Κομνηνού Ιωάννα, υπ.Διδ. MPhil

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Δρ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
H λειτουργία της Μαθητείας των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ : Μια σύγχρονη καινοτομική εκπαιδευτική προσέγγιση στην Επαγγελματική Κατάρτιση Γιάννης Χαλάς Εκπαιδευτικός ΟΑΕΔ.
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
ΤΠΕ και γραμματισμός Επιμέλεια παρουσίασης: Νότα Σεφερλή.
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
Παίζω και μαθαίνω στο moodle. Μια εφαρμογή, παράδειγμα καλής πρακτικής Νταλούκας Β. Κωνσταντούλας Κ. Δαούσης Δ. Λιακοπούλου Ε.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών πρόταση στο της Ευστρατίας Λιακοπούλου Καθ. Πληροφορικής, Msc.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Βασικές τεχνικές γνωριμίας
17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Στόχοι και επιδιώξεις της εκπαίδευσης ενηλίκων(L6)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Διδακτική Μεθοδολογία και Εκπαίδευση Ενηλίκων
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ « Πιστοποίηση και αναβάθμιση των εκπαιδευτών ενηλίκων» « Πιστοποίηση και αναβάθμιση των εκπαιδευτών ενηλίκων» Nίκος Φωτόπουλος.
Πρόταση για την αξιοποίηση της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών Βασίλης Συμεωνίδης
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Λέγοντας « σύστημα » εννοούμε έναν οργανισμό, ο οποίος στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό και έχει σαν στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργιών με.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ: Παράγων Ποιότητας στον Τουρισμό Εσπερίδα στα πλαίσια του 5ου MONEY SHOW 8 Δεκεμβρίου 2002Νίκος Σκουλάς.
Βιβλιογραφική ανασκόπηση μιας συγκεκριμένης διάστασης του θέματος
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Διδακτική Μεθοδολογία και Εκπαίδευση Ενηλίκων
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Πρακτική Άσκηση Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Απολογισμός
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ «ΝΕΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ» 1
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
«Εγκλεισμός και εκπαίδευση: δύο δρόμοι συγκλίνοντες ή παράλληλοι;»
Προσχολική Παιδαγωγική
Διδάσκοντας ομάδες ενηλίκων Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
Μάθημα Μεθοδολογία της Έρευνας Υπεύθυνος Καθηγητής : Μπάγκος Παντελής
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
3.1 «Σύστημα» – Εκπαιδευτικό Σύστημα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κομνηνού Ιωάννα, υπ.Διδ. MPhil ΣΤ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΕΕ Τα τυπικά προσόντα των εκπαιδευτών ενηλίκων και ο ρόλος του εμψυχωτή σύμφωνα με την ανθρωπιστική προσέγγιση Ρακαλλίδου Κρύστα, M.D.E. Κομνηνού Ιωάννα, υπ.Διδ. MPhil

Περιεχόμενα παρουσίασης Ανθρωπιστική προσέγγιση Σημασία, σκοπός, ερευνητικά ερωτήματα και μεθοδολογία έρευνας Αποτελέσματα έρευνας

Ανθρωπιστική προσέγγιση Η εκπαίδευση αποτελεί μια ανθρωπιστική διαδικασία Οι ανθρωπιστικές θεωρίες: Ενισχύουν το ιδανικό της ενηλικιότητας Εμπιστεύονται τις δυνατότητες και τις θετικές τάσεις του εκπαιδευόμενου Δίνουν έμφαση στην παιδαγωγική σχέση Η εμψυχωτική-διευκολυντική λειτουργία είναι κύριο χαρακτηριστικό τους, όπως και η χρήση ενεργητικών τεχνικών

Χαρακτηριστικά της εμψυχωτικής λειτουργίας Χαρακτηριστικά της εμψυχωτικής λειτουργίας η σύνδεση της παιδαγωγικής κατάστασης με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ο πολλαπλασιασμός των πηγών γνώσης η διαφορετική τοποθέτηση του εκπαιδευτή η μετάβαση από την τάξη στην ομάδα το βίωμα της γνώσης η δημιουργικότητα

Οι αρχές της εμψύχωσης Οι αρχές της κοινής λογικής (αποφυγή επίπληξης και άσκησης εξουσίας, διαμόρφωση φιλικού κλίματος, εξασφάλιση χρόνου για αυτορύθμιση, κατανόηση της αντίστασης ή αμφισβήτησης, καθοδήγηση ως προς τη μορφή επικοινωνίας) Οι αρχές της ψυχοκοινωνιολογίας (κατανόηση των αναγκών των εκπαιδευομένων, των σταδίων ανάπτυξης μιας ομάδας, αποφυγή σφαλμάτων χειραγώγησης, αποδοχή αισθημάτων από τους εκπαιδευόμενους, αποδοχή όλων των ρόλων από τους εκπαιδευόμενους)

Σημασία της έρευνας (1/2) Οι βασικές αρχές των ανθρωπιστικών θεωριών, προσεγγίζουν τις αρχές μάθησης στην εκπαίδευση ενηλίκων Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι ενεργητικές τεχνικές και ο ρόλος του εμψυχωτή-διευκολυντή συνιστούν καθοριστικό παράγοντα της αποτελεσματικής μάθησης Η εμψύχωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τον καθορισμό των σχέσεων στην ομάδα και της αποτελεσματικότητάς της

