ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Advertisements

Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
Αντικαπνιστική Παρουσίαση
Το κάπνισμα στην ζωή μας
Το Κάπνισμα.
Κώστας Αθανασάκης, BScHS, BScEcon, MSc, PhD
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το κάπνισμα σκοτώνει! Σταματήστε το ΤΩΡΑ!
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Το κάπνισμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ κάτι πρέπει να κάνουμε
Υπόθεμα: Θεραπευτική αντιμετώπιση για το τσιγάρο. Πρόληψη-θεραπεία
Το κάπνισμα και τα αποτελέσματά του
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
2ο ΕΠΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Εργασία στο μάθημα της οικιακής οικονομίας της μαθήτριας: Πασχαλίνας Μακρίδου Τμήμα: Α3 Γυμνάσιο: 3ο Γυμνάσιο Νάουσας Ημερομηνία.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σπίτι και στην εργασία.
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
Ατομική Εργασία :Κάπνισμα
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Έλενα Μαρίνου Α 3. ΚΑΠΝΙΣΜΑ Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ονόματα μελών της ομάδας: 1) Αγγελάκη Θεοδοσία. 2) Κατσαρίκα Λαμπρινή. 3) Κοτανίδης Μηνάς. 4) Ντανιλτσένκο Αρτέμης.
Έρευνα Κοινού στο Δήμο Παύλου Μελά για την καπνιστική συνήθεια (ΕΝΑΡΞΗ – ΛΗΞΗ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΠΟΝΤΙΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΠΕ02) ΧΕΛΜΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ( ΠΕ01)
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
Κάπνισμα & Εφηβεία Ομάδα Α’.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Τμήματα ΓΠ2, ΓΝΣ.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
Οφέλη της φυσικής δραστηριότητας
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
7 μυστικά για τέλεια υγεία! Στέλιος Πανταζής, MD, MAc, FAARM.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
ΜΑΘΗΜΑ 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ.
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Διάφοροι τύποι καπνιστών 1.Γνώστες: Γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και αποφασίζουν να το αρχίσουν. 2.Πειραματιζόμενοι: Καπνίζουν σπάνια π.χ.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο - όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι.
ΑΝΤΙ-ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Ερευνητική εργασία Ονόματα: Αραβιάκη Ειρήνη Γερακιανάκης Μιχάλης Παπαδάκη Αναστασία Πετράκης Σπύρος Πονήρη Αθηνά.
ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: …………………… ΤΑΞΗ: Α2 HMEΡOMHNIA: 28/4/09
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ στα πακέτα των τσιγάρων
ΕθισμοΣ στο καπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε.
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σχολικό έτος: Τάξη:Α3.
Κοτσορώνη Γεωργία Κατσακιώρη Αναστασία
Project Α’ Τετραμήνου Θέμα: Εξάρτηση Από Το Τσιγάρο
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 6ο ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παχυσαρκία.
Συνέπειες/Επιπτώσεις
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το κάπνισμα αρκετά χρόνια τώρα έχει θεωρηθεί ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που επηρεάζει τη μακροβιότητα και την ποιότητα ζωής. Φαίνεται όμως, πως η παχυσαρκία μπορεί πλέον να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Σύμφωνα με μελέτες, το κάπνισμα σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα, πέραν αυτών που είναι γνωστά, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολη λεκτικά, αλλά δύσκολη και δυσάρεστη ως εμπειρία. Αυτό οφείλεται στον εθισμό που προκαλεί το κάπνισμα μέσω της νικοτίνης, ενώ φυσικού ναρκωτικού που περιέχεται στον καπνό και είναι εξίσου εθιστικό με ουσίες όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί η ποιότητα ζωής και η μείωση των ετών εξαιτίας της παχυσαρκίας είναι πλέον ίση ή μεγαλύτερη από τα χρόνια που χάνονται λόγω του καπνίσματος. Και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν το πώς κάποιος αισθάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε καθημερινή βάση, καθώς και τη συνολική διάρκεια ζωής του. Ενώ το κάπνισμα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους θανάτους, η παχυσαρκία έχει μεγαλύτερη επίδραση στις ασθένειες και στην ποιότητα ζωής.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η συνύπαρξη παχυσαρκίας και καπνίσματος έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και στη μακροβιότητα. Όπως δείχτηκε σε μελέτες το προσδόκιμο επιβίωσης στους παχύσαρκους καπνιστές είναι 13 ολόκληρα χρόνια λιγότερα από αυτό των νορμοβαρών μη-καπνιστών. Από πολλών ετών, υπάρχει στους ανθρώπους, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου η αντίληψη ότι το κάπνισμα βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Έτσι, μεγάλο ποσοστό ατόμων αρχίζει το κάπνισμα ή αρνείται να το διακόψει φοβούμενο την αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα αύξησαν το βάρος τους κατά μέσο όρο 4-5 κιλά μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, αλλά το περισσότερο βάρος το πήραν μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Δυστυχώς, 10% των ατόμων που διακόπτει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 15 περίπου κιλά. Μάλιστα, το περισσότερο βάρος παίρνουν τα λιποβαρή άτομα κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό όφελος, αλλά δυστυχώς και τα περισσότερο παχύσαρκα άτομα και αυτά της χαμηλότερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει με το κάπνισμα στη χώρα μας:  • Ποσοστό ενεργών καπνιστών 42% (1οι στην Ευρώπη)  • Ποσοστό ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα 14%   • Ατομα που δεν κάπνισαν ποτέ 44% (4οι από το τέλος)  • Μέση ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων 21.4 (είμαστε δηλαδή και βαρείς καπνιστές)  • % αναλογία ατόμων που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα είναι 17%  • Οι παθητικοί καπνιστές που είναι και η πιο άτυχη κατηγορία είναι:   α) Στο σπίτι 82%    β)Στη δουλειά 19%     γ)Στο αυτοκίνητο 24%    δ)Σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια κτλ 72%) Σκεφτείτε δηλαδή να είστε παθητικοί καπνιστές και στο σπίτι και στη δουλειά και στο αυτοκίνητο και στην ταβέρνα!!!

