Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Άγιος Εύπλους:.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Άγιος Εύπλους:."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Άγιος Εύπλους:

2 Σημασία Εύπλους σημαίνει τον «καλό πλου», το καλό θαλασσινό ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα πλοία της υπήρξαν σημαντική ναυτική δύναμη, γιατί και πλούτο συσσώρευαν αλλά και όταν κηρύχθηκε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, αρκετοί καπεταναίοι της αλλά και μεμονωμένα παλληκάρια της, έσπευσαν τότε στην επαναστατημένη Ελλάδα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους,όπως είναι ο Φιλικός Χατζή Αντώνης Βισβίζης και η σύζυγός του Δόμνα Βισβίζη, ο Χατζή Φραντζής Κούταβος και ο γιος του Μαργαρίτης, ο Δημήτριος Χαρίλαος και τόσοι άλλοι.

3 Ο ναός του Αγίου Εύπλου στην Αίνο σήμερα
Η εκκλησία είναι μικρή ( 8Χ6,60 μ.), βυζαντινό κτίσμα σε σχήμα ελεύθερου σταυρού. Διαθέτει υψηλό τρούλο και το ανατολικά απολήγει σε ημικυκλική αψίδα. Είναι από τους αρχαιότερους ναούς της πόλης της Αίνου και βρίσκεται στη συνοικία «Κάτω Μαχαλά» κοντά στη λιμνοθάλασσα Λαμπί..

4 Ο σύγχρονος ναός του Αγίου Εύπλου στην Αλεξανδρούπολη
Ο ναός αυτός είναι πιστό αντίγραφο του Αγίου Εύπλου της Αίνου (της Αν.Θράκης, δίπλα στο Δέλτα του Έβρου). Ο Άγιος Εύπλους έζησε κατά τα χρόνια του Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνος)και υπέστη φρικτά μαρτύρια προκειμένου να απαρνηθεί τον Χριστό. Τελικά αποκεφαλίστηκε και η μνήμη του τιμάται στις 11 Αυγούστου. Εύπλους=ευ + πλους (προστάτης των καλών πλοίων).

5 H σημασία του ναού του Άγιου Εύπλου για
Τους Αλεξανδρουπολίτες Τους Αινίτες Οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Εύπλου που δωρήθηκε στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως από τη Μονή του Αγίου Όρους. Για τους Αινίτες, ο Άγιος Εύπλους ήταν αυτός που ξεπροβόδιζε τα καράβια ώστε να έχουν «καλό πλου» δηλαδή καλό ταξίδι.

6 ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΟΔΩΤΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ Η Παναγιά η Κατευοδώτρα ξεπροβόδιζε τα πλοία και φρόντιζε για την ασφάλεια των ναυτικών. Ο Άγιος Εύπλους ήταν επίσης προστάτης των ναυτικών και οι άνθρωποι πήγαιναν να προσευχηθούν ,ώστε να έχουν καλή τύχη όπως και οι κάτοικοι της Σκιάθου στην Παναγιά την Κατευοδώτρα.

7 Άγιος Εύπλους

8

9

10

11


Κατέβασμα ppt "Ο Άγιος Εύπλους:."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google