Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία της Β΄ Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία της Β΄ Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία της Β΄ Λυκείου
2ο Γενικό Λύκειο Πεύκης Ερευνητική εργασία της Β΄ Λυκείου Σχολικό έτος

2 Θέμα Ερευνητικής Εργασίας: Άρωμα Χημείας ή Η Χημεία των Αρωμάτων
Θέμα Ερευνητικής Εργασίας: Άρωμα Χημείας ή Η Χημεία των Αρωμάτων 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Υπεύθυνος καθηγητής: Γιώργος Δράγιος, χημικός

3 Υπόθεμα 1ο : Ιστορικά στοιχεία.
Υπόθεμα 1ο : Ιστορικά στοιχεία. Ομάδα 1η Οι αρωματοποιοί Γιάννης Μπαρδαμάσκος, Σπύρος Μπισμπικόπουλος, Χρήστος Νταρζάνος, Παναγιώτης Παλούμπας, Θάνος Πιπερίγκος.

4 Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, τα αρώματα παραμένουν μια από τις πρώτες επιλογές καλλωπισμού τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Προσδίδουν γοητεία είναι συνώνυμα της περιποίησης και συνδέονται άμεσα με την κοινωνική καταξίωση, τη φρεσκάδα και την επιτυχία.

5 Τι είναι το άρωμα: Άρωμα είναι ένα μείγμα από αιθέρια έλαια και αρωματικά συστατικά, που χρησιμοποιείται για να προσδίδει στο ανθρώπινο σώμα, στα ζώα, σε αντικείμενα και χώρους μία ευχάριστη μυρωδιά.

6 Τα πρώτα αρώματα: Η πρώτη μορφή αρώματος ήταν το λιβάνι. Ανακαλύφθηκε στη Μεσοποταμία πριν από χρόνια. Η πρώτη καταγεγραμμένη αρωματοποιός στον κόσμο ήταν με το όνομα Etruscan. Το όνομα της αναφέρεται σε σφηνοειδή πινακίδα.

7 Η Αίγυπτος: Μέχρι και την αρχή της Χρυσής εποχής της Αιγύπτου τα αρώματα χρησιμοποιούνταν μόνο στα τελετουργικά για τους θεούς και τους Φαραώ. Σκοπός των αρωμάτων δεν ήταν η προσέλκυση του αντίθετου φύλου, αλλά η εύνοια των θεών.

8 Ρώμη και Ελλάδα: Λέγεται πως οι πρώτοι που κατασκεύασαν υγρό άρωμα ήταν οι Έλληνες, αν και το συγκεκριμένο δεν είχε κάποια σχέση με τα σημερινά. Οι Ρωμαίοι ήταν παθιασμένοι με τα αρώματα και έβαζαν ακόμη στα σκυλιά και στα άλογά τους. Στις γιορτές τους έβαζαν άρωμα στα φτερά πουλιών, και τα άφηναν ελεύθερα στο χώρο απελευθερώνοντας το άρωμα καθώς πετούσαν.

9 Αρχαία Ελλάδα. Αρχαία Ρώμη.

10 Τα αρώματα και οι Θρησκείες
Οι Εβραίοι απέδιδαν στα αρώματα ιερότητα και απαγόρευαν στις γυναίκες να τα χρησιμοποιούν για τον καλλωπισμό τους. Υπήρχε νόμος που τιμωρούσε κάθε τέτοια ιεροσυλία. Όπως επίσης και στο Χριστιανισμό, όπου οι τρείς μάγοι έφεραν δώρα, χρυσό, λιβάνι και σμύρνα στον Ιησού. Η αξία των δώρων αυτών μπορεί να φαντάζει σήμερα άνιση σε σχέση με τη σπουδαιότητα του παραλήπτη τους.

11 Βυζάντιο: Στο Βυζάντιο χρησιμοποιούσαν αρώματα από αποστάγματα συνήθως κρίνου, μυρτιάς και τριανταφυλλιάς.

12 Αραβία και Ισλάμ: Τον 6ο αιώνα μ.Χ. με τη διάδοση του ισλαμικού πολιτισμού, η χρήση των αρωμάτων θεωρήθηκε από τους μουσουλμάνους θρησκευτικό καθήκον. Ακόμη και ο Μωάμεθ είπε <<Τα τρία πολυτιμότερα πράγματα που έχω στον κόσμο είναι οι αρωματικές ουσίες, οι γυναίκες και η παρηγοριά της προσευχής>>.

13 Μεσαίωνας και Άναγέννηση:
Την εποχή του Μεσαίωνα, οι Σταυροφόροι έφεραν από τις μακρινές Ινδίες και την Κίνα μυρωδάτα μπαχαρικά και διέδωσαν τις τεχνικές της απόσταξης. Το άρωμα θριάμβευσε κατά την εποχή της Αναγέννησης. Οι μεγάλοι εξερευνητές έφεραν νέες πρώτες ύλες από την Αμερική και την Ινδία.

14 Αραβία, Μεσαίωνας και Αναγέννηση

15 Γαλλία: κυρίαρχος της σύγχρονης βιομηχανίας αρωμάτων.
Η Γαλλία είναι η χώρα που αξιοποίησε τον πλούτο και την γνώση των αρωμάτων και αποτέλεσε τη βάση της ανάπτυξης της σύγχρονης βιομηχανίας αρωμάτων. Τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα της εποχής εντοπίζονται στον γαλλικό Νότο: στο Montpellier και στην Grasse της Προβηγκίας.

16 Τα αρώματα σήμερα: Γενικά οι εταιρείες που κάνουν τα αρώματα δεν αποκαλύπτουν τις <<συνταγές>> των αρωμάτων τους. Τις κρατάνε μυστικές και αυτός είναι και ο λόγος που διαφοροποιείται το ένα άρωμα από το άλλο.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία της Β΄ Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google