Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος

2 Εσωτερικό του ναού Πρόπυλο 1.Αγία Τράπεζα 2.Ιερή Πρόθεση 3.Άγιο Ποτήριο 4.Δισκάριο και αστερίσκος 5.Εξαπτέρυγα 6.Σταυρός Ευλογίας 7.Κηροπήγια 8.Αρτοφόριο 9.Ευαγγέλιο 10.Θυμιατήρι 11. Βόρεια και νότια πύλη 12. Ωραία Πύλη 13.Μανουάλια 14. Αναλόγια 15.Δεσποτικός θρόνος 16.Στασίδια 17. Κεντρική θύρα 18.Εικονοστάσια 19.Είσοδος Τρούλος- Εικόνα Παντοκράτορα Χριστού Τέμπλο Ιερό Βήμα Κυρίως ναός Νάρθηκας Χορός

3 Μέρη του ναού-Κυρίως ναός

4 Κυρίως ναός Ο κυρίως ναός καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιφάνεια του ναού. Είναι το μέρος που στέκονται οι πιστοί για να συμμετάσχουν στη λατρεία της Εκκλησίας.

5 Κυρίως ναός

6 Μπροστά από το ιερό Βήμα, χαμηλότερα κατά δύο ή τρία σκαλοπάτια, βρίσκεται ο σολέας. Είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο τελούνται τα μυστήρια και οι διάφορες τελετές.

7 Κυρίως ναός Στο νότιο μέρος του σολέα βρίσκεται ο δεσποτικός θρόνος. Στην τιμητική αυτή θέση στέκεται ο επίσκοπος. Είναι κατασκευασμένος από ξύλο ή μάρμαρο και φέρει θαυμάσια γλυπτική διακόσμηση. Δεσποτικός θρόνος

8 Κυρίως ναός Δεξιά και αριστερά του σολέα βρίσκονται τα αναλόγια, βήματα όπου στέκονται οι χοροί των ιεροψαλτών και ψάλλουν.

9 Κυρίως ναός Στο αριστερό μέρος του σολέα ή έξω από αυτόν βρίσκεται ο άμβωνας, που σημαίνει ύψωμα, εκ του αναβαίνω. Από εκεί διαβάζεται το ιερό Ευαγγέλιο από τον διάκονο και κηρύσσεται ο θείος λόγος από το ιεροκήρυκα. Ο άμβωνας συμβολίζει τον τάφο του Χριστού και ο διάκονος τον άγγελο της Αναστάσεως. Φέρει παραστάσεις των ιερών Ευαγγελιστών και υπάρχει ανάγλυφο περιστέρι, πάνω στο οποίο τοποθετείται το ιερό Ευαγγέλιο και συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Άμβωνας

10 Κυρίως ναός Στο μπροστινό μέρος του σολέα βρίσκονται τα μεγάλα μανουάλια, τα οποία μαζί με τα κανδύλια του τέμπλου, εκτός από το φως που εκπέμπουν, συμβολίζουν το νοητό φως του Χριστού. Το ίδιο και οι πολυέλαιοι οι οποίοι κρέμονται από την οροφή και συμβολίζουν το φως του Χριστού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

11 Κυρίως ναός Στη νότια πλευρά του ναού βρίσκονται τα καθίσματα των ανδρών και στη βόρεια πλευρά τα καθίσματα των γυναικών. Τα καθίσματα και κυρίως τα στασίδια, που είναι ενωμένα με τους πλαϊνούς τοίχους συμβολίζουν τον τάφο κάθε πιστού, μέσα από τον οποίο θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

12 Κυρίως ναός Στο δυτικό μέρος του κυρίως ναού βρίσκονται τα προσκυνητάρια, δηλαδή ξυλόγλυπτοι ή μαρμάρινοι θρόνοι στους οποίους είναι τοποθετημένες ιερές εικόνες, κυρίως του τιμωμένου αγίου του ναού, τις οποίες προσκυνούν οι πιστοί μπαίνοντας στο ναό.

