Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 4

2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ, Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΤΑ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΕΡΟΕΙΔΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ. Η ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ Π.Χ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

3 ΦΥΛΟ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ 17% ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΔΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ.

4 Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΜΕΝ ΑΝΔΡΕΣ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ. ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ Η’ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗΣ ΛΙΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΜΗΛΗ ΛΙΠΟΛΥΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

5 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΟΜΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠ' Ο,ΤΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.

6 ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ 30% ΜΕ 50% ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΥ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΧΩΡΑ Η ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΓΛΟΥΤΩΝ, ΤΩΝ ΜΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΜΕΤΡΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΝΔΟΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ, ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

7 ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 40% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΥ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΤΩΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ 10% ΜΕ 20% ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ.

8 ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΕΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Η ΣΤΕΑΤΟΠΥΓΙΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ (Π.Χ. ΟΙ ΟΤΕΝΤΟΤΟΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΚΑΛΑΧΑΡΙ)

9 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟ STRESS, Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΗ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ STRESS ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ W/H (ΟΠΟΥ W =ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ Η =ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΩΝ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΕΝΔΟΚΟΙΛΙΑΚΟ ΛΙΠΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.

10 ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο Δ.Μ.Σ. ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ. ΟΤΑΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΕΝΩ Ο ΛΟΓΟΣ W/H ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΩΣ —ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ — ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ.

11 ΟΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΔΗΛ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΒΑΡΟΣ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ W/Η, ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ Η ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΗ.

12 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ - ΗΛΙΚΙΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ. ΤΟ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΛΙΠΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ, ΑΦΟΥ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΣΗΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ.

13 ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΥΝ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΛΙΠΟΣ ΟΤΑΝ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ )ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΟΜΑΛΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ, ΕΝΩ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

14 ΜΕΓΕΘΟΣ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΟΥ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑ ΛΙΠΩΔΗ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.

15 ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ Σ'ΑΥΤΟΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΡΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ.

16 ΠΑΡΟΧΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google