Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ , Κοινωνιολόγος Msc, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού , μέλος Ε.Ε. ΕΔΔΥΠΠΥ

2 Ostrava, Czech Republic, 13–15 June 2017
Sixth Ministerial Conference on Environment and Health Ostrava, Czech Republic, 13–15 June 2017

3 Κεντρικός στόχος της Συνόδου ήταν η ανάδειξη της ανάγκης κλιμάκωσης των δράσεων των κρατών- μελών για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της Υγείας εστιάζοντας στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

4 “ Πόλεις και Περιφέρειες: Οικοδομώντας περιβαλλοντική και κοινωνική ανθεκτικότητα στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλλαγών”

5 Ήδη το 50 % του πληθυσμού συγκεντρώνεται στις πόλεις και αναμένεται το 2030 να φτάσει το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού

6 Οι πόλεις είναι : -το σημείο επαφής του κοινωνικού με το οικονομικό και το περιβαλλοντικό -το σημείο όπου η διακυβέρνηση συναντά τον πολίτη , σε απάντηση των παγκόσμιων αλλαγών Kαλύτερα αποτελέσματα για τον πολίτη και για το περιβάλλον μπορούμε να έχουμε όταν αλληλεπιδρούν και διασυνδέονται όλα τα επίπεδα Διοίκησης : εθνικό, περιφερειακό και τοπικό και όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

7 Ανάγκη υιοθέτησης και αξιοποίησης του πλαισίου των 17 στόχων Βιώσιμης ανάπτυξης
διατομεακές συνεργασίες . πολιτική δέσμευση. δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ηγεσία και τους πολίτες Ανθεκτική είναι η πόλη που γίνεται δυνατότερη και ικανή να “αντιδρά” και να προσαρμόζεται σ'ενα στρεσογόνο γεγονός , να αξιοποιεί τις ικανότητες των πολιτών της, να ενσωματώνει τις κεντρικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο και τις δικτυώσεις. Η ανθεκτικότητα ως έννοια έχει ως σημείο εκκίνησης το ατομικό επίπεδο Διευρυμένος ρόλος των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

8 Έναρξη Συνόδου

9 Βασικές προτεραιότητες
-Μόλυνση του αέρα, -η ασφάλεια από χημικά , -οι πόλεις, -η κλιματική αλλαγή, -τα περιβαλλοντικά βιώσιμα συστήματα υγείας, -το νερό & η υγιεινή, -τα απορρίμματα και οι μολυσμένες περιοχές.

10 -11% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών αιχμής καταλήγει στα απορρίμματα -30 εκατ. τόνοι πλαστικών στους ωκεανούς - 26% των ισχαιμικών επεισοδίων , 25% των εγκεφαλικών και 17% των καρκινοπαθειών στην Ευρώπη οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

11 Μερικές από τις θεματικές της Συνόδου ήταν:
Μερικές από τις θεματικές της Συνόδου ήταν: -Η υπάρχουσα κατάσταση και οι προοπτικές για το Περιβάλλον και την υγεία στην Ευρώπη -Σωστή διαχείριση περιβαλλοντικών πολιτικών ως τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη δημόσια υγεία -Ο θόρυβος ως ένας υποτιμημένος παράγοντας για τη δημόσια υγεία

12 Ανθεκτικές κοινότητες σε υποστηρικτικά αστικά περιβάλλοντα
Οι πόλεις χρειάζεται να έχουν ένα πλάνο Βιωσιμότητας . Ενα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Διακήρυξη της Οστράβα

13 Η Υγεία στο επίκεντρο της αστικής ανάπτυξης
Το παράδειγμα της Ουτρέχτης: - τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία έχουν ενταχθεί στον αστικό σχεδιασμό. τα στοιχεία που οι πολίτες ανέδειξαν ως πολύ σημαντικά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της ίδιας πόλης , ακόμα κι αν η απόστασή τους είναι αμελητέα. συνεκτιμηθούν και κοινωνικο- οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της κάθε περιοχής.

14 Σχέση και επίδραση των πολιτικών για το περιβάλλον και την Υγεία στην Ευρώπη.
-92% των πολιτών αναπνέουν μολυσμένο αέρα. -οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανέρχονται σε 4.3 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

15 Οικονομία του Περιβάλλοντος, της υγείας και της ευημερίας.
1)η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση σχετίζεται με την υγεία 2) οι οικονομικές επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων 3) ευκαιρίες που παρέχονται στα συστήματα υγείας από την «κυκλική» οικονομία (circular economy) και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

16 Βασικά σημεία : -ανάγκη αξιοποίησης του πλαισίου των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης το Περιβάλλον και η Υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και χαρακτηρίζονται από ανισότητες. Κοινωνική ανθεκτικότητα επιτυγχάνεται μέσω της αντιμετώπισης των ανισότητων ( σε υγεία και περιβάλλον). -ανάγκη διατομεακών συνεργασιών( σε εθνικό , περιφερειακό & τοπικό επίπεδο) - Οι πόλεις ειναι κομβικά σημεία για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

17 Θάρρος Οραμα Δημιουργικότητα
Θάρρος Οραμα Δημιουργικότητα Συν απόφαση Συν δημιουργία

18 Σας ευχαριστώ πολύ !!!!!


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google