Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 2
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΤΕΙ Πελοποννήσου Β. Μπαμπαλός,PhD

2 Διάρθρωση ενότητας Παρουσίαση της μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης-Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα μεθόδου Παρουσίαση των χρηματιστηριακών μεθόδων αποτίμησης-Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα Μέθοδος P/E, EPS, Μέθοδος προεξόφλησης μερισμάτων και Μέθοδος προεξόφλησης καθαρών ταμειακών ροών Μέθοδος συνολικής απόδοσης μετόχου

3 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης
Ανήκει στην κατηγορία των μεθόδων ιστορικού πραγματικού κόστους ή κόστους απόκτησης. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι στηρίζονται αποκλειστικά στον ισολογισμό της επιχείρησης. Η καθαρή περιουσιακή θέση προκύπτει εάν αφαιρέσουμε από το ενεργητικό τις υποχρεώσεις και τις προβλέψεις.

4 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης
Μέθοδος του τρέχοντος κόστους αντικατάστασης. Όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θα πρέπει να αποτιμηθούν με βάση το κόστος αντικατάστασης. Με αυτό τον τρόπο η αναθεωρημένη Καθαρή Περιουσιακή Θέση αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο του κόστους αντικατάστασης των στοιχείων ενεργητικού μείον υποχρεώσεις και προβλέψεις. Μέθοδος της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας ή αξίας εξόδου.

5 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης
Η μέθοδος στηρίζεται στην υπόθεση ότι έχει μεγαλύτερη αξία η ενεργή αγορά και όχι το ιστορικό κόστος κτήσης. Ο νόμος της αξίας θα προσδιορίσει την αξία κάθε στοιχείου του ενεργητικού και παθητικού. Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία ισούται με την τιμή στην οποία ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να διατεθεί στην αγορά αφαιρώντας τα έξοδα που απαιτούνται για την διάθεσή του. Οι υποχρεώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση το πρόσφατο κόστος αποπληρωμής τους.

6 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης
Προβλήματα (σημαντικότερα) που αντιμετωπίζει ο αναλυτής που χρησιμοποιεί την μέθοδο: Μεροληψία εκτιμητή Ανυπαρξία ενεργής αγοράς για ορισμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού Προβλήματα στρεβλώσεων της αγοράς Συνυπολογισμός πολλών ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων για την εκτίμηση της αξίας ενός στοιχείου. Απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την διεκπεραίωση της αποτίμησης

7 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης
Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία αντιπροσωπεύει σε μια διαδικασία εξαγοράς τα ελάχιστο ποσό που θα δέχονταν οι τωρινοί ιδιοκτήτες ως τίμημα. Η συγκεκριμένη μέθοδος παράγει μια κοινά αποδεκτή βάση διαπραγμάτευσης, ορίζοντας τα ελάχιστα όρια για κάθε στοιχείο.

8 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης-πλεονεκτήματα
Στηρίζεται αποκλειστικά στην λογιστική και είναι περισσότερο κατανοητή από τους περισσότερους ενδιαφερόμενους. Δεν στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις Το αποτέλεσμα εξάγεται σχετικά γρήγορα Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα πολλές πληροφορίες. Οι περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

9 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης-μειονεκτήματα
Δεν μπορεί να αποδώσει την δυναμική της επιχείρησης καθώς και διάφορα γνωρίσματα, αδυναμίες και δυνάμεις της επιχείρησης. Δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές πτυχές της διαδικασίας παραγωγής της αξίας. Στηρίζεται σε μια χρηματοοικονομική κατάσταση.

10 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης-μειονεκτήματα
Ο ισολογισμός μπορεί να έχει υποστεί τροποποιήσεις λόγω του φορολογικού ή εμπορικού δίκαιου ή λόγω των λογιστικών πρακτικών που χρησιμοποιεί η επιχείρηση. Δεν λαμβάνει υπόψη τα απασχολούμενα κεφάλαια αλλά τα συνολικά. Δεν συμπεριλαμβάνει οικονομικά και λογιστικά γεγονότα που επηρεάζουν σημαντικά την αξία της επιχείρησης.

11 Μέθοδος της καθαρής περιουσιακής θέσης-μειονεκτήματα
Δεν συμπεριλαμβάνει στην εκτίμηση της αξίας τον παραγωγικό πόρο της επιχειρηματικότητας και στοιχεία όπως έρευνα και ανάπτυξη που προσδίδουν αξία στην επιχείρηση.

