Foresight στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χρήσεις και Πρακτικές Nikos Kastrinos: Team Leader: Foresight, DG Research and Innovation, European Commission All views.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
BioPlatform: Πανευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Βιοποικιλότητα.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
“Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πρόγραμμα LIFE+ “Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πολύνα Γκιόκα Οικολογική Εταιρεία.
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Ελληνικές Βιβλιοθήκες Συνολική Παρουσίαση Θέσεων Ομάδα Εργασίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών Ιανουάριος 2011.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Οι προοπτικές.
Πόση ενέργεια ξοδεύει η γειτονιά μου, Πόσο συμμετέχω εγώ σε αυτό? ΣΥΝOΠΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΑΣ ΕΕ.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πτυχίο Δημοσιογραφίας Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Effie Amanatidou, Research & Innovation Policy Analyst Tel. (mobile): Η απόκτηση Δ.Δ. κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής.
LIFE- ENVIRONMENT PROGRAMME ‘Starting with the promotion of IPP approach in Mediterranean countries’’ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 Παρουσίαση Start-IPP.
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
Είμαστε το 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Σχολείο Κατερίνης
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ανάλυση του μοντέλου LISIM για την εφαρμογή του στις Ελληνικές Δημόσιες Βιβλιοθήκες Αναστασία Μαργιόλα & Πέτρος Κωσταγιόλας
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
Τι είναι η Ψηφιακή Επιμέλεια; Πάνος Κωνσταντόπουλος Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Μέρος 1 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 22/9/20162 Περιεχόμενα  Βασικές έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων  Απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων.
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις Αθανάσιος Σ. Δερμετζόπουλος, MSc. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατ. Διοίκησης Τουριστικών.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ: Καθ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ Δρ. ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΜΑΡΑ ‘‘ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 11 Ιουνίου 2016 Ηλίας Τσουτσοπλίδης Σύμβουλος.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ.
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
AMSTERDAM-SMART GRID CASE STUDY
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Η αναλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος της εταιρείας.
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Σχεδιασμός – Προγραμματισμός
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
Το μέλλον της ΚΑΠ προκλήσεις, προοπτικές και άμεσα διλήμματα Αθήνα – 13 Νοεμβρίου 2017 Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Στρατηγική, Απλοποίηση και Ανάλυση.
B u s i n e s s INDUCTION WEEK 2015 Εισαγωγή στο Πρόγραμμα,
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Foresight στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χρήσεις και Πρακτικές Nikos Kastrinos: Team Leader: Foresight, DG Research and Innovation, European Commission All views presented are of the author and do not necessarily reflect the views of the European Commission

Περιεχόμενα Τι είναι το Foresight Προοπτικές Χρήσεις Μεθοδολογίες Το Foresight στην ΕΕ Ιστορική αναδρομή Η τωρινή οργάνωση Ευρωπαϊκό Σύστημα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης (ESPAS) Η ομάδα της ΓΔ ΕκΚ και οι δραστηριότητες της Η εμπειρία μας και η αυτό-αξιολόγηση μας

Τι είναι το Foresight? Ορισμοί: Πειθαρχημένη ανάλυση εναλλακτικών μελλοντικών εξελίξεων Συστηματική, συμμετοχική, συλλογή πληροφοριών για το μέλλον και μια διαδικασία οικοδόμησης μέσο- μακροπρόθεσμων οραμάτων με στόχο σημερινές αποφάσεις και κινητοποίηση σε κοινές δράσεις. Ανέκδοτα: Ανάμεσα σε πρόβλεψη και έρευνα- δράση Μεταξύ επιστήμης και πολιτικής (π.χ. "τεκμηριωμένη πολιτική") "Αποτίμηση Τεχνολογίας" με θετική προσέγγιση Στερνή μου γνώση (να σ΄είχα πρώτα).... Υποστήριξη λήψης αποφάσεων για τον καθορισμό προτεραιοτήτων που απευθύνονται στο μέλλον. Περιλαμβάνει Στρατηγική συλλογή πληροφοριών και "Δημιουργία νοήματος", πχ διερεύνηση επιπτώσεων των πληροφοριών

Γιατί Foresight? Γιατί τα προβλήματα είναι ολοένα πιο πολυσύνθετα - συστημικά Γιατί το μέλλον είναι όλο και πιο αβέβαιο. Η ικανότητα πρόβλεψης μειώνεται Η ικανότητα λύσης προβλήματων μέσα από την πολιτική μειώνεται Οι πηγές προβλημάτων και λύσεων είναι ολοένα πιο διαφοροποιημένες Η κοινωνική ανάγκη για λύσεις αυξάνεται

