Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
EΞΩΚΛΗΣΙΑ Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο Χρήστος

2 Το εξωκλήσι της Παναγία Παραπορτιανή στη Μύκονο
Αν βρεθείτε στον Άγιο Στέφανο, στα Χουλάκια, ή στο Φανάρι, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε! Το εξωκλήσι της Παναγία Παραπορτιανή στη Μύκονο

3 ΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ

4 ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΑΧΑΡΑΣ
«Η Παναγιά τo πέλαγo κρατούσε στην ποδιά της τη Σίκινο, την Αμοργό και τ' άλλα τα παιδιά της» Έτσι περιγράφει ο ποιητής του Αιγαίου τη σχέση της Παναγίας με τα νησιά του Αιγαίου στα ''Ρω του Έρωτα''. Κι όμως τη Σίκινο δεν την επισκέφθηκε ποτέ ο Οδυσσέας Ελύτης παρά το γεγονός οτι για εκείνον το νησί αυτό ''συμβόλιζε την καθαρή, την παρθένα Ελλάδα''.

5 Εξωκλήσι στην Γεωργιούπολη στη Κρήτη

6 Eκκλησίες & Βυζαντινά Εξωκλήσια
Οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και της Παναγίας Θεοτόκου Οι εκκλησίες αυτές είναι οι δύο ενοριακοί ναοί του Καλοπαναγιώτη. Βρίσκονται στον «κάτω» δρόμο του χωριού, αυτόν που οδηγεί και στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Στους ναούς αυτούς όπως και στα άλλα ξωκλήσια βρέθηκαν πολύτιμα εικονίσματα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Η Αγία Μαρίνα με το εντυπωσιακό καμπαναριό της που βρίσκεται στην παλαιότερη συνοικία του Καλοπαναγιώτη ήταν το αρχαιότερο εκκλησάκι του χωριού. Κτίστηκε από τον Παναγιώτη, περί τα τέλη του 11ου αιώνα, μικρό στην αρχή, αντικαταστάθηκε όμως από τη σημερινή εκκλησία στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιορτάζει στις 17 Ιουλίου.

7 Το Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης
Βρίσκεται λίγα μέτρα ανατολικότερα του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Κτίστηκε από τους μοναχούς της μονής ως ασκητήριο ή ησυχαστήριο κατά το 12ο αιώνα. Μπροστά από το παρεκκλήσι φύτρωσε ένας τεράστιος πρίνος (κοινώς περνιά) που το προστάτευε από βέβηλα εχθρικά μάτια γι’ αυτό λέγεται Θεοσκέπαστη. Για την προστασία του δέντρου αυτού κυκλοφορούν διάφορες παραδόσεις ότι δηλαδή θα συμβεί κάτι κακό σε όποιον τολμήσει να κόψει έστω και ένα κλαδί. Το δέντρο αυτό είναι 700 χρόνων και τυγχάνει της φροντίδας του Τμήματος Δασών.

8 Ναός Αγίου Ανδρονίκου και Αγίας Αθανασίας
Το εκκλησάκι αυτό είναι ένα αξιόλογο αρχαίο μνημείο και τυγχάνει της φροντίδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου. Αποτελείται από το Ιερό Βήμα, τον κυρίως ναό και το νάρθηκα. Έχει οξυκόρυφη κεραμοσκεπή στέγη όπως όλα σχεδόν τα βυζαντινά ξωκλήσια του χωριού και διατηρεί μεγάλο αριθμό τοιχογραφιών του 16ου αιώνα. Δυστυχώς ο νότιος τοίχος το ναού κατέρρευσε λόγω κακής συντήρησης και καταστράφηκαν μαζί του και οι τοιχογραφίες που τον κοσμούσαν. Σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε στο δυτικό αέτωμα τη «Δραματική Σταύρωση» και στην αψίδα του Ιερού Βήματος τη Θεοτόκο μεταξύ των αρχαγγέλων. Στο βόρειο τοίχο υπάρχουν ζώνες με Αγίους όπως οι Άγιοι Βεχιανός, Πέτρος και Παύλος, Αντώνιος και Σάββας η Αγία Βαρβάρα και η Αγία Παρασκευή. Η προσκυνηματική εικόνα των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (13ος – 14ος αιώνας) που κλάπηκε το 1936 και βρέθηκε στη Νέα Υόρκη μετά από 70 χρόνια είναι ένας από τους θησαυρούς του εικονοφυλακίου. Ο ναός γιορτάζει στις 9 Οκτωβρίου.

