Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή. ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Β1

2 ·Βάση της διατροφής:το κρασί και το ψωμί
·Βάση της διατροφής:το κρασί και το ψωμί. ·Υπάρχουν αναφορές για χρήση καρυκευμάτων στα φαγητά όπως:πιπέρι, κύμινο, αλάτι, πάπρικα κ.τ.λ. ·Τα λαχανικά, τα ψάρια, το κρασί και το ψωμί, αποτελούσαν την βασική διατροφή στα μοναστήρια.

3 Τα γεύματα των Βυζαντινών
·Οι Βυζαντινοί, έτρωγαν 4 φορές την ημέρα. Το πρωινό (<<πρόγευμα>> ή <<πρόφαγον>>) Το μεσημεριανό (<<Μεσημβρινό>> ή <<Άριστον>> Το απογευματινό (<<Δειλινόν ή Δειλήν>>) Το βραδινό (<<Δείπνο>>). Κύρια ωστόσο γεύματα, ήταν το Άριστον και το Δείπνο.

4 Τα ποτά Απαραίτητο συμπλήρωμα του γεύματος ήταν το κρασί (λευκό ή κόκκινο, αλλά και ρετσίνα που δεν ήταν άγνωστη στο Βυζάντιο), που συχνά σερβιριζόταν νερωμένο με ζεστό νερό, το οποίο θεωρούταν δείγμα πολυτελείας. Δημοφιλή επίσης ήταν και τα διάφορα ποτά που περιείχαν μέλι, όπως το <<οινομέλι>> με βάση το κρασί, και το <<υδρόμελο>> με βάση το νερό.

5 Ένα γεύμα σε ένα Βυζαντινό αρχοντικό
Τις περιόδους νηστείας, για θρησκευτικούς λόγους, τηρούσαν αυστηρά μια ορισμένη σειρά στο σερβίρισμα. Πρώτα σερβίριζαν τα ορεκτικά. Ύστερα συνέχιζαν με ψάρι το οποίο συνοδευόταν συχνά με σάλτσα που λεγόταν γάρος. Για ποικιλία συνήθως σερβιριζόταν κάποια μορφή κρέατος. Στο τέλος πρόσφεραν κάποιο γλυκό. Η ποκιλία των τροφών ήταν τόσο μεγάλη ώστε υπήρχε περιθώριο εκλογής για όλα τα γούστα. Γουρουνόπουλο και χoιρομέρι ήταν ένας πολύ αγαπητός μεζές στο Βυζάντιο, όπως και στις ημέρες μας στην Ελλάδα. Τα πουλερικά συνηθίζονταν βραστά, ψητά, και στην σχάρα: η πάπια καταναλωνόταν πολύ. Συνηθίζονταν επίσης οι σούπες. Οι βυζαντινοί συμπαθούσαν επίσης το τυρί, όπως και τα φρούτα κυρίως σε κομπόστα. Το λάδι, το οποίο ήταν πολύτιμο γι’ αυτούς και γι`αυτό χρησιμοποιούταν αποκλειστικά και μόνο για μαγείρεμα.

6 Στιγμιότυπο από το Άριστον.(Πρωινό)

7 Βυζαντινή Φανουρόπιτα
Μολονότι ότι η Φανουρόπιτα είναι γνωστή σε όλους, προέρχεται από το Βυζαντινό έθιμο να τρώνε από αυτήν την πίτα, την ημέρα του αγίου Φανουρίου και να τον παρακαλάνε να τους δώσει πράγματα που έχουν χάσει. Λέγεται ότι για κάθε Φανουρόπιτα, τα συστατικά της πρέπει να είναι 9, με την δυνατότητα βέβαια να βάλει διαφορετικά συστατικά όχι όμως λιγότερα ή περισσότερα από 9.

8 Βυζαντινή Φανουρόπιτα(Συνέχεια)
Αν ο αριθμός των συστατικών δεν είναι σωστός τότε λέγεται ότι όχι μόνο ο Άγιος Φανούριος δε θα σου δώσει πράγματα που έχεις χάσει, αλλά αντιθέτως θα σε κάνει να χάσεις κι άλλα.

9 Υλικά για την Βυζαντινή Φανουρόπιτα
1 πακέτο (500 γραμ.) φαρίνα κόκκινη (που φουσκώνει μόνη της) 3/4 φλυτζ. ελαιόλαδο 1 φλυτζ. ζάχαρη 2 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι (500ml) 2/3 ποτηριού τριμμένο καρύδι 1 κ.σ. γαρύφαλο 1 κ.σ. κανέλα 1 σφηνάκι κονιάκ 4-5 κ.σ. σουσάμι λευκό

10 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς C
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς C. Ετοιμάζετε το μείγμα: Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνετε τελευταίο και συνεχίζετε για λίγο το κτύπημα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη. Αλοίφετε το ταψί με λάδι, αδειάζετε το μείγμα, ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα ή μαχαίρι και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήσιμο: Ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Κατεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 περίπου ώρα. Ανάλογα με το φούρνο σας, ελέγξτε στα λεπτά, το ψήσιμο είναι ανάλογο ενός κέικ, δοκιμάστε το τεστ με το μαχαίρι που θα πρέπει να βγαίνει καθαρό. Ελέγχετε επίσης ενδιάμεσα να μην “αρπάξει” υπερβολικό χρώμα και αν χρειάζεται, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Σερβίρισμα: Tην κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και εύχεστε (από μέσα σας, αλλά δυνατά για να …εισακουστεί) να μείνει κάποιο κομματάκι και για σας!

11 ΠΗΓΕΣ: http://www.e-ylico.gr/htmls/istoria/gr-piges/fikeimbs1.aspx/
270 Συνταγές, εκδοτικός οίκος: Πιέρος, 1978


Κατέβασμα ppt "Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google