Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Information Systems Governance Αγγελής Δημήτριος (ΜΤΕ/0936) IS Governance Ορισμός: Πληροφοριακή Διακυβέρνηση ονομάζουμε εκείνες τις διαδικασίες βάση των.
H Point Services είναι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων που εδρεύει στην Ελλάδα με συνεργαζόμενες εταιρείες στα Βαλκάνια όπως.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΣ
Η Διαχείριση Ποιότητας σαν Εργαλείο Διοίκησης Επιχειρήσεων Θ.ΒΛΑΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ – ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εσπερίδα Ε.Μ.Π.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (BALANCED SCORECARD)
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Παρουσίαση για το μάθημα “Στρατηγική και Οικονομική των Π.Σ.” Καραμιχάλη Ιφιγένεια Κολλιάρου Μαρία-Ελένη.
«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2η
Χρηματοοικονομική ανάλυση της Microland Α.Ε.
Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων
Κεφάλαιο 2 Πώς υπολογίζονται οι παρούσες αξίες Αρχές
Κεφάλαιο 5 Καθαρή παρούσα αξία και άλλα επενδυτικά κριτήρια Αρχές
Κλαδική Ανάλυση – Μελέτη της ICAP Group «Οι Συνέπειες της Κρίσης στους διαφόρους Κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας» Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών Μελετών.
Χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων Χρηματοοικονομική ανάλυση
Εκτίμηση της Απόδοσης των Οργανισμών Αθλητικής Αναψυχής
‘Η εμπορική ζωή των προϊόντων/υπηρεσιών’
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 6: Προϋπολογισμός επενδύσεων Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Νάνσυ Μπουραντά Αγρίνιο, 2016 Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων.
1 Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Ιεράρχηση Στρατηγικής –Επίπεδα Στρατηγικής.
Ενισχύοντας την Δέσμευση και τα Αποτελέσματα σε Έποχές Κρίσης Δεσμεύοντας και Κινητοποιώντας τους Franchisees.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Επωνυμία εταιρείας Επιχειρησιακό σχέδιο. Δήλωση αποστολής Δηλώστε ξεκάθαρα την μακροπρόθεσμη αποστολή της εταιρείας σας. –Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Διαδικασίες κατάρτισης προϋπολογισμού Διαδικασίες.
Επιχειρηματικότητα στην Πληροφορική Β΄ 1. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα Η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί μια κυρίως ανδρική υπόθεση,
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Αξιολόγηση Επενδύσεων
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
Τι είναι η στρατηγική? Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρουλης.
κεφαλαιο 9 Μεθοδοι στρατηγικησ και αξιολογηση
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
Επωνυμία εταιρείας Επιχειρησιακό σχέδιο.
ΠαρουσΙαση επιχειρηματικοΥ σχεδΙου
Βιωςιμοτητα μιας Νεας Επιχειρηςης
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Επωνυμία εταιρείας Μια επισκόπηση της οικονομικής απόδοσης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Η μέθοδος της συνεισφοράς
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Επιχειρηματικό σχέδιο
Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 2
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και 2007. 2006 2007 Κέρδη χρήσης 250000 300000 Επενδεδυμένο κεφάλαιο 750000 900000 Πωλήσεις 800000 800000 Ζητείται: 1)Να υπολογιστεί η τιμή του δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης για τα δύο έτη. 2)Να αναλυθεί ο δείκτης αποδοτικότητας της επένδυσης στους δείκτες αποδοτικότητας πωλήσεων και κυκλοφοριακής ταχύτητας κεφαλαίου. Σχολιάστε το αποτέλεσμα.

Παράδειγμα 2 Παρατίθενται τα ακόλουθα στοιχεία για τρεις εταιρείες που λειτουργούν στον ίδιο κλάδο (ποσά σε ευρώ): Α Β Γ Πωλήσεις 2200000 1100000 5800000 Κέρδη 330000 143000 580000 Επενδύσεις σε πάγια 750000 572000 2900000 Να υπολογιστεί ο δείκτης αποδοτικότητας της επένδυσης. Να υπολογιστεί η αποδοτικότητα των πωλήσεων. Να υπολογιστεί η κυκλοφοριακή ταχύτητα παγίων για κάθε επιχείρηση και να σχολιάσετε το αποτέλεσμα.

Παράδειγμα 3 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και 2007. 2006 2007 Κέρδη χρήσης 250000 300000 Επενδεδυμένο κεφάλαιο 750000 900000 Πωλήσεις 800000 800000 Αν το κόστος κεφαλαίου της επιχείρησης είναι 10% και για τα δύο έτη, να υπολογίσετε το υπολειμματικό εισόδημα και για τα δύο έτη και να το συγκρίνεται με τις τιμές του δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης.

Παράδειγμα 4 Δίνονται τα παρακάτω στοιχεία για ένα αθλητικό κέντρο: Πωλήσεις 700000 Μέση επένδυση σε πάγια 350000 Καθαρά κέρδη 50000 Απαιτούμενη απόδοση επενδύσεων 12% Να υπολογιστεί ο δείκτης αποδοτικότητας της επένδυσης. Να υπολογιστεί το υπολειμματικό εισόδημα.

Παράδειγμα 5 Παρατίθενται τα ακόλουθα στοιχεία για την εταιρεία «ΑΛΦΑ» για το οικονομικό έτος 2009: Πωλήσεις 1500000 Μέση επένδυση σε πάγια 1000000 Καθαρά κέρδη 169500 Απαιτούμενη απόδοση επενδύσεων 14% Να υπολογιστεί η αποδοτικότητα των πωλήσεων. Να υπολογιστεί η κυκλοφοριακή ταχύτητα παγίων. Να υπολογιστεί το υπολειμματικό εισόδημα.