. Στη συνέχεια ας δούμε τη σχέση του καπνίσματος με την ύπαρξη ή την εμφάνιση παχυσαρκίας :  - Τα ποσοστά των παχύσαρκων ανδρών που καπνίζουν μειούνται από 46% στο 39%, αντίθετα με αυτά των γυνακών που αυξάνουν από 28% σε 36.5%.  - Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο φόβο των γυναικών για την πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους, αφού διακόπτουν το κάπνισμα μόλις στο 10.5% έναντι 28% των ανδρών.  - Οι πρώην καπνιστές είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκοι και σε μικρότερο ποσοστό νορμοβαρείς.  - Δυστυχώς όμως, οι βαρείς καπνιστές είναι συχνά και πολύ παχύσαρκοι, εύρημα σύμφωνο και με άλλες μελέτες.  - Το κάπνισμα, εκτός από τις πολλές γνωστές βλαπτικές επιδράσεις, αυξάνει το λίπος της κοιλιάς με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση της πιθανότητος εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, εύρημα με το οποίο συμφωνούν και μελέτες που έγιναν σε άλλες χώρες. Η σχέση μεταξύ νικοτίνης και αύξησης του περιτοναϊκού λίπους δεν έχει ερμηνευτεί επαρκώς αλλά φαίνεται να οφείλεται στην εκ της νικοτίνης προκαλούμενη αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης και στη διαταραχή της σχέσης ανδρογόνων-οιστρογόνων.  - Η ύπαρξη μεταβολικών προβλημάτων (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία) δεν ωθεί τους καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα διακόπτεται συνήθως μετά την εμφάνιση του πρώτου εμφράγματος, αν δυστυχώς δεν είναι ήδη πολύ αργά...

ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Διακοπή του καπνίσματος μέσω ειδικών ιδρυμάτων-ιατρείων. Όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα, όμως από αυτούς μόνο το 3- 5% αναμένεται να τα καταφέρει. Σ' αυτό το σημείο, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν, όχι κάνοντας αντικαπνιστική εκστρατεία και στείρα κινδυνολογία για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά παρέχοντας ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική, επιστημονική και συνεχή στήριξη.

Τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα σήμερα φάρμακα (υποκατάστατα νικοτίνης, βουπροπιόνη, φλουοξετίνη, βαρενικλίνη) έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος και στην αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους. Δυστυχώς όμως, μετά τη διακοπή τους, το βάρος ακολουθεί και πάλι τη δική του αυξητική πορεία. Αν όμως τα φάρμακα συνδυαστούν με ιατρική παρακολούθηση και υποστηρικτική συμβουλευτική θεραπεία, τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα, και όσον αφορά την παραμονή μακριά από το τσιγάρο, αλλά και όσον αφορά την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τώρα όσον αφορά την αποφυγή της αύξησης του σωματικού μας βάρους θα πρέπει, ουσιαστικά, αν κατορθώσουμε να το επιτύχουμε, σε μακροχρόνια βάση, ένα ημερήσιο ενεργειακό έλλειμμα 200 θερμίδων, δεν πρόκειται να αυξηθεί το βάρος μας ούτε κατά 1 γραμμάριο. Αυτό μπορεί κανείς να το επιτύχει μέσω αύξησης της σωματικής δραστηριότητος ή μέσω μικρής μείωσης της πρόσληψης τροφής ή καλύτερα μέσω συνδυασμού και των δύο. Εκείνο που είναι πολύ ενδιαφέρον και απεδείχθη σε πρόσφατη μελέτη, είναι το αν κάποιος δε φοβάται ότι θα πάρει βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα πάρει πολύ λιγότερο ή και καθόλου βάρος, ακόμα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπευτική παρέμβαση, φαρμακευτική ή συμπεριφορική.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Καταλήγοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως πλέον στα πακέτα των τσιγάρων γράφεται με μεγάλα γράμματα ότι το κάπνισμα προκαλεί πρόωρο θάνατο ή καρκίνο και πολλά άλλα τραγικά. Ποιος όμως σκέπτεται τη νόσο και το θάνατο όταν είναι νέος και τουλάχιστον φαινομενικά υγιής; Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια καλή αρχή για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής, αλλά και η μείωση του βάρους είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Χρειάστηκαν δεκαετίες για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους του καπνίσματος, αλλά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούν δεκαετίες, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τους κινδύνους που προκαλεί η παχυσαρκία στη υγεία, πριν το πρόβλημα αυτό βγει εκτός ελέγχου.