Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική Εκπαίδευση ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΠΑΙΔΙ/0308(ΒΙΕ)/07.
Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Εκπαιδευτικά Σενάρια: Δομή και Αξιολόγηση
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Έρευνα Έρευνα :“Συστηματική, ελεγχόμενη, εμπειρική και κριτική διερεύνηση υποθετικών προτάσεων σχετικά με τις εικαζόμενες σχέσεις ανάμεσα σε φυσικά(;)
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Χριστίνα Φ. Βαμβούρη Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας Δράμα 5/11/2013
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Συστηματική Διερεύνηση Επιλεγμένων Τομέων Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Σενάριο.
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
 Π.Ε.ΚΑ.Π. Νικ. Καλογερόπουλος Αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ερευνητικές Εργασίες: Πόσο
Γεωργιάδης Μιχάλης Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. 1 η φάση (σε ολομέλεια) : Ποιο είναι το θέμα μας; (ιδεοκαταιγίδα, αφήγηση εμπειριών, προβολή εικονιστικού.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
οργάνωση & διαδικασία ΠΑΤΜΑΝΟΓΛΟΥ Σ. – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Μ.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Ερευνητικές Εργασίες Α΄Λυκείου Μιχάλης Φωτιάδης ΠΕ17 Μηχανολόγος Ημερίδα στο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκεια Ευαγγελικής Σχολής
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΠΕΑΠ.
Β΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β΄Λυκείου «Συμμετέχουμε, άρα υπάρχουμε»: Η κοινωνική οπτική της WEB 2.0 μάθησης ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “Επιστημονική εργασία” Εύρεση πηγών Άξονες δομής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση) Κανόνες γραφής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση)
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕκπαιδευτικΗς ΕΡΕΥΝΑΣ: Συγγραφη εργασιας
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Δομή ερευνητικής εργασίας
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Δημιουργία σεναρίου.
Μ.Δίτσιου-Χρ.Παπαζήση-Γ. Παυλικάκης
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυθεντικό πλαίσιο μάθησησ και αξιολόγησησ για την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα Βουδούρη Γεωργία Α.Μ.:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΠΗΓΩΝ -ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ οι κυριότερες ερευνητικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών είναι: Βιβλιογραφικές έρευνες σε έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές Ερωτηματολόγια (κυρίως δομημένα) Προσωπικές συνεντεύξεις εστίασης Η επιλογή των ερευνητικών μεθόδων σχετίζεται άμεσα με τα ερευνητικά ερωτήματα και την ορθή διατύπωσή τους. Η εμπειρία των εκπαιδευτικών αναφορικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης ποιοτικών ή ποσοτικών ερευνητικών μεθόδων, είναι περιορισμένη και ορισμένες φορές απουσιάζει η δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιογραφικό υλικό που ευσύνοπτα αλλά και κατανοητά να παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά αλλά και τις δυνατότητες των ερευνητικών μεθόδων

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ παρόλο που έχει γίνει λεπτομερής ανάλυση όλων των φάσεων μιας πλήρους και σωστής υλοποίησης μιας ερευνητικής εργασίας, είναι γεγονός ότι Αναφέρονται περιστατικά αντιγραφής και απλής συρραφής πληροφοριών, δυσκολία επεξεργασίας των δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων από αυτά και ιδιαίτερα δυσκολία συσχέτισής τους με ερευνητικά ερωτήματα

ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Ο περιορισμός του εύρους του θέματος της εργασίας Η ύπαρξη ερευνητικών ερωτημάτων, καθώς συχνά απουσιάζουν εντελώς καθώς και ο περιορισμός τους σε λίγα και σαφή Η περιορισμένη χρήση της βιβλιογραφικής έρευνας Η ένταξη, ως απαραίτητου συστατικού της διαδικασίας μελέτης, της εμπειρικής / πειραματικής έρευνας Η ύπαρξη σαφών και σύντομων γραπτών οδηγιών του εκπαιδευτικού προς τους μαθητές σχετικά με το πώς επεξεργαζόμαστε δεδομένα ανάλογα με το εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή τους και παράλληλα η εξάσκηση/προετοιμασία των μαθητών πριν δουλέψουν μόνοι τους, με τη βοήθεια σχετικού πρακτικού παραδείγματος που προετοιμάζει ο εκπαιδευτικός

ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Η συνοπτική «οπτικοποιημένη» (διαγράμματα, πίνακες διπλής εισόδου κτλ) αποτύπωση των αποτελεσμάτων για διευκόλυνση της εξαγωγής συμπερασμάτων από αυτά Η χρήση εννοιολογικών χαρτών ή άλλων τεχνικών για την αποτύπωση και συσχέτιση των συμπερασμάτων Η συνοπτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ομάδας στην ολομέλεια, ώστε να διευρυνθεί η οπτική της ομάδας εργασίας (από τα συμπεράσματα που μπορούν να εξάγουν οι άλλες ομάδες από αυτά και από το πώς τα συσχετίζουν με τα αντίστοιχα ερευνητικά ερωτήματα), αλλά και η χρησιμοποίηση συμπερασμάτων της μιας ομάδας από τις υπόλοιπες

ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ έμφαση σε καλές πρακτικές και τρόπους αναζήτησης πηγών σε έντυπο και ψηφιακό υλικό προσπάθεια να αξιοποιηθούν παραδείγματα στα οποία γίνεται αποτελεσματική αξιοποίηση του πληροφοριακού υλικού από τους/τις μαθητές/-τριες προσπάθεια να δοθεί έμφαση στο στάδιο αξιοποίησης του βιβλιογραφικού υλικού (έντυπου ή ψηφιακού) με τρόπο ώστε να οδηγήσει τα παιδιά στη βιωματική γνώση και στην απόκτηση δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και εκφοράς πρωτότυπου και όχι αντιγραμμένου λόγου

ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα αναρτώνται καλές πρακτικές, συμβουλές για συχνά επαναλαμβανόμενες απορίες και δυσκολίες στην υλοποίηση των Ερ.Εργ . Επαναφορά με επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Συντονιστή των Ερευνητικών Εργασιών σε κάθε σχολείο ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που τις υλοποιούν και τους επιμορφωτές στον νομό ή την ευρύτερη περιοχή, που θα υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας παρέχοντας υποστήριξη και επιμόρφωση. Η συνεργασία του συντονιστή αλλά και των μαθητών με εκπαιδευτικούς του σχολείου άλλων ειδικοτήτων μπορεί να συντελέσει στην καλύτερη επεξεργασία των δεδομένων.