Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Advertisements

Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
Διατροφή και Υγεία.
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΚΟΚΤΕΙΛ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
Ενότητα: 4 Μαγειρική Χώρου Εστίασης Κεφάλαιο 4. 2
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
 Η Αμερική είναι ήπειρος του Δυτικού Ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα εδάφη Αμερική καταλαμβάνει 8,3% της.
Γαλλία-ratatouille.
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
PROJECT ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α1. Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά.
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Σαλατες - Salads.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Ερευνητική εργασία της Β΄ Λυκείου
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
Oktoberfest Τον Οκτώβρη στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία γιορτή, η οποία είναι παραδοσιακή γιορτή στη Γερμανία.
Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Ενότητα: 2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Κεφάλαιο " Γαρίδες Προβενσάλ " " Scampi a la Provencale " 1.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
ΙΤΑΛΙΑ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Γαστρονομικός Τουρισμός
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Μαριλένα Παπαλάμπρου Άννα Στασινοπούλου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου Οι έφηβοι γνωρίζουν τις κουζίνες του κόσμου 5ο ΓΕ.Λ. Νέας Σμύρνης, Σχολικό έτος:2016-2017 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αικατερίνη Κότσιαλου Ερευνητική εργασία, Συμμετέχοντες: Σπύρος Μπαλκάμος, Λεονάρντο Ντ’ Άντζελο, Νίκος Μουστακλής, Γρηγόρης Νάτσιος, Νεκτάριος Παπαζής,

Γαστρονομία Γενικά με τον ελληνικό όρο γαστρονομία, διεθνή σήμερα, χαρακτηρίζεται η τέχνη απόλαυσης εκλεκτής τροφής, στην οποία και συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η επιλογή και η παρασκευή της τροφής αλλά και το σερβίρισμά της. Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό που έδωσε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος του 18ου αιώνα Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν: "Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου". Σήμερα ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής.

Διατροφή και Γαστρονομικός τουρισμός  Η διατροφή του ανθρώπου είναι το σύνολο των τροφίμων (και ροφημάτων) που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος ανά τη ζωή του. Σε αυτήν την εργασία, αναλύουμε και γνωρίζουμε τις κουζίνες και τη διατροφή σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάνοντας ένα νοητό ταξίδι σε αυτές, και συμμετέχοντας έτσι στον «Γαστρονομικό Τουρισμό»

Το θέμα μας Ειδικότερα, η ομάδα μας θα ασχοληθεί με την Ασιατική κουζίνα, και συγκεκριμένα με την Ινδική, την Κινέζικη και Αραβική κουζίνα.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αραβική κουζίνα ορίζεται η συλλογή των συνταγών της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Περσίας. Είναι μια κουζίνα γεμάτη με παράδοση χιλιετιών, και γεμάτη με αρώματα και γεύσεις. Η αραβική κουζίνα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα φαγητά όπως: Κρέας: Το αρνί και το κοτόπουλο είναι τα πιο συχνά καταναλωμένα, και ύστερα ακολουθεί η αγελάδα και η κατσίκα . Χρησιμοποιούνται και άλλα πουλερικά, καθώς και ψάρι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Αραβικού κόσμου. Το χοιρινό είναι απολύτως απαγορευμένο, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και η κατανάλωσή του κατακρίνεται από την ισλαμική θρησκεία. Γαλακτοκομικά: γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί γάλα βουτύρου και πάνω απ’ όλα γιαούρτι.  Ποτά: τα ζεστά ποτά προτιμούνται συνήθως από τα ψυχρά, μιας και ο καφές και το τσάι είναι από τα πιο χρησιμοποιημένα προϊόντα στον Αραβικό κόσμο

