Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

2 Ιουστινιάνειος ναός Αγίας Σοφίας
Ιδρυτής: Ιουστινιανός Εγκαίνια: 537 μ.Χ. Συνδυασμός δύο ρυθμών: Βασιλική, Περίκεντρος Βασιλική με τρούλο Αρχιτέκτονες: Ανθέμιος και Ισίδωρος Η έρδα της: Κωνσταντινούπολης

3 Αγία Σοφία, κατόψεις

4 Αγία Σοφία Εσωτερικό Με αυτή τη στήριξη του πελώριου τρούλου ο κεντρικός χώρος του ναού μένει ελεύθερος, χωρίς στηρίγματα κι έτσι δημιουργείται μια αίσθηση ενότητας και ανάτασης.

5 Στη βόρεια και νότια πλευρά ανάμεσα στους πεσσούς υπάρχουν κιονοστοιχίες σε δύο ορόφους πάνω στις οποίες στηρίζονται τύμπανα με πολλά τοξωτά παράθυρα.

6 Ένωση δύο ρυθμών. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (4ος - 6ος αι. μ.Χ. Συνεχίζουν - 9ος αι.) + ΠΕΡΙΚΕΝΤΡΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (4ος - 5ος αι. μ.Χ.)

7 ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ορθογώνια αίθουσα
Χωρίζεται με κιονοστοιχίες σε 3. 5 ή περισσότερα μέρη, που ονομάζεται κλίτη (τα). Τρίκλιτη: 3 κλίτη Πεντάκλιτη: 5 κλίτη Το μεσαίο κλίτος είναι το μεγαλύτερο και καταλήγει σε κόγχη, όπου βρίσκεται το ιερό Μια κόγχη βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα και προορίζεται για το κλήρο (ιερείς) Ξύλινη στέγη. Η στέγη είναι είτε ενιαία είτε του μεσαίου κλίτους είναι υπερυψωμένη και διατρυπάται από παράθυρα.

8 Βασιλική, το εσωτερικό

9 Βασιλική, το εσωτερικό

10 Βασιλική Το εσωτερικό και η στέγη
Βασιλική Το εσωτερικό και η στέγη

11 Βασιλική με τρούλο Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
Υπάρχει ένα κεντρικό τετράγωνο που ορίζεται από 4 πεσσούς (τετράγωνες κολώνες) Οι πεσσοί συνδέονται με τεράστια τόξα Πάνω σ’ αυτά τα τόξα ακουμπά ο τρούλος Πάνω απ’ τα 4 τόξα διαμορφώνονται 4 σφαιρικά τρίγωνα ή λοφία, τα οποία βοηθούν στη στήριξη του τεράστιου τρούλου Με αυτή στήριξη του πελώριου τρούλου ο κεντρικός χώρος του ναού μένει ελεύθερος, χωρίς στηρίγματα κι έτσι δημιουργείται μια αίσθηση ενότητας και ανάτασης Στη βόρεια και νότια πλευρά ανάμεσα στους πεσσούς υπάρχουν κιονοστοιχίες σε δύο ορόφους πάνω στις οποίες στηρίζονται τύμπανα με πολλά τοξωτά παράθυρα Στην ανατολική και δυτική πλευρά μετά τα τόξα που συνδέουν τους πεσσούς υπάρχουν τεράστιες κόγχες, οι οποίες έχουν ως μέτωπο τα τόξα αυτά

12 Αγία Σοφία Η στήριξη του τρούλου
Πάνω σε αυτά τα τόξα ακουμπά ο τρούλος

13 Πάνω απ’ τα 4 τόξα διαμορφώνονται 4 σφαιρικά τρίγωνα ή λοφία, τα οποία βοηθούν στη στήριξη του τεράστιου τρούλου. Στη βόρια και νότια πλευρά ανάμεσα στους πεσσούς υπάρχουν κιονοστοιχίες σε δύο ορόφους πάνω στις οποίες στηρίζονται τύμπανα με πολλά τοξωτά παράθυρα.

14

15

16

17 Ιστορία του ναού. Πρώτος ναός: 360 μ.Χ. επί Κωνσταντίνου Β’. -Κάηκε το 404 μ.Χ. Ξαναχτίστηκε το 415 μ.Χ. από το Θεοδόσιο Β’. -Πυρπολήθηκε το 532 μ.Χ. κατά την «στάση του Νίκα» Τελική μορφή δόθηκε από τον Ιουστινιανό. -Οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την καταστροφή (532μ.Χ.) -Εγκαινιάστηκε πεντέμισι χρόνια μετά, 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ. Τα αγάλματα θεών και ηρώων της αρχαιότητας καταστράφηκαν σε μια στιγμή από τους βαρβάρους Σταυροφόρους! Όταν οι Τούρκοι κατάκτησαν την Κωνσταντινούπολη(το 1453 μ.Χ.) -μετέτρεψαν τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

18

19 ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ (ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ)
Αγία Σοφία Μύθοι-θρύλοι ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ (ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ) Υπάρχει ένας νεοεελληνικός θρύλος από την περιοχή της Θράκης που μας πληροφορεί για τον τρόπο που με τον οποίο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός βρήκε το σχέδιο για το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας μετά το 530 π.χ. . Ο θρύλος λοιπόν αυτός μας περιγράφει και μας εξηγεί ότι το σχέδιο για να κτισθεί η Αγία Σοφία, έγινε γνωστό στον αυτοκράτορα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ΄αυτόν που μάθαμε από το μάθημα της Ιστορίας. Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής αυτή η παράδοση γιατί δεν είναι γνωστή από άλλους τόπους παρά μόνο από τη Θράκη. Ας δούμε λοιπόν τι λέει αυτός ο θρακικός θρύλος. «Ηταν ο καιρός που ο αυτοκράτορας στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγία Σοφία. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάνει ένα σχέδιο και ύστερα και άλλο και ύστερα και άλλα σχέδια, πώς να χτιστεί η μεγάλη εκκλησία . Κανένα όμως από αυτά τα σχέδια δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ηθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας κάθε μέρα προβληματιζόταν και πιο πολύ και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάξει. Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο αυτοκράτορας να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πάφτει κάτω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μια μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα .Βγάζει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς ότι όσοι έχουνε μελίσσια να τ΄ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί το αντίδωρο. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του μελίσσια και τι βλέπει; Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησία πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλοπρεπή, που δεν είχε όμοιά της σ΄ολόκληρη την Οικουμένη. Ολες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια μέσα κι έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Αγία Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ΄όλα της την εκκλησία, και επάνω στην Αγία Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά. Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θαύμασε το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπιν και ο αυτοκράτορας και ήταν όλος χαρά. Το σχέδιο που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγία Σοφία!!!

20 Η Αγία Σοφία σήμερα…

21 ΤΕΛΟΣ!!! Επιμέλεια: -Πέππα Αγκελική
Επιμέλεια: -Πέππα Αγκελική -Πρέντη Πάολα -Ψώνη Ελένη-Κανέλλα Πηγές: -miraclesofagiasofia.blogspot.gr -www. el.wikipedia.org


Κατέβασμα ppt "Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google