Foresight vs Forecasting Το Foresight γεννήθηκε μέσα από μια κριτική στην πρόβλεψη (forecasting) Οι προβλέψεις αποτυγχάνουν συχνά Ένας βασικός λόγος είναι η (ελεύθερη) βούληση των ανθρώπων Κεντρική υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι δημιουργούν το μέλλον και αν θέλεις να ξέρεις που πάει μπορείς να τους ρωτήσεις Το Foresight γίνεται με ερωτήσεις

Το foresight μέσα από διαφορετικές προοπτικές Επιστημονικές προβλέψεις Οι ερωτήσεις απαντιόνται με χρήση μοντέλων πχ μετεωρολογία, οικονομετρία κλπ Προβλέψεις ειδικών σε εντονη αβεβαιότητα εργαστήρια (workshops) Δελφική μέθοδος Μέθοδοι ευρείας συμμετοχής Δημόσιες συζητήσεις Social media

Συνήθης κριτική Το Foresight δεν είναι επιστημονικό Η επιστήμη φιλοδοξεί να δημιουργήσει βεβαιότητα μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες Το Foresight φιλοδοξεί να βοηθήσει την λήψη αποφάσεων σε καθεστώς αβεβαιότητας Η επιστήμη βοηθά το Foresight Tetlock: Από "Expert Political Judgement" (2005) προς "Superforecasting" (2015) To Foresight βοηθά στην επιλογή ερευνητικών κατευθύνσεων

Συνήθεις μεθοδολογικές προσεγγίσεις Οραματισμός – οδικοί χάρτες -προγραμματισμός Σενάρια Δελφική μέθοδος Ανίχνευση του Ορίζοντα

Οραματισμός – οδικοί χάρτες - προγραμματισμός Αποσκοπεί στην διατύπωση στόχων και στον ακόλουθο προγραμματισμό δράσεων Βοηθά στην δημιουργία κοινότητας και στην κατανόηση ρόλων και σχέσεων π.χ. του ρόλου και της δύναμης της ηγεσίας κλπ.

Σενάρια Διαπραγματευτικά εργαλεία, επιχειρήματα, ανάλυση κινδύνων, προετοιμασία στην βάση αβεβαιότητας Στατικά – δυναμικά Κανονιστικά (normative) - Διερευνητικά

Κλασσική μέθοδος δημιουργίας σεναρίων Οδηγοί (drivers) – ανάλυση επιπτώσεων – ανάλυση αβεβαιότητας Σενάρια στη βάση των σημαντικών παραγόντων που χαρακτηρίζονται απο την μεγαλύτερη αβεβαιότητα

Δελφική μέθοδος Χρησιμοποιείται για σύγκλιση στις προβλέψεις ειδικών Πχ για τον χρόνο εισαγωγής συγκεκριμένων καινοτομιών στην αγορά Ανώνυμη μελέτη ερωτηματολογίου με αναδρομή (feedback)

Ανίχνευση του Ορίζοντα Προσπάθεια να ανιχνευθούν σημάδια (signals) μελλοντικών εξελίξεων Πηγές: ιντερνέτ, βάσεις δεδομένων, συζητήσεις, blogs, social media, βιβλιογραφία Χαρακτηριστικά: κοινωνική υπόθεση, ταχύτατη απαξίωση Συνήθως βάση για στοχευόμενες μελέτες foresight Πειραματικοί αυτοματισμοί - παιγνίδια

Τα βασικά συστατικά Ποιους ρωτάς Τι ρωτάς Σε τι πλαίσιο κάνεις τις ερωτήσεις – Ποιο είναι το βασικό σενάριο Ο χρόνος

Χρήσεις foresight στην πολιτική Επιβεβαίωση και ενδυνάμωση επιλογών που έχουν ήδη γίνει Προετοιμασία: ο σκακιστής - διαπραγματευτής Αλλαγή: ο αναδευτής - δημιουργός κινημάτων Ευρεία και βαθειά περίσκεψη: ο στρατηγός

Foresight in strategic planning

Η μακριά ιστορία του foresight στη ΕΕ Europe + 30 (1977) FAST, FASTII, MONITOR (79-92) TSER – IPTS(94- FP4) SSH (FP5, FP6, FP7) H2020: mainstreamed emphasis in use CDP / FSU (1989) GOPA BEPA European Political Strategy Centre – EPSC (2015)