9 Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα δυτικά υψώματα του χωριού ανήκε σε μοναστικό οικισμό. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θέα στην ανατολή τη βουνοπλαγιά που στην κορυφή της δεσπόζει το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, την κοιλάδα του Σέτραχου στο βορρά και στο νότο το μάτι φτάνει μέχρι τον Πεδουλά και τον Πρόδρομο. Ένας από τους θησαυρούς του ξωκλησιού αυτού που κοσμούν το εικονοφυλάκιο είναι ένα έντυπο ευαγγέλιο του 1550 με ορειχάλκινη επένδυση του 11ου – 12ου αιώνα που φέρει την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζουμε τη Σύναξη των Αρχαγγέλων το εκκλησάκι λειτουργείται. Άλλα εκκλησάκια (αρχαία μνημεία, 11ου και 12ου αιώνα) που όπως αυτό των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας ήταν μικροί οικογενειακοί ναοί των οικισμών που η ένωση τους δημιούργησε το χωριό Καλοπαναγιώτης είναι των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Κυριακού. Αρχάγγελος Μιχαήλ

10 Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σεργίου βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω από το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες παλαιότερα γειτονιές του χωριού. Εντυπωσιάζει η λιτότητα του και το γεγονός πως βρίσκεται τόσο κοντά στις αυλές των γύρω κατοικιών. Αυτό ενισχύει την άποψη πως τούτα τα εκκλησάκια ήταν μικροί οικογενειακοί ναοί και ο Αγιος που συνήθως έφερε το όνομα του κτήτορα, προστάτης και βοηθός τους. Από το παρεκκλήσι αυτό προέρχεται το εικόνισμα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας του 14ου αιώνα που προκαλεί ρίγος και δέος. Ο ναός λειτουργείται στις 7 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου. Δυστυχώς σήμερα αυτό το αξιόλογο εκκλησάκι κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ο Άγιος Σέργιος

11 Στα βορειοδυτικά του χωριού, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια βρίσκεται κτισμένη η κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο. Σύμφωνα με την παράδοση πολύ παλιά, κάτω από την εκκλησία αυτή βρισκόταν το σπήλαιο όπου έθαβαν τα νήπια. Οι απόστολοι Πέτρος & Παύλος ήταν οι θυρωροί στην πόρτα του παραδείσου. Το 1958 πάνω από το σπήλαιο αυτό, έκτισαν την εκκλησία που βλέπουμε σήμερα, αφιερώνοντάς την στους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο. Είναι σχετικά μεγάλη, με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και τριακόσιους πιστούς.

12 Κάπου τρία - τέσσερα χιλιόμετρα έξω, σε δάσος νοτιοανατολικά της κοινότητας, βρίσκεται το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Λένε πως πολύ παλιά εκεί που βρισκόταν το ξωκλήσι ήταν το χωριό Έσω Μακούντα. Με το πέρασμα των χρόνων το ξωκλήσι κατεδαφίστηκε. Το 1989 με την συμβολή των κατοίκων του χωριού ανοικοδομήθηκε στη θέση ακριβώς του παλαιού, το σημερινό ξωκλήσι. Είναι τουβλόκτιστη κατασκευή, ασπρισμένο εξωτερικά τετράγωνου τύπου, καμαροσκέπαστο. Είναι μικρό και απέριττο με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και 20 πιστούς.

13 Ξωκλήσι Αγίας Βαρβάρας
Πολύ παλιά λειτουργούσε ως μοναστήρι. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, αναφέρουν πως το μοναστήρι αυτό, άγνωστο για το πότε κτίστηκε αλλά φαίνεται να ανάγεται από το 18ον αιώνα, λειτουργούσε μέχρι το Ανήκε στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φιλοξενούσε ένα ηγούμενο και δυο διακόνους. Σήμερα βέβαια δεν σώζεται τίποτα, παρά μόνο το εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Λέγεται πως το ξωκλήσι κάηκε και επανοικοδομήθηκε. Σώζεται το παλαιό ιερό και ο νότιος τοίχος, που σήμερα έχουν ενσωματωθεί με την παρούσα εκκλησία.

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google