Φαλάφελ Τα Φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες) είναι από τα πιο διαδεδομένα φαγητά στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Κόπτες είναι αυτοί που τα πρώτο- έφτιαξαν και τα έτρωγαν κατά την διάρκεια της νηστείας της σαρακοστής.  Στην Αίγυπτο συνεχίζεται η παρασκευή τους μέχρι σήμερα  από κουκιά. Στα άλλα αραβικά κράτη παρασκευάζονται διαφορετικά. Έχουν σαν βασικό συστατικό είτε   μείγμα από κουκιά και ρεβίθια, είτε μόνο με ρεβίθια. Πάντως το αποτέλεσμα είναι ένα, η νοστιμιά τους είναι ασύγκριτη. Υλικά για 40 τεμάχια: 1/2 Κιλό ρεβίθια. 1/2 Ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια. 1 Ματσάκι κύλινδρο φρέσκο μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια. 2 Μέτρια ξηρά κρεμμύδια. 4 Σκελίδες σκόρδο. 1 Κουτάλι της σούπας κύμινο. 1 Κουτάλι της σούπας ξηρό κύλινδρο. 1 Κοφτό κουτάλι της σούπας αλάτι. 1 Κοφτό κουταλάκι του τσαγιού σόδα φαγητού. 1 κιλό ηλιέλαιο η σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Η Κινέζικη κουζίνα είναι σημαντικό μέρος του Κινέζικου πολιτισμού,που εμπεριέχει συνταγές από διάφορες περιοχές τη Κίνας, όπως και από πολλά μέρη του κόσμου στα οποία έχει μεταναστεύσει κινέζικος πληθυσμός.Λόγω της Κινέζικης διασποράς, η κινεζική κουζίνα επηρέασε πολλές άλλες κουζίνες της Ασίας και εξελίχθηκε στην Αμερική σε μια νέα Κινέζικη/Αμερικάνικη κουζίνα, ξεχωριστή από αυτή της Κίνας και της υπόλοιπης Ασίας.

ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ ΥΛΙΚΑ: 2 πακέτα φύλλα κρούστας (περισσεύουν μερικά) ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ ΥΛΙΚΑ: 2 πακέτα φύλλα κρούστας (περισσεύουν μερικά) 3 κρεμμύδια ξερά 2 καρότα 1 πράσινη πιπεριά μισό μικρό λάχανο προαιρετικά :100 - 200 γρ. αρακά προαιρετικά : 3/4 φλ. φύτρες φασολιών 3 κ.σ. σόγια Για τη σάλτσα: 1 φλ. καφέ ξύδι 1 φλ.κ. ζάχαρη 1 φλ.κ. χυμό ντομάτας 3/4 φλ.κ. χυμό ανανά 3/4 φλ.κ. πορτοκαλάδα 1 κ.γ. σόγια 1 κ.σ. αλάτι προαιρετικά : 1-2 κ.σ. κορν φλάουερ ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Περνάμε απ' τον τρίφτη τα κρεμμύδια, τα καρότα και το λάχανο και κόβουμε τη πιπεριά σε μικρούς κύβους. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα περιχύνουμε με τη σόγια, ανακατεύοντας πάλι. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τυλίγουμε τα ρολά χρησιμοποιώντας τα φύλλα κρούστας και τηγανίζουμε για λίγο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Για τη σάλτσα : βάζουμε να βράσουν όλα τα υλικά για λίγο σε ένα κατσαρολάκι. Αν δεν βάλουμε κορν φλάουερ, την αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

ΙΝΔΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ

ΙΝΔΙΚΗ ΚΟΥΖΊΝΑ H ινδική κουζίνα είναι ενδιαφέρουσα, πικάντικη, διαφορετική. Με ιστορία αιώνων, κατάφερε να αναγάγει σε τέχνη τη δημιουργία μιγμάτων μπαχαρικών που στην περίπτωσή της είναι απλώς αμέτρητα. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Ινδίας, τη βιοποικιλότητα και τις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, οι τοπικές της κουζίνες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους αξιοποιώντας ωστόσο στο σύνολό τους μπαχαρικά, βότανα, λαχανικά και φρούτα. Το ινδικό φαγητό επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις θρησκευτικές επιλογές, ενώ διαμορφώθηκε και εξακολουθεί να εξελίσσεται, ως αποτέλεσμα των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων του έθνους με άλλες κοινωνίες. Ιστορικά γεγονότα όπως οι ξένες εισβολές, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις που ανέπτυξε η Ινδία την περίοδο της αποικιοκρατίας έχουν παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή ορισμένων τροφών (όπως η πατάτα για παράδειγμα) που αποτέλεσαν βασικά συστατικά για την εξέλιξή της. Και η ίδια όμως έχει επηρεάσει τις κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

ΤΕΛΟΣ!!!!!!!