Δρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ ARISTOIL PROJECT Δρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ Υπεύθυνος Συντονισμού Έργου ARISTOIL Συντονιστής Φορέας: ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ "Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του"
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ O ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1995 ως Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων και από το 2012 μετατράπηκε σε (ΕΟΕΣ) ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΕΟΕΣ είναι η νέα μορφή οργάνωσης δικτύων Δήμων και Περιφερειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (Διασυνοριακά, Διαπεριφερειακά, Διακρατικά κλπ) Λίγα λόγια για την Εύξεινη Πόλη:……Ανιχνεύουμε ανάγκες των μελών μας και υλοποιούμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές των μελών μας για τα μέλη μας. Το 80% των μελών στις 11 από τις 13 Περιφέρειες είναι αγροτικοί δήμοι
Τα μέλη του ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ Λίγα λόγια για την Εύξεινη Πόλη:……Ανιχνεύουμε ανάγκες των μελών μας και υλοποιούμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές των μελών μας για τα μέλη μας. Το 80% των μελών στις 11 από τις 13 Περιφέρειες είναι αγροτικοί δήμοι
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ανιχνεύουμε ανάγκες των μελών μας και υλοποιούμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές των μελών μας για τα μέλη μας Το 80% των μελών είναι αγροτικοί δήμοι στις 11 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας Λίγα λόγια για την Εύξεινη Πόλη:……Ανιχνεύουμε ανάγκες των μελών μας και υλοποιούμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές των μελών μας για τα μέλη μας. Το 80% των μελών στις 11 από τις 13 Περιφέρειες είναι αγροτικοί δήμοι
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Έρευνα Πανεπιστημίων παγκοσμίως για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου EFSA (European Food Safety Authority): “Σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ημερήσια κατανάλωση 20 γρ. από ελαιόλαδο που διαθέτει τουλάχιστον 5mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης ανά 20γρ ή 250 mg ανά Kg, είναι αρκετή για την προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος και το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να φέρει τον χαρακτηρισμό HEALTH CLAIM” ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΛΗΡΟΣ . Λίγα λόγια για την Εύξεινη Πόλη:……Ανιχνεύουμε ανάγκες των μελών μας και υλοποιούμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές των μελών μας για τα μέλη μας. Το 80% των μελών στις 11 από τις 13 Περιφέρειες είναι αγροτικοί δήμοι
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Έρευνα του Καθηγητή Μαγιάτη και ανίχνευση περιοχών της ελιάς και ποικιλιών Λίγα λόγια για την Εύξεινη Πόλη:……Ανιχνεύουμε ανάγκες των μελών μας και υλοποιούμε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις περιοχές των μελών μας για τα μέλη μας. Το 80% των μελών στις 11 από τις 13 Περιφέρειες είναι αγροτικοί δήμοι
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Προσωπική απασχόληση με το ελαιόλαδο
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Πρόσφατες έρευνες και μελέτες σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών με χρήση ειδικού ελαιόλαδου
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Γονιδιακές Έρευνες αποκαλύπτουν τα οφέλη στην υγεία του ελαιολάδου
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Συστατικά των έξτρα παρθένων ελαιολάδων καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Το ελαιόλαδο δρα μεταξύ άλλων και ως παράγοντας νοητικής ευεξίας
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου εμφανίζουν θετικές επιδράσεις στην καταπολέμηση της ασθένειας του Parkison
Γιατί ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο; Οι μελέτες δείχνουν πως το ελαιόλαδο αποτελεί ασπίδα για το έμφραγμα
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Πως λειτουργεί το Ευρωπαικό πρόγραμμα Interreg Τι είναι το INTERREG MED Άξονας χρηματοδότησης: 1.1. Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων
Οι ελαιοπαραγωγοί ως μικροί επιχειρηματίες Βασικός σκοπός του έργου ARISTOIL η ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών με την καθιέρωση καινοτόμων μεθόδων Με την καθιέρωση μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου με έμφαση στην υγειοπροστασία και το «μπουκέτο» αρωμάτων με μετρήσιμη μέθοδο Άρα μέτρηση των φαινολικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και μέτρηση των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών (πικρό, πικάντικο, φρουτώδες, αρώματα)
Συμμετέχοντες Φορείς PP1. Euro Mediterranean Center for the Sustainable Development, Italy/Sicilia PP2. National and Kapodistrian University of Athens, Greece/ Attica PP3. Larnaca-Famagusta District Development Agency, Cyprus PP4. Aristoleo - Cyprus PP5. University of Split- Croatia /Jadranska PP6. University of Cordoba- Spain/ Andalusia PP7. Free Municipal Consortium of Ragusa, Italy/ Sicilia PP8. Region of Peloponnese, Greece/Peloponnese PP9. Kostelenos George Nurseries, Greece/ Attica (Associate Partner) PP10. Oleocanthal Andalusian Society, Spain/ Andalusia PP11. Puglia Region, Italy/ Puglia (Associate Partner) PP12. Institute for Andriatic Crops and Karst Reclamation, Croatia /Jadranska (Associate Partner) PP13. Association of Olive Growers Vela Luka, Croatia /Jadranska (Associate Partner) PP14. Carcabuey Health Ventures, Spain/Andalusia (Associate Partner) PP15. Panhellenic Union of Olive Mills, Greece/ Central Macedonia (Associate Partner) PP16. American Farm School Post-Secondary Educational and Training Association, Greece/ Central Macedonia (Associate Partner)
Τι κάνει το πρόγραμμα Ενημέρωση των παραγωγών και των ελαιοκομικών φορέων Ένταξη 3.000 παραγωγών στο πρόγραμμα και παρακολούθηση για 3 έτη Εκπαίδευση των παραγωγών για την καλλιέργεια της ελιάς, τη συγκομιδή, την έκθλιψη, τη συντήρηση του ελαιολάδου, την τυποποίηση, την εμπορία
Ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες συγκομιδής Εργαλεία: -Ιδιωτικά ελαιοτριβεία – εθελοντές -Κινούμενο ελαιοτριβείο όπου το 10% των ελαιοπαραγωγών θα συνεργαστούν μαζί μας για την εφαρμογή πειραμάτων στον ελαιώνα Δ Ν Σ Ο Δ
Στόχοι του Έργου Σύσταση ομάδων παραγωγών Σύσταση cluster εμπλεκόμενων ελαιοκομικών επιχειρήσεων Καθιέρωση προδιαγραφών λειτουργίας των κέντρων μέτρησης φαινολικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου, πρωτόκολλο λειτουργίας Οικονομοτεχνική μελέτη σύστασης 2 κέντρων σε μεσογειακό επίπεδο (Ελλάδα – Ισπανία)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ Τηλ: 6944543198, 210-2486041 Email: aristoil@efxini.gr; nikos@efxini.gr