ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Εισαγωγή στη Λογιστική.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Χρηματοοικονομική ανάλυση της Microland Α.Ε.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση άυλων παγίων στοιχείων
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
1 Αποσβέσεις πάγιων στοιχείων Ως απόσβεση θεωρείται η χρονική κατανομή της αποσβεστέας αξίας του πάγιου στοιχείου που υπολογίζεται με βάση την ωφέλιμη.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
1 Γενική Λογιστική  Λογιστική Αξιογράφων. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο. Ε. ( ) Ημερομηνία Α.1 Περιγραφή / Αιτιολογία Ποσό 1/3/1995*
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - I. 2 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Για την παρακολούθηση των μεταβολών της περιουσίας, τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία κατατάσσονται, με βάση ορισμένα κριτήρια,
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Λογιστική και Ελεγκτική" ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Εισηγητής:
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Μελέτη Περίπτωσης Οι πωλήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για την εταιρία «ΘΗΤΑ Α.Ε. ήταν € ενώ οι πωλήσεις.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Ισοζύγιο Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΕΝΝΟΙΑ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ορισμός 1: Λογιστική καλείται εκείνος ο κλάδος της Οικονομικής επιστήμης ο οποίος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Ορισμός: Ο λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσεως παρουσιάζει τα έσοδα, έξοδα και το καθαρό κέρδος ή καθαρή ζημία μιας επ/σης.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 ΜΠΣΛογιστικής&ΕλεγκτικήςΜΠΣΛογιστικής&Ελεγκτικής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Λογιστική ισότητα και ισολογισμός Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Δείκτης γενικής ρευστότητας
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Έννοια του ημερολογίου
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης (Άρθρο 25)
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μ.Sc in ACCOUNTING AND AUDITING
Επωνυμία εταιρείας Μια επισκόπηση της οικονομικής απόδοσης
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας (Καθαρής Θέσης) σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (π.χ. 31/12 ή 30/6).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ο ισολογισμός αποτελεί μια ιστορική χρηματοοικονομική κατάσταση διότι παρουσιάζει σωρευτικά τα αποτελέσματα συναλλαγών του παρελθόντος. Μας δίνει στοιχεία για την σύνθεση των περιουσιακών στοιχείων, των υποχρεώσεων και του κεφαλαίου που δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά αλλού (Αποτελεί την βάση της οικονομικής ανάλυσης).

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ο ισολογισμός δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποτιμούνται σε τιμές κόστους. Συνέπεια αυτού είναι να μην απεικονίζεται η πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Πολλά ποσά στον ισολογισμό δεν είναι ακριβή αλλά αποτελούν εκτιμήσεις ή όσο το δυνατόν καλύτερες προσεγγίσεις (π.χ. αποσβέσεις, αποθέματα κλπ) Ο ισολογισμός και γενικά η λογιστική αγνοούν κάποια σημαντικά μεγέθη τα οποία είναι δύσκολο να μετρηθούν ποσοτικά όπως η αξία του ανθρώπινου δυναμικού και άλλα ποιοτικά στοιχεία.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ Ο ισολογισμός ακολουθεί πάντα την βασική λογιστική εξίσωση η οποία είναι: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ(Ε)=ΠΑΘΗΤΙΚΟ(Π)+ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ(ΚΠ) Δηλαδή Ε=Π+ΚΠ. Η σχέση αυτή διατηρείται και ισχύει μετά από κάθε συναλλαγή και μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της επιχειρήσεως.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Ενεργητικό ή στοιχεία του ενεργητικού καλούνται τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε χρηματικές μονάδες και χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Το ενεργητικό διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

ΕΞΟΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ Έξοδα ιδρύσεως Έξοδα πρώτης εγκατάστασης Λοιπά έξοδα εγκατάστασης-οργανώσεως

ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Άϋλα πάγια στοιχεία 1.Φήμη-πελατεία 2.Διπλώματα ευρεσιτεχνίας 3.Εμπορικά σήματα Υλικά πάγια στοιχεία 1.Γήπεδα-οικόπεδα 2.Κτίρια-τεχνικά έργα 3.Μηχανήματα-εξοπλισμός 4.Έπιπλα-σκεύη 5.Μεταφορικά μέσα Προσοχή: Οι ανωτέρω λογαριασμοί των παγίων στοιχείων παρουσιάζονται στον ισολογισμό πάντα με την καθαρή τους αξία η οποία προκύπτει αν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις από την αξία αγοράς-κτήσης (πλήν των Γηπέδων-Οικοπέδων)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Αποθέματα 1.Αγορές εμπορευμάτων 2.Προϊόντα έτοιμα ή ημιτελή 3.Πρώτες και βοηθητικές ύλες 4.Προκαταβολές για αγορά αποθεμάτων Απαιτήσεις 1.Πελάτες ή Χρεώστες(πλήν επισφαλών πελατών) 2.Επιταγές εισπρακτέες 3.Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις 4.Γραμμάτια εισπρακτέα 5.Τόκοι εισπρακτέοι 6.Χρεόγραφα 7.Επενδύσεις 8.Προπληρωθέντα έξοδα Διαθέσιμα 1.Ταμείο ή μετρητά 2.Καταθέσεις όψεως

ΠΑΘΗΤΙΚΟ Παθητικό είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της επιχείρησης, οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν θυσιάζοντας διάφορα περιουσιακά στοιχεία ή παρέχοντας νέες υποχρεώσεις. Το παθητικό διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Προμηθευτές ή πιστωτές Γραμμάτια πληρωτέα Βραχυχρόνια δάνεια τραπεζών Έξοδα πληρωτέα Επιταγές πληρωτέες Τόκοι πληρωτέοι Προκαταβολές πελατών ή προεισπραχθέντα έσοδα Μερίσματα πληρωτέα Παρακρατηθέντες φόροι Δόσεις μακροχρόνιων δανείων

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Μακροπρόθεσμα δάνεια τραπεζών Ομολογιακό δάνειο Ενυπόθηκα δάνεια Δάνεια επί ενέχυρο Προβλέψεις εξόδων

ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Καθαρή περιουσία είναι το ποσό εκείνο το οποίο αποτελεί την αρχική συνεισφορά των φορέων της επιχείρησης κατά την ίδρυσή της (συν-πλην τις διάφορες αυξομειώσεις που παρουσιάζονται κατά την λειτουργία της επιχείρησης). Δηλαδή παρουσιάζει το ποσό των περιουσιακών στοιχείων που συνεισφέρουν οι ιδιοκτήτες καθώς και το ποσό που δημιουργείται από την αποδοτικότητα της επιχείρησης. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Κοινές μετοχές Διαφορά έκδοσης κοινών μετοχών υπέρ το άρτιο Προνομιούχες μετοχές Διαφορά έκδοσης προνομιούχων μετοχών υπέρ το άρτιο Αδιανέμητα κέρδη Τακτικά και έκτακτα αποθεματικά

Άσκηση 1η Η επιχείρηση του Γ. Γεωργίου έχει τα εξής υπόλοιπα λογαριασμών την 31/12/2005. Καταθέσεις όψεως 36300, πελάτες 62500, αποθέματα εμπορευμάτων , εξοπλισμός , δάνεια τραπεζών 30000, προμηθευτές 72800, αποσβεσθείς εξοπλισμός 38700, κεφάλαιο Να ετοιμαστεί ο ισολογισμός της επιχείρησης την 31/12/2005

Άσκηση 2η Η επιχείρηση «ΑΒΓ» ΑΕ έχει τα εξής υπόλοιπα λογαριασμών την 31/12/2005. Μετρητά , Πελάτες , οικόπεδα , αποθέματα εμπορευμάτων , έξοδα οργανώσεως 20000, κτίρια , πιστωτές , αποσβεσθέντα κτίρια , μακροχρόνια δάνεια , δόσεις μακροχρόνιων δανείων 80000, τόκοι πληρωτέοι 27000, εξοπλισμός , φήμη-πελατεία , αποσβεσθείς εξοπλισμός 65000, αδιανέμητα κέρδη , κοινές μετοχές Να συνταχθεί ο ισολογισμός την 31/12/2005.