13 Κυρίως ναός Στο ίδιο μέρος υπάρχουν τα ειδικά μανουάλια κηροπήγια στα οποία ανάβουν τα κεριά τους οι πιστοί. Τα κεριά συμβολίζουν την ψυχή μας, η οποία θα πρέπει να είναι καθαρή όπως το φως. Επίσης όπως το κερί ακτινοβολεί και διαλύει τα σκοτάδια, το ίδιο και η ψυχή μας πρέπει να ακτινοβολεί από πνευματική ιλαρότητα.

14 Κυρίως ναός Άλλα υπάρχοντα του κυρίως ναού είναι ο ιερός Επιτάφιος, ο οποίος βρίσκεται κορνιζαρισμένος συνήθως στον βορεινό τοίχο. Πρόκειται για το πολύτιμο χρυσοκέντητο ύφασμα, το οποίο παριστάνει την θεία Αποκαθήλωση και τοποθετείται την Μ. Παρασκευή στο ανθοστόλιστο ιερό κουβούκλιο για προσκύνηση.

15 Ο νάρθηκας

16 Το τρίτο μέρος του ναού, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο είναι ο νάρθηκας ή πρόναος. Είναι το μέρος που στην αρχαία Εκκλησία στέκονταν οι κατηχούμενοι. Νάρθηκας

17 Ο νάρθηκας

18 Σήμερα που δεν υπάρχουν ενήλικοι κατηχούμενοι ο χώρος αυτός χρησιμεύει για να στήνονται τα παγκάρια του ναού, στα οποία πωλούνται λαμπάδες, βιβλία, αφιερώματα κλπ. Εκεί στέκονται οι επίτροποι, ο νεωκόρος και οι άλλοι εργαζόμενοι στο ναό. Ο νάρθηκας επικοινωνεί με τον κυρίως ναό με μια ευρύχωρη θύρα και σε πολλές περιπτώσεις με άλλες δύο μικρότερες πλαϊνές. Η έξοδος προς τον αύλειο χώρο γίνεται με μεγάλη κεντρική θύρα.

19 Ο αύλειος χώρος του ναού

20 Ο αύλειος χώρος μπροστά και γύρω από το ναό έχει μεγάλη χρησιμότητα. Πολλές ιερές τελετές γίνονται στο χώρο αυτό, όπως η τελετή της Αναστάσεως, η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανίων, η τελετή των ιερών εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας κ.ά. Για τις τελετές αυτές υπάρχουν σε πολλούς ναούς μόνιμες σκεπασμένες εξέδρες καθώς και φιάλη για την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

21 Ο αύλειος χώρος του ναού-Αγιασμός

22 Ο αύλειος χώρος του ναού-Ανάσταση

23 Ο αύλειος χώρος του ναού-Κωδωνοστάσιο Στον αύλειο χώρο βρίσκεται και το κωδωνοστάσιο. Πρόκειται τους χαρακτηριστικούς ψηλούς πύργους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι ενωμένοι με το ναό.

24 Ο αύλειος χώρος του ναού-Κωδωνοστάσιο Οι εύηχες καμπάνες καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην Εκκλησία. Έχουν πάρει την ονομασία τους από την Καμπανία, περιοχή της Ιταλίας, στην οποία πρωτοκατασκευάστηκαν. Συμβολίζουν δε τις σάλπιγγες των αγγέλων για εγρήγορση.

25 Ο αύλειος χώρος του ναού-Κωδωνοστάσιο

26 Βιβλιογραφία- Διευθύνσεις διαδικτύου ΥΔΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ http://www.ecclesia.gr/greek/holySynod/commitees/aca demy/academy_gioles.htmlhttp://www.ecclesia.gr/greek/holySynod/commitees/aca demy/academy_gioles.html http://www.imsn.gr/files/pdf/GEREKOS_370-398.pdf http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/andourakis_ma rtyria_3_b.htmlhttp://www.myriobiblos.gr/texts/greek/andourakis_ma rtyria_3_b.html http://www.enoria.be/index.php?option=com_content& task=view&id=24&Itemid=38http://www.enoria.be/index.php?option=com_content& task=view&id=24&Itemid=38 http://www.apostoliki-diakonia.gr/index.html


Κατέβασμα ppt "5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google