Μέθοδος της Οικονομικής Προστιθέμενης Αξίας (EVA®) Αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αξιολόγησης τμημάτων. EVA®= Κέρδη μετά φόρων – [(Σύνολο ενεργητικού-Βραχ. Υποχρεώσεις) χ Σταθμικό μέσο κόστος κεφαλαίου] Η μέθοδος αυτή εκτιμά τα κέρδη που δημιουργεί το κάθε τμήμα πέραν του κόστους του κεφαλαίου που απαιτείται για την δημιουργία των κερδών. Για να υπολογιστεί η EVA® απαιτούνται προσαρμογές στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης και στην εκτίμηση του μέσου κόστους κεφαλαίου.

Παράδειγμα 6 Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν μια ΠΑΕ για την χρήση 2007. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων είναι 10000 Ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% Το σταθμικό μέσο κόστος κεφαλαίου είναι 10% Το σύνολο του ενεργητικού είναι 85000 Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι 5000 Ζητείται 1)να υπολογίσετε την αποδοτικότητα της ΠΑΕ με την μέθοδο EVA® 2) Ποια πιστεύεται ότι θα ήταν η απόφαση του οικονομικού διευθυντή για μια νέα επένδυση αξίας 10000 η οποία θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 500 και την αύξηση των λειτουργικών κερδών προ φόρων κατά 1000, αν η απόφαση κρινόταν σύμφωνα με την μέθοδο EVA®

Παράδειγμα 7 Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποιες πληροφορίες για μια επιχείρηση: Επενδεδυμένο κεφάλαιο 400000 Αποδοτικότητα πωλήσεων 20% Πωλήσεις 500000 Κόστος κεφαλαίου 8% Ζητείται 1) να υπολογίσετε τον δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης και το υπολειμματικό εισόδημα. 2) Η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να κάνει μια επένδυση αξίας 30000 με αποδοτικότητα 20%. Πιστεύεται ότι ο διευθυντής θα προχωρήσει στην επένδυση αν την αξιολογήσει με βάση τον δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης; Αν την αξιολογήσει με βάση το υπολειμματικό εισόδημα; Αιτιολογείστε την απάντησή σας.

Ισορροπημένη κάρτα βαθμολόγησης (Balanced Scorecard) Norton and Kaplan (1990)→ η επιχείρηση πρέπει να δίνει έμφαση όχι μόνο σε χρηματοοικονομικά στοιχεία αλλά και σε ένα σύνολο ποιοτικών παραγόντων ώστε να βελτιώσει την αποδοτικότητά της. Η μέθοδος αυτή μεταφράζει την αποστολή και στρατηγική μιας επιχείρησης σε δείκτες αξιολόγησης και απόδοσης σε τέσσερις κατευθύνσεις. Χρηματοοικονομική προσέγγιση (financial perspective) Πελατειακή προσέγγιση (customer perspective) Προσέγγιση επιχειρησιακών και παραγωγικών διαδικασιών (business and production process perspective) Προσέγγιση της μάθησης και της ανάπτυξης (learning and growth perspective) Βασική υπόθεση είναι ότι οι τέσσερις προσεγγίσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για την εξασφάλιση της αποδοτικότητας.

Ισορροπημένη κάρτα βαθμολόγησης (Balanced Scorecard)

Προϋποθέσεις για αποτελεσματική εφαρμογή Άμεση σχέση μεταξύ της στρατηγικής και των επιμέρους δεικτών που υπολογίζονται σε κάθε προσέγγιση και να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος στόχος για κάθε δείκτη ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος. Επικέντρωση της διοίκησης σε δείκτες που είναι άκρως σημαντικοί για την βελτίωση της αποδοτικότητας. Έτσι αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και χρόνου. Η μέθοδος αυτή θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συστήματος ελέγχου της επιχείρησης. Τα στελέχη θα πρέπει να έχουν κατανοήσει και αποδεχτεί τα χαρακτηριστικά της.

Δυσκολίες εφαρμογής της Balanced Scorecard Αδυναμία άμεσης συσχέτισης των χρηματοοικονομικών και ποιοτικών δεικτών. Τις περισσότερες φορές δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοοικονομική προσέγγιση και αγνοούνται οι λοιπές. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται επίτευξη μόνο μερικών στόχων που έχουν τεθεί στα πλαίσια της συγκεκριμένης μεθόδου δημιουργώντας προβλήματα στην συνολική αξιολόγηση της στρατηγικής της επιχείρησης. Πληθώρα δεικτών αξιολόγησης δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων για τον κάθε ένα. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεικτών δίνοντας έμφαση στους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας.

Παράδειγμα εφαρμογής Balanced Scorecard σε περίπτωση δημόσιας επένδυσης στο αθλητισμό

Μέτρηση αποδοτικότητας κάθε κατεύθυνσης Χρηματοοικονομική Αποδοτικότητα χρησιμοποιούμενων πόρων και εγκαταστάσεων Αποδοτικότητα προσωπικού Εξοικονόμηση εξόδων Επιχειρησιακές Διαδικασίες Ποιότητα και αποδοτικότητα εργασιών-διαδικασιών Παραγωγικότητα Πελάτης Ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών (εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις κλπ.) Ευκαιρίες άθλησης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού Μάθηση και Ανάπτυξη Καινοτομία (εφαρμογή βελτιώσεων, αναβαθμίσεων) Ανταλλαγή γνώσης Ανάπτυξη και εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών