Διδασκαλία με την μέθοδο project

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση.
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Με ποιόν τρόπο θα διδάξω ;
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου
Ωφέλειες από τη χρήση των Η / Υ στη μαθησιακή διαδικασία.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ RELEASE ‘‘Towards Achieving Self Regulated Learning as a Core in Teachers” In-Service Training in Cyprus Δημοτικό Σχολείο Άγιος Σπυρίδωνας.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΑΝΟΙKΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Επικαιροποιημένη διαδικασία υλοποίησης μαθημάτων βίντεο (Χρήστος Φείδας, Ομάδα Υλοποίησης Έργου)
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ Κάππας Κων/νος Επιμορφωτής ΤΠΕ -
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η προσομοίωση 11/12/2014 Υοu 4 Teachers Πώς οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την προσομοίωση  Συζήτηση και καταγραφή εκπαιδευτικών εμπειριών 11/12/2014.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ:
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
 ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΧΙΟΥΜΟΡ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΤΟΜΑ  ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ  ΦΑΝΤΑΣΙΑ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ - ΠΡΟΤΥΠΟ.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης Κοσμά Γεωργία
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού. Είδη - Μορφές 1. υλικό για το διδάσκοντα: βιβλίο του καθηγητή, οδηγίες για τη διδασκαλία, θεωρητικό πλαίσιο και οδηγίες.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ schools.gr/content/index.php?lesson_id=1 &ep=67 schools.gr/content/index.php?lesson_id=1.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Διαδικασία Μάθησης Γνωστικές Δεξιότητες
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Φάκελος Αξιολόγησης για Νηπιαγωγείο
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Project.
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διδασκαλία με την μέθοδο project Προσεγγίσεις στη δόμηση, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της διδασκαλίας  ώστε να είναι πιο αποτελεσματική

Σύγκριση των μεθόδων PPP και TBL Present Practice  Produce (PPP) Τα προβλήματα με PPP Μια προσέγγιση που βασίζεται στη μεθοδο προτζεκτ Task Based Approach (TBL) Τα πλεονεκτήματα της TBL

Present Practice Produce (PPP) Ο δάσκαλος παρουσιάζει ένα στοιχείο της διδασκαλίας σε ένα σαφές πλαίσιο για να μεταδώσει το νόημά της: μέσα από ένα κείμενο, μια κατάσταση, διάλογο κ.λπ. Οι μαθητές καλούνται να ολοκληρώσουν ένα στάδιο ελεγχόμενης πρακτικής, όπου θα χρειαστεί να επαναλάβουν τα στοιχεία στόχου μέσω ομαδικής και ατομικής εργασίας, συμπλήρωση τα κενών ή πολλαπλής επιλογής κλπ. Οι μαθητές προσχωρούν στο παραγωγικό στάδιο, τους δίνεται μια εργασία, όπως ένα παιχνίδι ρόλων που αναμένεται να παράγει το στόχο και να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη γνώση που έχουν ήδη μάθει και είναι κατάλληλη για τη ολοκλήρωσή της.

Τα προβλήματα με PPP Οι μαθητές μπορούν να δώσουν την εντύπωση ότι είναι άνετοι με τη εργασία, καθώς την αναπαράγουν με ακρίβεια στην τάξη. Συχνά, μερικά μαθήματα αργότερα, οι μαθητές είτε δεν θα είναι σε θέση να την εκτελέσουν σωστά ή ακόμα και δεν την εκτελούν καθόλου. Οι μαθητές θα εκτελέσουν συχνά τη εργασία, αλλά επαναλαμβάνουν την γνωστή δομή, έτσι ώστε να αναπαράγουν ένα ήδη γνωστό μοντέλο. Οι μαθητές δεν μπορούν ολοκληρώσουν δημιουργικά την εργασία κατά το στάδιο της ελεύθερης πρακτικής, επειδή θεωρούν ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες πρακτικές για να ολοκληρωθεί η εργασία.