Άσκηση 3η Δίνεται το ισοζύγιο λογαριασμών μιας εταιρίας την 31/12/2005 και ζητείται να ετοιμαστεί ο ισολογισμός Α/ΑΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣΧΡΕΩΣΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1Ταμείο5000 2Χρεόγραφα Χρεώστες Κτίρια Γραμμάτια πληρωτέα Διπλώματα ευρεσιτεχνίας8000 7Αποσβεσθέντα κτίρια Φόροι πληρωτέοι6000 9Πιστωτές Αδιανέμητα κέρδη Κοινές μετοχές Ομολογιακό δάνειο Αποθέματα εμπορευμάτων Επενδύσεις (μετοχές ΤΙΤΑΝ) Επενδύσεις (μετοχές ΟΤΕ) Προπληρωθέντα έξοδα Φήμη-πελατεία Παρακρατηθέντες φόροι εισοδήματος Διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιο Οικόπεδα ΣΥΝΟΛΟ304000

Άσκηση 4η Οι διάφορες λογιστικές πληροφορίες της επ/σης «Λάμψη ΑΕ» την έχουν ως εξής:( ποσά σε ευρώ) Γραμματια πληρωτέα Χρεώστες 800 Κτίρια Μετρητά 4200 Κοινές Μετοχές Οικόπεδα Μηχανήματα Πιστωτές 9000 Αδιανέμητα κέρδη Διάφορα Υλικά 400 Την έγινα οι παρακάτω συναλλαγές: Εκδόθηκαν νέες μετοχές και πουλήθηκαν αντί Πληρώθηκαν οι πιστωτές Το ¼ του οικοπέδου πουλήθηκε στο κόστος και ο αγοραστής υπέγραψε γραμμάτιο για Διάφορα υλικά αγοράστηκαν επί πιστώσει αξίας 2000 Διάφορα υλικά αξίας 600 αγοράστηκαν της μετρητής. Ζητείται να συνταχθούν οι Ισολογισμοί της και

Άσκηση 5η Τα παρακάτω ποσά αφορούν την επ/ση «Κώστας Πλεξίδας» ΑΕ την 31/12/2000.(ποσά σε ευρώ). Μετρητά 62400Εξοπλισμός Επενδύσεις σε ομόλογα 32800Αποσβεσθέντα κτίρια Χρεώστες 76000Αποσβεσθείς Εξοπλ Αποθέματα εμπορευμάτων 80000Εμπορικά σήματα12400 Προπληρωθέντα έξοδα 2400Προκαταβολές πελατών 5600 Επενδύσεις σε μετοχές 40000Ομολογιακό δάνειο Οικόπεδα 16000Κοινές μετοχές Κτίρια Αδιανέμητα κέρδη Προμηθευτές Διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιο Ζητείται να συνταχθεί ο ισολογισμός της

Άσκηση 6η Τα γραφεία της επ/σης «Άστυ ΑΕ» επλήγησαν από πυρκαγιά και τα μόνα στοιχεία που διασώθηκαν είναι τα εξής (ποσά σε ευρώ): Ακίνητα Πελάτες Έπιπλα80000 Απαιτήσεις Εμπορεύματα500000Κεφάλαιο Ταμείο126000Γραμμάτια Πληρωτέα Καταθέσεις όψεως Φόροι οφειλόμενοι Πιστωτές Ζητείται να συνταχθεί ο ισολογισμός.

