Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!

2 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΚΡΕΑΤΙΚΑ - ΨΑΡΙΑ – ΟΣΠΡΙΑ ΓΛΥΚΑ - ΛΙΠΗ

3 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ- ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΨΩΜΙ

4 ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

5 Γαλακτοκομικα

6 Κρεατικα-ψαρια-οσπρια-ξηροι καρποι

7 γλυκα-λίπη

8

9 Θρεπτικα συστατικα Υδατανθρακες Πρωτεινες Βιταμινες μεταλλα Λιπη

10 υδατανθρακες ενέργεια,
Τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες (καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο) Σιτηρά – δημητριακά: Ρύζι, αλεύρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ότι παράγεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά για πρωινό κλπ.) Όλα τα φρούτα: Μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια κλπ. Αμυλούχα λαχανικά: Πατάτες, καλαμπόκια Όσπρια: Φασόλια, ρεβιθιά, φακές, μπιζέλια, φάβα, σόγια Προϊόντα γάλακτος: Τυριά, γάλα, γιαούρτι, παγωτό κλπ

11 πρωτείνες Οι πρωτεΐνες είναι ουσίες που βρίσκονται, κυρίως, σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, το γάλα, το ψάρι και το αυγό αλλά και σε πολλές φυτικές όπως οι ξηροί καρποί, οι φακές και τα φασόλια και οι οποίες χρησιμεύουν στην κατασκευή των οργάνων του σώματός μας.

12 λίπη Τα Λίπη αποτελούν τις αποθήκες ενέργειας, στις οποίες ο οργανισμός μας προστρέχει όταν έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

13 βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι ουσίες που παίρνουμε από τις τροφές (κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά) και τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί.

14 Τα Μέταλλα Τα μέταλλα είναι ουσίες που παίρνουμε από τις τροφές και τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού.  Τα πιο γνωστά μέταλλα είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το φθόριο και ο φώσφορος.

15

16

17 Δέκα συμβουλές για καλή υγεία από τους μαθητές
1.Πρέπει να τρώμε κάθε μέρα πρωινό. 2.Δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά. 3.Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό. 4. Το βράδυ δεν πρέπει να τρώμε αργά. 5.Πρέπει να τρώμε απ’ όλες τις τροφές . 6.Δεν πρέπει να τρώμε πολλές τσίχλες και ζαχαρωτά. 7.Πρέπει να τρώμε συχνά φρούτα και λαχανικά. 8.Όχι στα γαριδάκια και στα έτοιμα φαγητά. 9.Πρέπει να πίνουμε φυσικούς χυμούς. 10. Πρέπει να γυμναζόμαστε συχνά.

18 Ασφαλής χρήση τροφίμων

19 ✔ Πρώτα απ᾿ όλα, ελέγχουμε ότι τα τρόφιμα τα οποία θα καταναλώσουμε, δεν έχουν υπερβεί την προτεινόμενη ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην συσκευασία, ή ότι είναι έστω φρεσκοτυληγμένα. ✔ Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, δεν πρέπει να έχουν τσακίσματα, χαραγματιές, ραγίσματα ή φουσκωμένα καπάκια και τοιχώματα. ✔ Στο σπίτι, πρέπει να ψύχουμε ή να παγώνουμε το κρέας και τα πουλερικά αμέσως. Σε περίπτωση που δε θα καταναλώσουμε το κρέας εντός 3 ημερών, είναι προτιμότερο να αγοράσουμε απευθείας κατεψυγμένο, αντί να  καταψύξουμε το νωπό. ✔ Δεν τ᾿ αφήνουμε ποτέ, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετούμε άμεσα τα τρόφιμα στην συντήρηση, ή την κατάψυξη ανάλογα με το είδος τους. ✔ Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου μας και τα μαγειρεμένα σε διαφορετικά ράφια από τα ωμά τρόφιμα. ✔ Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία ή τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε αν υπάρχει διαρροή υγρών από τα ωμά, στα υπόλοιπα τρόφιμα. ✔ Η προσωπική υγιεινή, είναι το σημαντικότερο που πρέπει να τηρείται στο χώρο της κουζίνας μας και το δεύτερο είναι η οργάνωση. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

20 Από τους μαθητές του ολοήμερου τμήματος Κ. Καστριτσίου


Κατέβασμα ppt "ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google