Μια προσέγγιση που βασίζεται στη μέθοδο πρότζεκτ Task Based Approach (TBL)

Προ-εργασία Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει το θέμα και δίνει στους μαθητές σαφείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τα στάδια των εργασιών Μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλέσουν κάποια γνώση που μπορεί να είναι χρήσιμη για την εργασία. Το στάδιο προ-εργασίας μπορεί να περιλαμβάνει συχνά την παρουσίαση μιας ήδη ολοκληρωμένης εργασίας. Αυτό δίνει στους μαθητές ένα σαφές μοντέλο για το τι θα πρέπει να αναμένεται από αυτούς. Οι μαθητές μπορούν να κρατούν σημειώσεις και να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους προετοιμαζόμενοι για την εργασία.

Εργασία Οι μαθητές ολοκληρώνουν μια εργασία σε ζεύγη ή ομάδες με τη χρήση των πόρων που έχουν ενώ οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν και προσφέρουν ενθάρρυνση.

Προγραμματισμός Οι μαθητές προετοιμάζουν μια σύντομη προφορική ή γραπτή έκθεση για να πουν στην τάξη τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Στη συνέχεια ασκούνται σε αυτά που πρόκειται να πουν στις ομάδες τους. Ο καθηγητής είναι διαθέσιμος για τους μαθητές ώστε να ζητήσουν συμβουλές για να ξεκαθαρίσουν οποιαδήποτε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.

Έκθεση Οι μαθητές εκθέτουν στην τάξη από μνήμης ή διαβάζουν την γραπτή έκθεση. Ο καθηγητής επιλέγει τη σειρά που οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις εκθέσεις τους και μπορεί να δώσει στους μαθητές κάποια γρήγορη ανατροφοδότηση σχετικά με το περιεχόμενο. Σε αυτό το στάδιο ο δάσκαλος μπορεί επίσης να παρουσιάσει παλαιότερες εκθέσεις στους μαθητές για να συγκρίνουν.

Aνάλυση Στη συνέχεια, ο καθηγητής εντοπίζει σχετικά τμήματα της εργασίας για τους μαθητές να τα αναλύσουν. Μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να παρατηρήσουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Πρακτική Τέλος, ο καθηγητής επιλέγει τους τομείς της εργασίας για να ασχοληθεί περαιτέρω με βάση τις ανάγκες των μαθητών και το τι προέκυψε από τις φάσεις της εργασίας και της έκθεσης. Οι μαθητές στη συνέχεια εξασκούνται σε παρεμφερείς δραστηριότητες ώστε να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή τους.

Πλεονεκτήματα της Μεθόδου Project Σε αντίθεση με την προσέγγιση PPP, οι μαθητές λειτουργούν έξω από τα στερεότυπα της εκπαίδευσης. Στα τρία στάδια πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους και όχι μόνο να εξασκούνται σε ένα προ-επιλεγμένο πλαίσιο. Ένα φυσικό πλαίσιο αναπτύσσετε από τις εμπειρίες των μαθητών από την εργασία που είναι εξατομικευμένο και που τους αφορά. Με PPP, είναι αναγκαίο να προ-δημιουργηθούν πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να λειτουργήσουν κάτι που μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ αφύσικο.

Οι μαθητές θα έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία έκθεσης σε γνώση με TBL. Θα εκτεθούν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εκπαιδευτικών θεμάτων. Η μάθηση προκύπτει από τις ανάγκες των μαθητών. Η ανάγκη αυτή υπαγορεύει τι θα καλυφθεί στο μάθημα αντί μια απόφαση που ελήφθη από το δάσκαλο ή το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Είναι μια ισχυρή επικοινωνιακή προσέγγιση, όπου οι μαθητές περνούν πολύ χρόνο επικοινωνώντας. Τα μαθήματα PPP είναι πολύ δασκαλοκεντρικά. Είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό.