Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός – Ερωτήματα Εισαγωγή
Επιστημονικά δεδομένα φυσικής δραστηριότητας ( Υγεία - Ευρωστία - Ευεξία ) Φυσική δραστηριότητα και υποκινητικές παθήσεις Φυσική δραστηριότητα και καρδιαγγειακές παθήσεις Φυσική δραστηριότητα ως τρόπος ζωής Συμπέρασμα

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (νοῦς ὑγιης ἐν ςωματι ὑγιεῖ)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (νοῦς ὑγιης ἐν ςωματι ὑγιεῖ) Από την αρχαιότητα η φυσική δραστηριότητα ήταν σημαντικό μέριμνα όλων των ανθρώπων. Τώρα πλέον πολλές είναι οι αποδείξεις που μας καταδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Η Φυσική δραστηριότητα είναι η άσκηση που αποτελεί κύριο στοιχείο για την δημιουργία ευρωστίας, στη θεραπεία νόσων/ασθενειών, στην αύξηση ενεργειακής ισορροπίας και στη καλή ψυχολογία.

5 ΥΓΕΙΑ Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει τη φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.

6 Οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία:
Βελτίωση μυϊκής αντοχής και δύναμης. Ανάπτυξη των οστών. Αντίσταση στην κόπωση. Παρατεταμένη ζωή. Μείωση των δυσλειτουργικών χρόνων ζωής.

7 ΕΥΕΞΙΑ: Η ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, Η ΚΑΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στην ευεξία: Βελτίωση των συνηθειών κατά τον ύπνο. Λιγότερα συμπτώματα άγχους. Βελτίωση της ποιοτικής ζωής. Βελτίωση της προσωπικής εικόνας. Απόλαυση της ζωής-διασκέδασης. Πιθανή βελτίωση στην εργασία.

8

9 ΕΥΡΩΣΤΙΑ: ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στην ευρωστία: Βελτίωση μυϊκής αντοχής και δύναμης. Ανάπτυξη των οστών. Αντίσταση στην κόπωση. Βελτίωση της απόδοσης στα αθλήματα. Μικρότερη πιθανότητα οστεοπόρωσης. Αύξηση διάρκειας ζωής χωρίς λειτουργικούς περιορισμούς.

10

11 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
30% άνω των 70 ετών παρουσιάζουν προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να παραμένουν ενεργοί και εύρωστοι. Η απόλαυση του ελεύθερου χρόνου προσθέτει ζωή στα χρόνια του ανθρώπου.

12 Η καλή μεταβολική ευρωστία μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.
Η φυσική δραστηριότητα στην εργασία μπορεί να μειώσει τα έξοδα της υγείας και να μειώσει τις απουσίες τους.

13 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Υπέρταση:Η τακτική άσκηση μειώνει την συστολική και διαστολική πίεση του αίματος.Έτσι το άτομο που αθλείται έχει 30%-50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει υπέρταση. Αθηροσκλήρωση:Η τακτική άσκηση μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα,στα οποία οφείλεται η αθηροσκλήρωση. Εγκεφαλικό:Η τακτική άσκηση βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος άρα και στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Περιφερειακή αγγειοπάθεια:Τα άτομα που ασκούνται έχουν καλύτερη ροή αίματος προς τους ενεργούς μύες και τους ιστούς. Αρτηριοσκλήρυνση:Η τακτική άθληση βοηθάει τις αρτηρίες να γίνονται πιο ελαστικές.

14 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Στεφανιαία καρδιακή νόσος:Μέσω της τακτικής άσκησης,ο καρδιακός μυς δυναμώνει και αντλεί περισσότερο αίμα με τον κάθε παλμό οπότε ελαττώνεται η καρδιακή συχνότητα και υπάρχει μεγαλύτερη καρδιακή επάρκεια. Καρδιακό επεισόδιο:Τα δραστήρια άτομα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς αίματος στα αγγεία της καρδιάς,τα οποία γίνονται πιο μεγάλα και ελαστικά. Έμφραγμα Στεφανιαίων: Η συστηματική άσκηση αυξάνει την αντιαθηροτική ουσία μεταφοράς λίπους, την λιποπρωτείνης υψηλής πυκνότητας (HDL - καλή χοληστερίνη). Καρδιακή ανεπάρκεια:Η τακτική άσκηση δυναμώνει τον καρδιακό μυ με αποτέλεσμα να αντλεί περισσότερο αίμα στέλνοντας το στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Στηθάγχη:Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην αποφυγή των πόνων στο στήθος.

15 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

16 ΕΝΝΟΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Οι υποκινητικές παθήσεις είναι οι παθήσεις που προκύπτουν στον άνθρωπο λόγο της έλλειψης της Φυσικής Δραστηριότητας.

17 ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Καρκίνος: Πληθώρα πρόσφατων ερευνών δείχνει, ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Σακχαρώδης Διαβήτης: Η σωματική άσκηση βοηθάει στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Παχυσαρκία: Στην παχυσαρκία είναι πιο αποτελεσματική η Φυσική Δραστηριότητα από τη δίαιτα. Αυτό γίνεται, επειδή αυξάνεται η άλυπη και οστική μάζα του ανθρώπου.

18 ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οστεοπόρωση: Η Φ.Δ δημιουργεί οστική μάζα, δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα με την σπονδυλική τους στήλη. Κατάθλιψη: Όταν κάνουμε άσκηση, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα πόνου και προκαλούν ευφορία.

19 ΑΣΚΗΣΗ = ΖΩΗ

20

21 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ
Μείωση συχνότητας εμφάνισης καρδιοπαθειών Μείωση άγχους Αυξημένη σωματική και φυσική ευεξία Καλύτερη ποιότητα ζωής Πρόληψη ασθενειών

22 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Η φυσική δραστηριότητα για να έχει αποτελέσματα πρέπει να εκτελείται συστηματικά. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες, για να είναι ορατά τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης προτείνουν την φυσική δραστηριότητα ως τρόπο ζωής.

23 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

24 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Προοδευτική αύξηση Γρηγορότερη βελτίωση στους αρχάριους Αρχή της υπερφόρτισης Συχνότητα-Ένταση-Χρόνος Απαραίτητη η ανάπαυση Οι μακροχρόνιες περίοδοι ανάπαυσης δεν ωφελούν

25 ΕΙΔΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Αερόβια φυσική δραστηριότητα Αναερόβια φυσική δραστηριότητα Συσσωρευμένη δραστηριότητα

26 ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ
Η φυσική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας γι’ αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής! ΑΣΚΗΣΗ=ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ= ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ=ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

27


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google