Σημασία της έρευνας (1/2) Το πρόγραμμα του ΕΚΕΠΙΣ εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη ερευνητικών δεδομένων για τις προσωπικές και κοινωνικές ικανότητες των εκπαιδευτών Ένα από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση ενηλίκων (από Ε.Ε και Ελλάδα) είναι η χρήση ενεργητικών τεχνικών και η υιοθέτηση του ρόλου του εμψυχωτή

Σκοπός της έρευνας Τυπικά-Επαγγελματικά προσόντα εκπαιδευτών Ανθρωπιστική εκπαιδευτική προσέγγιση Υιοθέτηση του ρόλου του εμψυχωτή Εφαρμογή εκπαιδευτικών τεχνικών

Ερευνητικά ερωτήματα Υιοθέτησαν οι εκπαιδευόμενοι την ανθρωπιστική προσέγγιση; Ποια τυπικά προσόντα τους ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση; Εφάρμοσαν ενεργητικές τεχνικές σε αντιστοιχία με τους στόχους και υιοθέτησαν το ρόλο του εμψυχωτή; Ποια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα διέθεταν όσοι το επέτυχαν; Επηρέασαν τα τυπικά προσόντα του εκπαιδευτή την εκπαιδευτική του προσέγγιση (ως προς την εμψύχωση και την εφαρμογή των ενεργητικών τεχνικών);

Μεθοδολογία έρευνας Ποιοτική προσέγγιση - «Τριγωνοποίηση» Μη συμμετοχική παρατήρηση, ερωτηματολόγιο, βιογραφικό Φύλλο παρατήρησης, ερωτήσεις επιλογής, δελτίο βιογραφικών στοιχείων Πληθυσμός: τρία (3) τμήματα του προγράμματος του ΕΚΕΠΙΣ: «Εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων Σ.Ε.Κ.»

Αποτελέσματα έρευνας (1/9) 1ο ερώτημα Η πλειοψηφία 64,5% υιοθετεί την ανθρωπιστική προσέγγιση στην εκπαιδευτική τους πρακτική.

Αποτελέσματα έρευνας (2/9) Βασικό τυπικό προσόν που συνέβαλε ήταν οι προηγούμενες σπουδές τους σε παιδαγωγική και ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες.

Αποτελέσματα έρευνας (3/9) 2ο ερώτημα Η συντριπτική πλειοψηφία 90,3% εφαρμόζει ενεργητικές τεχνικές Όμως 53,6% δεν καταφέρνουν να τις συνδέσουν επιτυχώς με τους στόχους. Σημαντικότερος παράγοντας θετικής επιρροής: α) Γνώσεις παιδαγωγικής β) Επιμόρφωση στην εκπ/ση ενηλίκων

Αποτελέσματα έρευνας (4/9) Το 64,5% δεν υιοθετεί το ρόλο του εμψυχωτή. Όσοι το επιτυγχάνουν έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα (Παιδαγωγική, Ανθρωπιστικές–Κοινωνικές Επιστήμες)

Αποτελέσματα έρευνας (5/9) 3ο ερώτημα Ναι τα τυπικά προσόντα επηρεάζουν την εκπαιδευτική προσέγγιση Θετική επίδραση έχουν: Κυρίως οι προηγούμενες σπουδές, ενώ Η διδακτική εμπειρία δεν αρκεί

Αποτελέσματα έρευνας (6/9) 18,7% 31,0% 14,1% 17,1% -3,1% -17,1% -2,4% -17,0% -20,0% -10,0% 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 1 2 3 4 5 6 7 8 Διαφοροποίηση τυπικών προσόντων Υιοθέτηση ανθρωπιστικής προσέγγισης Θετική διαφοροποίηση Αρνητική διαφοροποίηση 1,2,3,4: Σπουδές 5,6,7,8: Διδακτική εμπειρία

Αποτελέσματα έρευνας (7/9) Ναι επηρεάζουν και την επιτυχή εφαρμογή ενεργητικών τεχνικών Θετική επίδραση έχουν: Όλες οι κατηγορίες εκτός από τη διδακτική εμπειρία όταν αυτή δεν συνδυάζεται με σπουδές στις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες

Αποτελέσματα έρευνας (8/9) Θετική διαφοροποίηση Αρνητική διαφοροποίηση 1,2,3,4: Σπουδές 5,6,7,8: Διδακτική εμπειρία

Αποτελέσματα έρευνας (9/9) Ναι επηρεάζουν τους εκπαιδευτές να υιοθετήσουν την εμψυχωτική λειτουργία. Θετική διαφοροποίηση Αρνητική διαφοροποίηση 1,2,3,4: Σπουδές 5,6,7,8: Διδακτική εμπειρία

Συμπεράσματα Τα τυπικά προσόντα επηρεάζουν τα ουσιαστικά προσόντα των εκπαιδευτών Οι σπουδές στις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες και κυρίως παιδαγωγικής, βοηθούν τους εκπαιδευτές ενηλίκων περισσότερο από ότι η διδακτική εμπειρία για να υιοθετήσουν την ανθρωπιστική προσέγγιση και πιο συγκεκριμένα την εμψυχωτική λειτουργία και την επιτυχή εφαρμογή ενεργητικών τεχνικών.

Ευχαριστούμε!