Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
Οι Εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του τόπου μου. Αρέθουσα- Ασπροβάλτα- Ρεντίνα Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή

2 Αρέθουσα Θεσσαλονίκης
Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

3 Εκκλησία του Αγ. Δημητρίου
Ανέγερση: 1819 Υπόγεια χτισμένη Τρίκλιτη βασιλική «Κουρμπάνι» προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα – λέγεται το ζώο που θυσιάζεται, καθώς και η θυσιαστική λειτουργία στο σύνολο της. Η διανομή του κρέατος, μαζί με άρτο, προσδίδει στο κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος, ανάλογου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Εορτή: 26 Οκτωβρίου

4 Εσωτερικό του Ναού

5 Παρεκκλήσι του Αγ. Χριστοφόρου
Ανέγερση: Χτισμένο κοντά σε ποτάμι Λιτανεία Εορτή: 9 Μαΐου

6 Εσωτερικό του Ναού Αγιογράφηση από τον θεολόγο κ. Σιμούδη Δημήτριο.

7 Παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής
Ανέγερση: 1965 Χτισμένο πάνω σε πηγή νερού Εορτή: 26 Ιουλίου

8 Πηγή νερού Αγ. Παρασκευής

9 Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κερδύλιο όρος στην Ασπροβάλτα
Η μονή σήμερα είναι εγκαταλειμμένη. Η ίδρυσή της τοποθετείται περίπου στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, με βάση την αρχιτεκτονική και τον τοιχογραφικό διάκοσμο.

10 Φυσικό περιβάλλον Ο Ναός δεν γίνεται αντιληπτός απ’ την παράκτια περιοχή, γιατί κρύβεται πίσω από τον επιβλητικό βράχο, την ονομαζόμενη Πλάκα του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει στη θέα. Πάνω από το βράχο μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το Στρυμονικό Κόλπο με τα παραθαλάσσια χωριά του (Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Σταυρός).

11 Αρχιτεκτονική Από το μοναστηριακό συγκρότημα διασώζονται το καθολικό και τμήματα του περιβόλου και των κελιών. Ο αρχιτεκτονικός τύπος που κυριαρχεί είναι ο λεγόμενος αθωνικός ή αγιορείτικος, σταυροειδής εγγεγραμμένος, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του, τις πλευρικές κόγχες ή πλάγιους χορούς, μέρος προορισμένο για τους χορούς των ψαλτών και το μεγάλο νάρθηκα, τη λεγόμενη λιτή. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με εξαιρετικής κατασκευής μεγάλο σταυροθόλιο.

12 Τοιχογραφίες Οι τοιχογραφίες που σώζονται παρουσιάζουν στενές σχέσεις με εκείνες του αγιογράφου Αντωνίου, που εργάστηκε στο Άγιον Όρος και στη Δυτική Μακεδονία στα τέλη του 16ου αι.

13 Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου - Ασπροβάλτα
Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και ανεγέρθηκε το

14 Παρεκκλήσι Αγ. Μαρίνας Πρόκειται για μεταβυζαντινό ναό που είναι κτισμένος στην αρχή της καταπράσινης κοιλάδας, που είναι γνωστή και ως Μακεδονικά Τέμπη. Αρχιτεκτονικά ο ρυθμός είναι μονόκλιτος βυζαντινός με τρούλο.

15 Ανέγερση Ο ναός χτίστηκε από τους χριστιανούς του Μοδίου τα μέσα του 18ου αιώνα. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1869 από Ηπειρώτες μαστόρους που εργαζόταν στην περιοχή(οι ίδιοι έχτισαν και την εκκλησία στον Άνω Σταυρό).

16 Ιστορία Στο Μόδι διηγούνται πως ο ιερέας ονόματι παπά - Θεμελής που είχε το αμπέλι του κοντά στο σημείο όπου σήμερα είναι η εκκλησία είδε σε όνειρο την Άγια να τον προστάζει να βγάλει την εικόνα της μέσα από τον κούφιο κορμό ενός δέντρου και να την τοποθετήσει μέσα σε εκκλησία που θα χτίσει στην συνεχεία. Ο ναός της χτίσθηκε στα ερείπια παλιότερου κτίσματος που πιθανότατα άνηκε στην αρχαία Αρέθουσα.

17 Το ελάφι της Αγ. Μαρίνας Εκείνα τα πρώτα χρόνια διηγούνταν οι κάτοικοι πως από τα «πυργούδια» κατέβαινε την παραμονή ένα ελάφι πρόσφορα της Αγίας που οι κάτοικοι αφού το έσφαζαν το πρόσφεραν ως κουρμπάνι στους επισκέπτες. Αν και κανείς δεν θυμάται κάποιον αυτόπτη μάρτυρα αυτού του γεγονότος μέχρι και πριν από μερικά χρόνια στο αριστερό τοίχο της εκκλησίας ήταν βαλμένος ένας κρίκος όπου(και πάλι μέσα από διηγήσεις λεγόταν) έδεναν το ελάφι για να ξεκουραστεί πριν το σφάξουν.

18 Πηγές: giou / article&id=136&Itemid=359 article&id=135&Itemid=360 %CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9 agias-marinas-sti-rentina-foto#.VL5nFi6Qn-s


Κατέβασμα ppt "Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google