1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε.)
Advertisements

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αθλητικοί Φορείς Αθλητικό Σωματείο Αθλητική Ένωση Αθλητική Ομοσπονδία
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. / "SEMI-REGULATED" ΑΓΟΡΑ
Project part-financed by ERDF #1 ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ -16 Ι0ΥΛΙΟΥ 2012 “Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ.
IKRP Rokas & Partners Περίληψη νομικού πλαισίου για τις αλλοδαπές εταιρείες.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΡΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ OIKONOMIKΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Σελ. 1/16 Μελέτη για την Υλοποίηση Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσεων (Γ.Ε.ΜΗ.) Αθήνα, 28/06/2003 Εισηγητής: Σ. Πάγκαλος, Διευθυντής Temagon.
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ Δ.Λ.Π. (ΕΝΑΡΞΗΣ)
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. (Δ.Ε.Α.Δ.Β. Α.Ε.)
ΛΥΣΗ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Ο.Ε. ΣΕ Α.Ε.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων.
Ειδικά θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης : Επιχειρηματικότητα Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙI 1 Ρέθυμνο, Διατυπώσεις συστάσεως Ο.Ε.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
10 η Ετήσια Γενική Συνέλευση 15 Σεπτεμβρίου 2010.
1 Ομάδα 4 Καθαρή θέση-Προβλέψεις-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Στην τέταρτη ομάδα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνται: –Η καθαρή.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ειδικός Σύμβουλος Ε.Β.Ε.Α. Συντονιστής Κ.Υ. Γ.Ε.ΜΗ της Κ.Ε.Ε.Ε. ΘΕΜΑ :  Τι είναι το ΓΕΜΗ - Νομικές Διατάξεις  Κανονιστικές Πράξεις.
ΜΙΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 3 ο Πακέτο σημειώσεων Εισηγήτρια Δοξαστάκη Κάλλια 3 ο Πακέτο σημειώσεων Εισηγήτρια Δοξαστάκη Κάλλια.
Υπό την φοιτήτρια :ΤΣΑΜΠΑΛΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ(Α.Μ 8295) Επιβλέπων καθηγητής:ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
Αναγνώριση εσόδων και εξόδων Σκοπός: λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων Βασικές παρατηρήσεις: έμφαση (α) στον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης.
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I. Ε.Π.Ε. Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής και κεφαλαιουχικής εταιρείας.Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
Ανώνυμη Εταιρεία. Έννοια Η ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρείαΗ ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρεία Το κεφάλαιο της είναι.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Η προσωπική ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα για τα εταιρικά φορολογικά χρέη πριν και μετά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας - Ορισμένα ειδικότερα.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
Ν.Μ. 32_Απλοί λόγοι απόδοσης 1 Απλοί λόγοι απόδοσης Μέθοδος του μέσου ποσοστού αποδόσεως αποδόσεως (average rate of return)
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 «ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Δικηγόρος LL.M, Partner Σεμινάρια Προετοιμασίας Υποψηφίων Δικηγόρων ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ Γνήσιοι – καταχρηστικοί Συγχώνευση Διάσπαση Μετατροπή Εξαγορά /20 Απόσχιση κλάδου Πηγές ΚΝ. 2190/20.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Accounting for business combinations and consolidated financial statements Δρ Στέργιος Αθιανός.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
«ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
Χρηματοικονομικα εργαλεια και ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Προκλήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες: οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο εταιρικό δίκαιο των εισηγμένων εταιρειών Αθανάσιος Στ, Κουλορίδας Λέκτορας Δικαίου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Τήρηση αρχείων (βιβλίων)
Θεσμικό πλαίσιο Ε.Π.Ε & Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Επιχειρήσεων
Ιωάννης Ε. Μπιμπλής, Δικηγόρος
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
EΕΥΘΥΝΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. – Τι αλλάζει;
Ηλεκτρονικές εφαρμογές Φορολογίας Κεφαλαίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010

Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου ► Οι λόγοι αύξησης διακρίνονται σε :  Αυξήσεις που επιβάλλονται από τον νόμο: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση των διαφορών αναπροσαρμογής παγίων, αύξηση λόγω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο  Αυξήσεις που αποφασίζονται από τους μετόχους: αύξηση με εισφορές μετόχων, με κεφαλαιοποίηση κερδών χρήσης. ► Η αύξηση ονομάζεται πραγματική όταν υπάρχει καταβολή εισφοράς και ονομαστική όταν δεν υπάρχει καταβολή (πχ κεφαλαιοποίηση κερδών)

Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου (2) ► Αρμόδιο όργανο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση ► Υπάρχει η δυνατότητα κατά την πρώτη πενταετία από την ίδρυση της εταιρείας να πραγματοποιείται με απόφαση Δ.Σ. αλλά μόνο για ποσά μικρότερα από το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ► Οι διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι:  Απόφαση Γενικής Συνέλευσης: πλειοψηφία ¾  Δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων  Πιστοποίηση καταβολής: πραγματοποιείται από το Δ.Σ.  Τροποποίηση καταστατικού  Καταχώρηση της τροποποίησης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου ► Η μείωση εταιρικού κεφαλαίου επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση ύπαρξης πλεονάζοντος κεφαλαίου και σε περίπτωση κάλυψης ζημιών ► Ανάλογα με τον λόγο μείωσης κεφαλαίου έχουμε:  Πραγματική μείωση κεφαλαίου: αφορά την περίπτωση πλεονάζοντος κεφαλαίου για το οποίο έχουμε επιστροφή χρημάτων  Ονομαστική μείωση κεφαλαίου: πραγματοποιείται σε περίπτωση εμφάνισης ζημιών για να μειωθεί η αξία της καθαρής θέσης ► Υπάρχουν οι εξής τρόποι μείωσης μετοχικού κεφαλαίου:  Μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών  Μείωση του αριθμού των μετοχών

Διαδικασίες μείωσης ► Απόφαση για σύγκληση καταστατικής Γενικής Συνέλευσης που να αιτιολογεί το που αποβλέπει η μείωση ► Έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή ο οποίος πιστοποιεί ότι η μείωση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα θίξει τα συμφέροντα των πιστωτών της ► Λήψη απόφασης από καταστατική Γενική Συνέλευση με αυξημένη απαρτία 2/3 και αυξημένη πλειοψηφία ¾ ► Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μαζί με την έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή θα πρέπει να αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας για έγκριση. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να καταχωρηθεί στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και να δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ.

Απόσβεση Μ.Κ. - Φορολογία ► Απόσβεση μετοχικού κεφαλαίου έχουμε στην περίπτωση που ένα μέρος αυτού εξαγοράζεται από την εταιρεία με καταβολή στους μετόχους της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους. ► Η απόσβεση μπορεί να γίνει:  Με τμηματική απόσβεση όλων των μετοχών  Με τμηματική απόσβεση ορισμένου αριθμού μετοχών ► Όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος των Ανωνύμων Εταιρειών αυτή ανέρχεται σε 25%. Εάν η εταιρεία αποκτά εισοδήματα από ακίνητα φορολογείται για αυτά με πρόσθετο φόρο 3%. Τέλος, η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση ανέρχεται σε ποσοστό 55%.

Λύση της Α.Ε. ► Οι Ανώνυμες Εταιρείες λύονται:  Με τη λήξη του χρόνου διάρκειας  Με ανάκληση της άδειας σύστασής της  Με την κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης  Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, που λαμβάνεται με απόλυτη απαρτία και πλειοψηφία ► Η λύση της εταιρείας πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες δημοσιότητας με την έναρξη, επομένως πρέπει να καταχωρηθεί στο Μητρώο ΑΕ και δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ

Εκκαθάριση ► Οι εκκαθαριστές συνήθως ορίζονται στο καταστατικό, διαφορετικά διορίζονται από την Γενική Συνέλευση ή από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας όταν υπάρχει αδυναμία διορισμού ► Κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης η Γενική Συνέλευση διατηρεί την εξουσία της ενώ το Δ.Σ. παύει να υφίσταται και οι αρμοδιότητές του περνάν στους εκκαθαριστές ► Οι εκκαθαριστές συντάσσουν αρχικό Ισολογισμό, αντίγραφο του οποίου δημοσιεύεται σε Φ.Ε.Κ. με αλλαγμένη την επωνυμία της εταιρείας αφού προστίθεται η ένδειξη «ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ» ► Κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων και στο τέλος συντάσσεται ο Ισολογισμός λήξης της εκκαθάρισης ο οποίος καταχωρείται στο Μητρώο Α.Ε. και σε Φ.Ε.Κ.