12 Μέθοδος προεξόφλησης Μελλοντικών μερισμάτων
Στηρίζεται στην υπόθεση ότι ένας μικρομέτοχος ή μια εταιρεία συμμετοχών ή ένας μέτοχος μειοψηφίας μπορεί να υπολογίσει την αξία της εταιρείας με βάση το εισόδημα που πρόκειται να λάβει. Για την μελλοντική πορεία των μερισμάτων μπορούμε να υποθέσουμε τις παρακάτω περιπτώσεις: Μηδενική αύξηση μερισμάτων Σταθερή αύξηση μερισμάτων Μη σταθερή αύξηση μερισμάτων

13 Μέθοδος προεξόφλησης Μελλοντικών μερισμάτων
Βασικό πρόβλημα της μεθόδου είναι ότι η μερισματική πολιτική της εταιρείας καθορίζεται από την ΓΣ μετά από εισήγηση της ανώτατης διοίκησης της επιχείρησης και βασίζεται: Στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς Στην στρατηγική της εταιρείας Στις επιθυμίες των κυρίων μετόχων ή της πλειοψηφίας των μετόχων

14 Μέθοδος προεξόφλησης Μελλοντικών μερισμάτων
Στην χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας αναφορικά με την διαθεσιμότητα των μετρητών. Στην φάση ανάπτυξης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Στις προβλέψεις για ενδεχόμενες ή αναβαλλόμενες υποχρεώσεις.

15 Μέθοδος προεξόφλησης Μελλοντικών μερισμάτων
Πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις μπορεί να μην πληρώνουν μέρισμα ή το μέρισμα να είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το ποσοστό κερδοφορίας. Επιπρόσθετα, δεν λαμβάνεται υπόψη η πιθανή υπεραξία δλδ η αξία που απολαμβάνει ο επενδυτής από την άνοδο της τιμής της μετοχής. Τα μερίσματα αποτελούν άμεσα ή έμμεσα έναν από τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της τιμής μιας μετοχής.

16 Μέθοδος του P/E-EPS Χρησιμοποιούνται από τους αναλυτές για να μπορέσουν να συγκρίνουν γρήγορα και άμεσα εταιρείες μεταξύ τους ακόμα και εταιρείες που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους. Κύριοι χρήστες των αριθμοδεικτών αυτών είναι οι μικροεπενδυτές, οι αναλυτές, οι διαχειριστές κεφαλαίων κλπ. Η ταχύτητα υπολογισμού και σύγκρισης είναι μεγάλη, το επίπεδο γνώσεων που απαιτείται είναι σχετικά χαμηλό και συνεπώς και το κόστος αποτίμησης είναι μικρό.

17 Μέθοδος του P/E-EPS Διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των αριθμοδεικτών. Ποια κέρδη είναι ορθότερο να χρησιμοποιούνται; Κέρδη προ φόρων, κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων, καθαρά κέρδη. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο συνυπολογισμός των εκτάκτων εσόδων και εξόδων στα κέρδη.

18 Μέθοδος του P/E-EPS Υπάρχουν προβλήματα και για την τιμή μιας αξίας εισηγμένης στο χρηματιστήριο: Την ημερομηνία κλεισίματος της λογιστικής χρήσης ή τις μέρες πριν από αυτή η διαπραγμάτευση της αξίας στο χρηματιστήριο μπορεί να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα. Η διαμόρφωση της τιμής της αξίας στο χρηματιστήριο μπορεί να επηρεάζεται από ποιοτικές πληροφορίες ή οικονομικά γεγονότα που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα στις λογιστικές καταστάσεις ή ακόμα και από φήμες με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η αντίληψη των επενδυτών για την μελλοντική πορεία της επιχείρησης.

19 Μέθοδος της Συνολικής Απόδοσης Μετόχου
Έχει ως βάση τη συνολική αξία που έχει για έναν επενδυτή η κατοχή μιας μετοχής. Συνδυάζει δυο βασικά στοιχεία εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν από την κατοχή της μετοχής. Το πρώτο στοιχείο είναι η υπεραξία (απομείωση) από την αύξηση (μείωση) της αξίας της μετοχής και το δεύτερο η αξία των μελλοντικών μερισμάτων.

20 Μέθοδος της Συνολικής Απόδοσης Μετόχου
Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελούν οι προσδοκίες όπως αυτές εκφράζονται στην καθημερινή αποτίμηση της αξίας των μετοχών που είναι εισηγμένες σε κεφαλαιαγορές καθώς και από την μερισματική πολιτική. Τα σημαντικότερα προβλήματα της μεθόδου είναι οι στρεβλώσεις της αγοράς και το γεγονός ότι η μερισματική πολιτική εξαρτάται από αποφάσεις πολιτικής και στρατηγικής της εταιρείας, την φορολογική πολιτική καθώς και τον οικονομικό κύκλο.

