Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η καθιέρωση μιας τακτικής φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντική, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωής διπλασιάζει το κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιοπαθειών, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση οστεοπόρωσης και κατάθλιψης. Mερικοί τρόποι που μπορούν να σας κάνουν πιο δραστήριους χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να πηγαίνει κάποιος σε ένα γυμναστήριο, είναι για παράδειγμα το τακτικό περπάτημα, ο χορός και το ποδήλατο. .

2 Τι ακριβώς είναι η φυσική δραστηριότητα;
Η φυσική δραστηριότητα λοιπόν, είναι ο ευρύτερος όρος στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι μορφές της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, κάθε σωματική άσκηση και σπορ , που ενεργοποιούν τους μυς του σώματος και απαιτούν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι πέρα από τη γυμναστική και τον αθλητισμό και οι δουλειές του σπιτιού.

3 Βασικός χρόνος καθημερινής δραστηριότητας
Βασικός χρόνος καθημερινής δραστηριότητας. Για τους ενήλικες οι συστάσεις για άσκηση είναι 2 ½ ώρες την εβδομάδα ή 30’ την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα ή 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα. Μια δραστηριότητα τώρα, δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλης έντασης για να θεωρηθεί άσκηση. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ασκηθεί σε ήπιες εντάσεις και να έχει οφέλη στην υγεία του. Ανεξαρτήτου αθλήματος εάν κάποιος θέλει να ασκηθεί μπορεί να συνδυάσει το τρέξιμο με το περπάτημα για παράδειγμα ή το ποδήλατο, καθάρισμα κάποιου χώρου ή και ακόμα με το ανέβασμα σκαλοπατιών.

4 Οφέλη και κίνδυνοι φυσικής δραστηριότητας
Βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών όπως λόγου χάρη είναι: η στεφανιαία καρδιακή νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια, η -παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος, ο διαβήτης ενηλίκων και ο καρκίνος. Η καθημερινή και τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην καλή υγεία των μυών και των οστών και στην πνευματική ευεξία του καθενός.

5 Κατηγορίες ασκήσεων. •Αερόβιες ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, το περπάτημα, το τρέξιμο, η πεζοπορία, το τένις, οι οποίες αυξάνουν την καρδιαγγειακή αντοχή. •Αναερόβιες ασκήσεις, όπως η προπόνηση με βάρη, που αυξάνουν τη βραχυπρόθεσμη μυϊκή δύναμη. Τα οφέλη που λαμβάνουμε από την καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι τα εξής. •Δυνατότερη καρδιά •Αύξηση του συνολικού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα •Βελτιωμένη αναπνοή •Βελτιωμένη μυϊκή υγεία •Απώλεια βάρους •Μείωση κινδύνου για διάφορες ασθένειες •Βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα •Βελτιωμένη πνευματική υγεία •Αυξημένη αντοχή

6 Τι είναι ευλυγισία; Ένα από τα οφέλη που παίρνουμε μέσα από την καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι η ευλυγισία. Ευλυγισία είναι η ικανότητα της κάμψης και της έκτασης των αρθρώσεων ενώ η ελαστικότητα είναι η ικανότητα των μυών να τεντώνουν και να επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μήκος.

7 Με την ίδια ευκολία που μπορεί ο άνθρωπος να πάρει τα οφέλη ακόμη και από την πιο ήπια φυσική δραστηριότητα ,τόσο εύκολα μπορεί και να κινδυνέψει και να τραυματιστεί. Καμιά πράξη οπότε δεν είναι τελείως ακίνδυνη και η άσκηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχει λοιπόν αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού, ειδικά στα πόδια, τους αστραγάλους και τα γόνατα, όταν κάνουμε άσκηση ή έντονα αθλήματα.

8 Επιλογή φυσικής δραστηριότητας
Κριτήρια για την επιλογή άσκησης είναι τα εξής. • Εάν είστε μοναχικός ή αντίστοιχα κοινωνικός χαρακτήρας. Ατομικές ασκήσεις είναι για παράδειγμα: Aerobic, περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, πατινάζ, βάρη, σκι, αναρρίχηση τοίχου. Αντίστοιχα ασκήσεις με δύο άτομα είναι ενδεχομένως οι εξής: Τένις, πολεμικές τέχνες, ορειβασία, χορός. Ποδόσφαιρο, handball, basketball, volleyball. • Ένα άλλο κριτήριο είναι εάν προτιμάτε τους υπαίθριους ή τους εσωτερικούς χώρους. Ενδεικτικές υπαίθριες δραστηριότητες είναι: Ποδηλασία, τρέξιμο, περπάτημα, ορειβασία, σκι βουνού-θαλάσσης, αναρρίχηση, ποδόσφαιρο, πατινάζ με ρόδες, καγιάκ.

9 Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας με ενδεικτικές δραστηριότητες τόσο αθλημάτων όσο και οικιακών εργασιών και ο αριθμός θερμίδων που δαπανούνται κάνοντας τες:

10 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 45Κg 55Kg 70Kg 82Kg 91Kg ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΔΑΠΑΝΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ 45Κg Kg Kg Kg Kg Πλύσιμο και γυάλισμα αυτοκινήτου 60 λεπτά 205 245 307 368 409 Σκούπισμα/ ηλεκτρικό σκούπισμα 114 136 170 227 Κηπουρική (γενικά) 273 341 455 Ποδήλατο (<16Κm/h) 182 218 327 364 Ποδήλατο (19-32Km/h) 436 545 655 727 Χορός Περπάτημα (6,5Km/h) Περπάτημα (5Km/h) 159 191 239 286 318 Κολύμβηση (ψυχαγωγική) 491 Σκάψιμο 382 477 573 636 Αγροτικές εργασίες 250 300 375 450 500 Σερβιτόρος

11 Πίνακας φυσικής δραστηριότητας

12 ΤΕΛΟΣ Oνόματα: Κουκούλη Ραφαέλα Κουτσοκώστα Μαίρη Κουγιουμτζίδου Αγγέλα


Κατέβασμα ppt "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google