάζεται «πλατεία 1821» και όπου θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
Μονεμβασιά Ναύπλιο Καρώνης Παναγιώτης Μαυρογιαννάκης Μένιος Σμυρνιωτάκης Γιάννης.
Θωμάς Θεοδώρου Παναγία,Φιλιππιάδας Παναγία Φιλιππιάδας Είναι ενας από τους ιερείς ναούς που βρίσκονται εντος της περιοχής Φιλιππιάδας. Συνοπτική αναφορά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η επιτυχία της βασιλικής έγκειται στο γεγονός της ευκολίας της διαπλατύνσεως των κλιτών της και της επιμηκύνσεως του κτιρίου για την κάλυψη των.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΥΣΤΡΑ Αγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) κτίσθηκε το Βασιλική ξυλόστεγη, με ωραία γλυπτά στο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στο προαύλιο της βρίσκεται.
ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΚΟΡΩΝΗ.
Ναοί στην περιοχή που ζω
ΠΛΑΚΑ.
Πολιτιστικές διαδρομές γύρω από το Βελιγράδι
Εκκλησίες στη Λακατάμεια
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνίες του Βοσπόρου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, χτισμένος πάνω στα ερείπια.
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ
H ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Ο Άγιος Εύπλους:.
Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου

Ο Ενετικός Ναός της Παναγίας Κεράς ή Φανερωμένης βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης Αρχανών του δήμου Αρχανών- Αστερουσίων. Το όνομα φανερωμένη το έχει πάρει από ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο μια κοπέλα είδε ένα φως στο σημείο όπου βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Έτσι χτίστηκε ο πρώτος ναός.

Μια άλλη ιστορία αναφέρει,ότι ο Οθωμανός διοικητής της περιοχής είχε δώσει άδεια στους χριστιανούς να την χτίσουν μέσα σε μια νύχτα αλλά οι Αρχανιώτες δεν τα κατάφεραν. Ο Οθωμανός τους έδωσε άλλη μια ευκαιρία,με την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιήσουν νερό. Έτσι,οι κάτοικοι αρμεξαν γάλα από τα ζώα τους και έχτισαν την εκκλησία. Επίσης λέγεται,ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί ήθελαν να βομβαρδίσουν τις Αρχάνες,αλλά απέτυχαν διότι ένα μαύρο σύννεφο κάλυψε την περιοχή.

Χτίστηκε τον 14ο αιώνα,και ανοικοδομήθηκε στα τέλη του 17ου ή του 18ου αιώνα.Ο Ναός είναι καμαροσκέπαστος.Το νότιο κλίτος ξαναχτιστηκε το 1701.Το 1720 οικοδομήθηκε το μεσαίο και αφιερώθηκε στην κοίμηση της Παναγίας,το βόρειο προστέθηκε το 1844 και αφιερώθηκε στους αγίους πάντες. Εντυπωσιακό είναι επίσης το καμπαναριό με τις ανάγλυφες παραστάσεις,το οποίο λεηλατήθηκε και κάηκε στη διάρκεια της Επανάστασης του 1866.

Είναι χώρος ιερός λατρευτικός και ταυτόχρονα ιερό μουσείο. Η εκκλησία διαθέτει αξιόλογες εικόνες και λειτουργικά σκεύη.Σημαντικός είναι ο αριθμός από πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια που έχουν σωθεί. Μεταξύ αυτών, υπάρχει το τηλεσκόπιο της Επαναστατικής Επιτροπής των Αρχανών του 1977 δώρο του Ναπολέοντα.

Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν τάφοι επειδή λειτούργησε ως κοιμητήριο μέχρι το Υπάρχει και το πελώριο ρολόι που χτίστηκε με δωρεά των κατοίκων που ζουν στο εξωτερικό(1930).Εντυπωσιακό είναι και το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.

Πραγματικά κάθε φορά που βρίσκομαι σ ’ αυτόν τον ιερό χώρο με την τόσο μεγάλη ιστορία του νιώθω δέος και συγκίνηση καθώς περνάνε όλες αυτές οι εικόνες απ ’ το μυαλό μου. Γι ’ αυτό κι έχει τόσους επισκέπτες απ ’ όλο τον κόσμο !!!!!!!!!!

ΦΡΙΝΤΑ ΜΠΕΝΕΤΟΥ