Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

2 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Ο άγιος Εύπλους ο διάκονος ανήκει στις ηρωικές μορφές των μαρτύρων της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας. Έζησε στη Σικελία στα χρόνια του σκληρού διώκτη Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού .Στις 29 Απριλίου του 304 ο διάκονος Εύ­πλους - μετά από έντονη παρόρμηση του Αγίου Πνεύματος - παρουσιάστηκε αυτόκλητος στο δικαστήριο της Κατάνης κρατώντας τα ιερά Ευαγγέλια. Και με φωνή δυνατή ομο­λόγησε: «Είμαι χριστιανός και θέλω να πεθάνω για την αγάπη του Χριστού». Ό διοικητής Καλβισιανός ξαφνιάστηκε. Τότε διέταξε να τον φέρουν μπροστά του για να απαρνηθεί την πίστη του .Ο διάκονος επανέλαβε πως ήταν Χριστιανός , κάνοντας τον Καλβισιανό να εξοργιστεί.

3 Ύστερα από αυτό διατάχθηκε να βασανίσουν φριχτά τον διάκονο , ώσπου να πεθάνει. Του έδεσαν τα χέρια, τα πόδια και τα γόνατα και τον κρέμασαν σε όρθιο ξύλο και τον έγδερναν με σι­δερένια νύχια, Μετά από αυτά συνέτριψαν τις κνήμες του μάρτυρος και του έγδαραν τα αυτιά με πυ­ρακτωμένα σιδερένια νύχια...Ο Καλβισιανός εξέδωσε την τελική από­φαση: «Επειδή ο Εύπλους περιφρόνησε τα διατάγματα των αυτοκρατόρων και βλασ­φήμησε τούς θεούς μας, δια­τάσσω να αποκεφαλιστεί με ξίφος».Ήταν Αύγουστος του 304. Οι χριστιανοί παρέλαβαν με ευλάβεια το σώ­μα του μάρτυρος και το ενταφίασαν με μύρα Τον γιορτάζουμε κάθε χρόνο στην καρδιά τού καλοκαιριού, 11 Αυγούστου. Και τον τιμούμε ως μεγαλομάρτυρα.

4 Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ
Στις 11 Αυγούστου, γιορτάζει ο Άγιος Εύπλους. Πρόκειται για μάλλον άγνωστη γιορτή, αλλά για τους Θράκες έχει ιδιαίτερη σημασία. Εύπλους σημαίνει τον «καλό πλου», το καλό θαλασσινό ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα πλοία της υπήρξαν σημαντική ναυτική δύναμη. Οι Αινίτες τιμώντας τον Άγιο Εύπλου, είχαν χτίσει μικρή εκκλησία στο όνομά του, στο λιμάνι τους.

5 Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο Άγιος Εύπλους είναι ένα μικρό εκκλησάκι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με μεγάλη όμως ιστορία για τους Θρακιώτες.Είναι καινούριος ναός, καθώς χτίστηκε μόλις το Η ανέγερσή του έγινε εις ανάμνηση του Αγίου Εύπλου της Αίνου της Ανατολικής Θράκης.Ο Άγιος Εύπλους, χτισμένος στην άκρη του λιμανιού της Αίνου, ήταν αυτός που ξεπροβόδιζε τα καράβια, ώστε να έχουν «ευ πλου», καλό ταξίδι δηλαδή. Για το λόγο αυτό και η καινούρια εκκλησία του Αγίου Εύπλου χτίστηκε στο λιμάνι, δίπλα στα αμέτρητα σκάφη, μικρά και μεγάλα πλοία που προσεγγίζουν την Αλεξανδρούπολη καθημερινά.

6 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η Αίνος είχε μεγάλη ναυτική δύναμη κατά την περιόδο των Ελληνοτουρκικών πολέμων. Ναύτες έφευγαν συνεχώς από το λιμάνι της πόλης και για να έχουν καλό ταξίδι έπρεπε να είναι στο πλευρό τους ο προστάτης των ναυτών ο Άγιος Εύπλους. Προς τιμήν του φτιάξανε ένα εκκλησάκι στο λιμάνι. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη σημασία είχε το εκκλησάκι αυτό, για τους Αινίτες. Μετά την κατάκτηση της Αίνου, πολλοί Αινίτες έφυγαν από τον τόπο τους και πήγαν να ζήσουν στην Αλεξανδρούπολη. Έχτισαν λοιπόν στο λιμάνι έναν ναό , αντίγραφο του ναού του Αγίου Εύπλου της Αίνου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν και τη μεγάλη σημασία αυτού και για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης.

7 Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΤΕΥΟΔΩΤΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ
Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΤΕΥΟΔΩΤΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ Στο διήγηματου Αλ.Παπαδιαμάντη <<ΤοΑγνάντεμα>> συναντάμε την εκκλησία της Παναγιάς της Κατευοδώτρας μια εκκλησία που μοιάζει με τον ναό του Αγίου Εύπλου. Εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Είναι δηλαδή ναοί , αφιερωμένοι στην προστασία των ναυτών στα μακρινά τους θαλασσινά ταξίδια.Επίσης είναι και οι δύο χτισμένοι στο λιμάνι.

8 Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε


Κατέβασμα ppt "ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google