Άσκηση 7η Τα υπόλοιπα των λογαριασμών της επ/σης «ΑΒΓ ΑΕ» παρουσιάζονται στο ισοζύγιο της (ποσά σε ευρώ): Α/ΑΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙΧΡΕΩΣΤΙΚΟ ΥΠΌΛΟΙΠΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΘΕΙΣΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ2000 7ΠΡΟΠΛΗΡΩΘΕΝΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ1200 8ΥΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ426 9ΥΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ97 10ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΑΠΟΣΒΕΣΘΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜ.ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΠΟΣΒΕΣΘΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΦΗΜΗ-ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΙΣΘΟΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟΙ787 18ΤΟΚΟΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟΙ600 19ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ (ΛΗΞΗΣ 3 ΕΤΩΝ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ431193

Άσκηση 8η Οι παρακάτω πληροφορίες είναι διαθέσιμες την και αφορούν την επ/ση «Σγουρομίτης και ΣΙΑ ΑΕ» (ποσά σε ευρώ). Φόροι πληρωτέοι36625 Χρεώστες Ταμείο11600 Προβλέψεις επισφαλών πελατών5800 Καταθέσεις όψεως (ΕΤΕ)44025 Καταθέσεις όψεως (Εμπορική)26000 Αποσβεσθέντα κτίρια Διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιο Μακροχρόνια επένδυση50000 Αποσβεσθέντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας18950 Προπληρωθέντα έξοδα3500 Αδιανέμητα κέρδη Δόσεις μακροχρόνιων δανείων20000 Μακροχρόνιο δάνειο Πιστωτές Αποθέματα εμπορευμάτων Χρεόγραφα51800 Κτίρια Έξοδα οργανώσεως26500 Κεφάλαιο50000 Διπλώματα ευρεσιτεχνίας50950 Ζητείται να συνταχθεί ο ισολογισμός της και να υπολογιστεί το κεφάλαιο κίνησης.

Άσκηση 9η Στις 1/6/06 ιδρύεται μια επιχείρηση και καταβάλλονται μετρητά και εμπορεύματα αξίας Αργότερα γίνονται οι εξής συναλλαγές: Πώληση εμπορευμάτων αξίας με μετρητά. Αγορά υλικών αξίας για τα οποία υπεγράφη γραμμάτιο. Αγορά επίπλων αξίας τα 2/3 με μετρητά και το υπόλοιπο σε 3 μήνες. Εξοφλήθη το γραμμάτιο ύψους Πωλήθηκαν εμπορεύματα αξίας με πίστωση. Ζητείται να γίνουν οι εγγραφές στο ημερολόγιο και να συνταχθούν το καθολικό, το ισοζύγιο και ο ισολογισμός του μηνός Ιουνίου

Άσκηση 10η Κατά την διάρκεια της χρήσης έγιναν οι κάτωθι συναλλαγές: Αγοράστηκαν εμπορεύματα αξίας , τα ¾ της μετρητής και τα υπόλοιπα με πίστωση. Πωλήθηκαν εμπορεύματα της μετρητής αξίας Πωλήθηκαν εμπορεύματα αξίας τα μισά με γραμμάτια και τα υπόλοιπα με πίστωση. Εξοφλήθηκαν τα γραμμάτια πληρωτέα. Εισπράξαμε μια συναλλαγματική αξίας Ζητείται να γίνουν οι εγγραφές στο ημερολόγιο και το καθολικό και να συνταχθεί ο ισολογισμός της Ε ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Π + ΚΠ Κυκλοφοριακό ενεργ.Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ταμείο Πιστωτές Εμπορεύματα Γραμμάτια πληρωτέα Πελάτες Σύνολο υποχρεώσεων Γραμμάτια εισπρακτέα Χρεόγραφα Καθαρή περιουσία Σύνολο Κυκλοφοριακού Κεφάλαιο Πάγιο ενεργητικόΑποθεματικό Ακίνητα Σύνολο Καθ.Περιουσίας Μηχανήματα Σύνολο Παγίων Σύνολο ενεργητικού Σύνολο Παθητικού