Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ

2 ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους στο λεκανοπέδιο της Μόρφου. Είναι χτισμένο στην δεξιά πλευρά ενός παραπόταμου του Σερράχη, που έχει το ίδιο όνομα. Ο πληθυσμός στην απογραφή του 2001 ήταν 2,173. Είναι κυρίως ένα αγροτικό χωριό που παράγει εσπεριδοειδή, φρούτα, λαχανικά, ελιές, σιτηρά και αμύγδαλα. Η Περιστερώνα πήρε το ονομά της απο τα περιστέρια. Από ότι μαρτυρά το Μουσουλμανικό τέμενος, στην Περιστερώνα κατοικούσαν και Τουρκοκύπριοι. Το τέμενος σήμερα δεν είναι σε θέση να δεχθεί τους πιστούς. Η εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίων έχει πέντε τρούλους σε σχήμα σταυρού, χαρακτηριστικό που υπάρχει μόνο σε μία άλλη εκκλησία στο νησί. Νοτιότερα του Ναού, υπάρχει εξωκλήσι του 16ου αιώνα, στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας. Αν και σήμερα είναι σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, στον περίβολο του επικρατεί μεγάλη ησυχία, σε αντίθεση με τον Ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα που περικυκλομένος από καφενεία, επικρατεί μια κάποια αταξία. Η Περιστερώνα κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974, έδωσε στην πατρίδα 3 νεκρούς και 3 αγνοούμενους. Στην είσοδο του χωριού κτίστηκε μνημείο προς τιμήν των παλικαριών. Επίσης υπάρχουν άλλο δύο χωριά με το ίδιο όνομα στην Κύπρο, ένα στην επαρχία Πάφου και ένα στην Αμμόχωστο.

3 Η εκκλησία του χωριού μου Ο ναός των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα είναι κτισμένος στη δυτική όχθη του παραπόταμου του Σερράχη. Μαζί με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, αποτελούν τις μοναδικές πεντάτρουλες εκκλησίες της Κύπρου. Ο ναός των Αποστόλων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται στα τέλη του 11ου - αρχές 12ου αιώνα. Πιθανόν να αντικατέστησε παλαιότερη εκκλησία, η οποία είχε τη μορφή τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Το 1959, κατά τη διάρκεια περιορισμένης ανασκαφικής έρευνας στο εσωτερικό του ναού, βρέθηκε ημικυκλικό σύνθρονο εντός της αψίδας, καθώς επίσης και η βάση του τέμπλου. Μέρος του βορείου τοίχου του αρχικού ναού διατηρείται σήμερα ενσωματωμένο στο δυτικό τμήμα του τοίχου του υφιστάμενου ναού.

4 Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος φέρει τρείς τρούλους. Στο κέντρο των πλαγίων κλιτών η ημικυλινδρική καμάρα διακόπτεται από ένα μικρότερο τρούλο, που εφάπτεται των πλευρών του κεντρικού τρούλου του μεσαίου κλίτους, σχηματίζοντας έτσι εξωτερικά σταυρόσχημη κάτοψη στη στέγη του ναού. Ο νάρθηκας, αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη με σύγχρονες επισκευές. Το κωδωνοστάσιο του ναού κτίστηκε το 19ο αιώνα. Τα παλαιότερα δείγματα τοιχογραφιών ανήκουν στο 15ο και 16ο αιώνα, ενώ σώζονται και τα βημόθυρα του εικονοστασίου του 16ου αιώνα. Στο νάρθηκα εκτείθενται γύψινα τεμάχια τέμπλου της Μέσης Βυζαντινής περιόδου από την πρώτη αρχιτεκτονική φάση του ναού.

5 ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

6 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας Νίκος Αναστασιάδης τελεσε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Περιστερώνας στις 8/10/2015, στα οποια συμμετείχε και η χορώδια του σχολείου μας. Το ΜΝΗΜΕΙΟ Πεσοντων και Αγνοουμενων της κοινοτητας μου ειναι αφιερωμενο στους πεσοντες και τους αγνοουμενους της ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ. Οι αγνοουμενοι ειναι ο Κυριακος Χατζημαμας, ο Αντρεας Παπατρυφωνος και ο Κυριακος Τσιακλης. Οι πεσοντες ειναι ο Χαραλαμπος Παλμας, ο Κωστας Αντρεου και ο Αντρεας Πηλαβα.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google