Current organizational set-up ESPASEPRS EPSC JRC Council, EEAS, ESC, CoR DG RTD FBI ISPRA institutes DG CNECT IPTSForesight team Other DGs RF- DGs Thematic Foresight

Ευρωπαϊκό Σύστημα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης (ESPAS) Δια-θεσμικό έργο foresight Στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινότητας αναλυτών σε τεχνικό επίπεδο που να διατρέχει όλα τα όργανα της ΕΕ Μία κοινή έκθεση με (αραιή) περιοδικότητα (Global Trends 2030: Key Challenges ahead for the European Union ) Ετήσια συνέδρια με κορυφαίες προσωπικότητες

Η ομάδα foresight της ΓΔ ΕΚ Συντονίζει foresight στο ΠΠ Δίκτυο ανταποκριτών foresight Προωθεί το foresight στις πολιτικές ΕΤΑ της ΕΕ: Στρατηγικό προγραμματισμό Πολιτικές προτάσεις βασισμένες σε foresight Ανίχνευση του ορίζοντα

Παραδείγματα Strategic Foresight in support of the 3rd Strategic Programme of Horizon 2020 To μέλλον της γνώσης: έξυπνες πολιτικές επιλογές για την Ευρώπη του 2050 Αλλαγές των κοινωνικών αξιών και επιπτώσεις για την πολιτική ΕΤΑ

Στρατηγικό Foresight 3 εργαστήρια 4 σενάρια 8 σημαντικές περιοχές pbKI /

Τα 4 σενάρια

Οι 8 περιοχές Hyper-connectivity and Big Data Πτώση του κόστους ενέργειας Μετανάστευση και δημογραφικές εξελίξεις Υγεία και φιλοδοξίες Η κλιματική αλλαγή, οι ωκεανοί και το διάστημα εναύσματα για ειρήνη και συνεργασία στον κόσμο Ο πρωτογενής τομέας είναι στρατηγικής σημασίας Βιοτεχνολογία: το επόμενο κύμα Η παγκόσμια αστάθεια: το νέο πρότυπο

Το μέλον της γνώσης 3 megatrends: παγκοσμιοποίηση, δημογραφικές τάσεις και η επιτάχυνση της τεχνολογίας 2 Σενάρια για Ευρωπαϊκή ΕΤΑ και ΑΕ. 3 αρχές πολιτικής Διαφάνεια (openness) Ελαστικότητα και δυναμική επιχειρηματικότητα Ευρωπαϊκή συνεργασία και μια συνθήκη Συντήρηση της φορολογικής βάσης

Αλλαγές κοινωνικών αξιών 29 Αξίες του Ευρωπαϊκού χάρτη ΑΔ 1000 σημάδια (signals) 5 ομάδες αλλαγών που σηματοδοτούν διαμάχες αρχών με επιπτώσεις στην πολιτική ΕΤΑ Κοινωνικό-τεχνολογικές πρακτικές Ασθενείς, Υγιείς και Ενισχυμένοι Ζώντας μαζί - αγάπη, απόσταση και σχετικισμός Πρόοδος; αλήθεια, πίστη και ΕΤΑ Επαναδιαπραγμάτευση του προσωπικού και δημοσίου χώρου

Τι πολιτικό αντίκτυπο έχουν τα παραδείγματα; Στρατηγικό foresight – αυξανόμενη επιρροή Μικρή επιρροή στο Πρόγραμμα Εργασίας Προοπτικές για μεγαλύτερη επιρροή στο Πρόγραμμα Εργασίας Ξεκίνησε ήδη μια μελέτη για το επόμενο ΠΠ Το μέλλον της γνώσης Σοβαρή επιρροή στις τωρινές σκέψεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΕΤΑ Όχι όση θα έπρεπε

Διδάγματα – κατευθύνσεις Το foresight είναι κοινωνική υπόθεση και προσωπική εμπειρία χρειάζεται κουλτούρα και ενασχόληση Δεν εξωτερικεύεται εύκολα Για να είναι έμπιστη πηγή πληροφόρησης Αναγνωρισμένη ποιότητα εργασιών Υψηλή ποιότητα μηνυμάτων Αποσπασματικά και ενταγμένα σε δυνατές διηγήσεις – θετικές και αρνητικές Άμεσα καταληπτά και σύντομα – απαιτούν πολύ καλή γνώση του περιβάλλοντος κατανόησης

Ευχαριστώ για την προσοχή σας !