21 Μέθοδος των Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών
Οι ταμειακές ροές αποτελούν την βασικότερη χρηματοοικονομική κατάσταση γιατί έχουν ως βάση τους το πιο αξιόπιστο στοιχείο του ενεργητικού τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών. Ενδείκνυται για την δυναμική εκτίμηση της αξίας μιας εταιρίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πληθώρα ενδιαφερόμενων μερών. Η μέθοδος έχει στο επίκεντρο τα ταμειακά πλεονάσματα που μπορεί η εταιρεία να παράγει στο μέλλον.

22 Μέθοδος των Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών-πλεονεκτήματα
Στο κέντρο της μεθόδου βρίσκεται η πηγή δημιουργίας ρευστών διαθεσίμων που είναι και αυτό που αντιλαμβάνονται ευκολότερα τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη. Η κατάσταση των ταμειακών ροών δίνει πολλές πληροφορίες στον μελετητή. Είναι δυνατόν η προβολή στο μέλλον των ταμειακών ροών.

23 Μέθοδος των Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών-πλεονεκτήματα
Καταγράφει την δυναμική της επιχείρησης Καταγράφει τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την πορεία της επιχείρησης στο μέλλον. Εάν χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την ανάλυση αριθμοδεικτών και την βασική χρηματοοικονομική ανάλυση είναι εφικτό να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.

24 Μέθοδος των Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών-μειονεκτήματα
Απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα για την διεκπεραίωση της ενέργειας Η αξιοπιστία της μεθόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοπιστία των προβλέψεων. Απαιτείται η γνώση χρηματοοικονομικών εργαλείων.

25 Μέθοδος των Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών-μειονεκτήματα
Για την σύνταξη των μελλοντικών ταμειακών ροών απαιτούνται αρκετές παραδοχές και υποθέσεις καθώς και πληροφορίες. Η μέθοδος είναι σχετικά πολύπλοκη και απαιτεί μεγάλο στάδιο προετοιμασίας. Θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από σχετική χρηματοοικονομική μελέτη ( ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αριθμοδείκτες). Είναι πιθανόν η επιχείρηση να επηρεάσει τα ταμειακά πλεονάσματα μειώνοντας τι επενδυτικές της δραστηριότητες και αυξάνοντας τις χρηματοοικονομικές της δαστηριότητες

26 Χρηματιστηριακές Μέθοδοι-Πλεονεκτήματα
Η αποτίμηση είναι καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή Η αποτίμηση περιλαμβάνει τόσο οικονομικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά της εταιρείας. Η διαδικασία είναι απλή και κατανοητή σχεδόν από όλους. Στην αποτίμηση της αξίας λαμβάνουν μέρος μεγάλο τμήμα των ενδιαφερόμενων μερών. Είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ επιχειρήσεων που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους.

27 Χρηματιστηριακές Μέθοδοι-Πλεονεκτήματα
Είναι σχετικά εύκολο να γίνουν προβλέψεις με την μέθοδο της τεχνικής ανάλυσης. Μπορεί βραχυχρόνια να απεικονίσει γεγονότα που δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη από άλλες μεθόδους. Περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των επενδυτών και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

28 Χρηματιστηριακές Μέθοδοι-Μειονεκτήματα
Οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια τα στοιχεία με τα οποία θα πάρουν μια ορθολογική απόφαση. Είναι πιθανόν να υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Επηρεάζεται η μέθοδος από την κερδοσκοπία επί της τιμής της μετοχής. Υπάρχει άμεση συσχέτιση του κλάδου με την απόδοση των εταιρειών και συνεπώς θα πρέπει να γίνεται διόρθωση των δεικτών έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού κλάδου.

29 Χρηματιστηριακές Μέθοδοι-Μειονεκτήματα
Τα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης ορισμένες φορές έρχονται σε σύγκρουση με τα εργαλεία θεμελιώδους ανάλυσης. Δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του επενδεδυμένου κεφαλαίου, τα επενδυτικά σχέδια και οι τρέχουσες επενδύσεις της εταιρείας. Δεν λαμβάνεται υπόψη η διακύμανση των κερδών και της οικονομικής αποδοτικότητας της εταιρείας.

30 Χρηματιστηριακές Μέθοδοι-Μειονεκτήματα
Δεν λαμβάνεται υπόψη η ρευστότητα των μετοχών. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος που προέρχεται από τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η διοίκηση, οι ευκαιρίες και οι απειλές, η υψηλή παραγωγικότητα, η καλή φήμη, η μερισματική πολιτική κλπ. Η τεχνική ανάλυση απαιτεί τη χρήση ειδικού λογισμικού, ειδικών γνώσεων και αντίστοιχης εμπειρίας.

31 Πηγές Λαζαρίδης, Θ Αποτίμηση Επιχειρήσεων, Εκδόσεις Gutenberg


Κατέβασμα ppt "Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google