ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ. Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής Νέα Ζωή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης
Advertisements

Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Πανοραμική θέα των Αγίων Θεοδώρων
Η εκκλησια τησ Καπνικαρεασ
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Είμαστε οι μαθητές της Γ1΄ τάξης του 4ου Δημ. Σχολείου Ωραιοκάστρου.
Γιαννης Πουρσανιδης Ε’1
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΚKΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Αγία Σοφιά.
ΝΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
Γιατί και πως μετακινούνται οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Μονή Κύκκου.
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ 21 ΙΩΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β’2.  Μκ2,1 Ύστερα από μερικές μέρες μπήκε πάλι ο Ιησούς στην Καπερναούμ και διαδόθηκε ότι βρίσκεται σε κάποιο σπίτι  2Αμέσως.
Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
Τα Ξωκλήσια του Λιτοχώρου ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
1 ο Γυμνάσιο Ν.Μουδανιών Ήθη και έθιμα του τόπου μου ΜΑΘΗΤΕΣ Αργυριάδου Κατερίνα Βαρβάρη Άννα Ιβάνοβιτς Βέρα Λουκά Κατερίνα Μοσχοπούλου Ελένη Ντάντου Βασιλική.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.
ΒΑΘΜΟΙ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΚΕΥΗ
. Βυζαντινά Μονοπάτια.
Η Αγία Σοφία Αντρέας Χατζησταύρου.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΥΣΤΡΑ Αγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) κτίσθηκε το Βασιλική ξυλόστεγη, με ωραία γλυπτά στο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στο προαύλιο της βρίσκεται.
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ.
ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
1ο ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014/15 ΕκπαιδευτιΚO ΠρOγραμμα
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ναοί στην περιοχή που ζω
Εκκλησίες στη Λακατάμεια
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Οι στόχοι μας Επισκέψεις σε ναούς Ιστορικό πλαίσιο
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνίες του Βοσπόρου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, χτισμένος πάνω στα ερείπια.
Εκκλησιαστική τέχνη – Οι Ρυθμοί των Ναών
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Αγία Σοφία Συγγραφέας Ελένη Π..
25. Η Εκκλησιαστικη τέχνη στη Δύση Δανάη Φιλιπποπούλου
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Ο Άγιος Εύπλους:.
ΒOΝΙΤΣΑ Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πολύ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, γι'αυτό άλλωστε και ο δήμος έδρα του οποίου είναι η Βόνιτσα ονομάζεται Δήμος Ανακτορίου.
Μαθητής: Ανδρέας Αναδιώτης Τάξη: Β1α
Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου.
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης 2013.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής Νέα Ζωή

Μέλη Ομάδας Αναγνώστου Χριστίνα Μπίτζου Φωτεινή Ουγγρίνου Εφροσύνη Τσανακτσίδου Μαρία-Ελένη

Ιστορικά Στοιχεία Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στη Νέα Ζωή του δήμου Σκύδρας και χτίστηκε το 1964 με πρωτοβουλία του Ηλία Μαχαιρίδη, κατοίκου του χωριού. Η αποπεράτωση του ναού έγινε και με την οικονομική βοήθεια του γιου του Λεωνίδα, κατοίκου Αθηνών.

Ο Τάφος του Ηλία και της Ελισάβετ Μαχαιρίδη ο οποίος βρίσκεται στο προαύλιο του εξωκλησιού.

Το μήνυμα πάνω στον τάφο Ο τάφος του Λεωνίδα Μαχαιρίδη ο οποίος όμως είναι κενός Το μήνυμα πάνω στο τάφο έγραφε: «Είμαι πόντιος από την περιφέρεια Τραπεζούντας της Μ. Ασίας. […] έφτασα στη Θεσσαλονίκη […]. Ποτέ όμως δεν ξέχασα τους γονείς μου. […] Πραγματοποίησα όμως και την επιθυμία του πατέρα μου να χτίσω εκκλησία στο χωριό μου με την επίβλεψη του αδερφού μου Αριστοκλή. «ΝΕΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ.»»

Εικόνες από το παρεκκλήσι

Εικόνα της Παναγίας Στο εξωκλήσι υπήρχε μία παλιά εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής η οποία κλάπηκε και αργότερα βρέθηκε στη Βέροια. Από τότε φυλάσσεται στο ναό του χωριού και κάθε χρονιά στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής τη μεταφέρουν στο εξωκλήσι.

Ο Τρύπιος Βράχος Σε μικρή απόσταση από το εξωκλήσι και στην άκρη ενός λόφου υπάρχει ένας βράχος στο κάτω μέρος του οποίου έχει δημιουργηθεί μία τρύπα. Από την οροφή της στάζει νερό το οποίο οι κάτοικοι θεωρούν ότι είναι αγίασμα. Λέγεται πως αν κάποια πιστή άτεκνη γυναίκα περάσει μέσα από αυτήν και στάξει πάνω της νερό θα αποκτήσει παιδί. Πολλές γυναίκες έχουν κάνει τάμα στην Παναγία και η επιθυμία τους έχει πραγματοποιηθεί. Εκεί βρισκόταν παλιά ένα εκκλησάκι. Τώρα μέσα στην τρύπα υπάρχουν λίγες εικόνες και ένα μικρό εκκλησάκι.

Η έξοδος της τρύπας Παιδικό ρούχο

Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άσπρου

Μέλη Ομάδας Κουκούλη Μάρθα Ουρούτσι Αουρέλα Παπαδοπούλου Μαρία Σεμερτσίδης Γιώργος

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε το 1930 περίπου από τους Χρήστο και Αλέξη Μπούφτση και τους Αθανάσιο και Νικόλαο Γκέλο. Ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια από τους κατοίκους του χωριού και από διάφορες δωρεές. Ανήκει στην Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας.

Οι χωριανοί επέλεξαν να αφιερώσουν το ναό στην Παναγία. Ο επίσημος εορτασμός του ναού είναι 16 Αυγούστου, εορτή του Ιερού Μανδηλίου.

Ο ρυθμός είναι ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική. Είναι αρκετά μικρός σε μέγεθος και φτωχός σε διάκοσμο. Τα έσοδα συντήρησης του τα είχαν αναλάβει οι κάτοικοι του χωριού. Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασής τους, ο ναός που έχτισαν ήταν αρκετά απλός.

Η στέγη αρχικά ήταν φτιαγμένη από άχυρα. Με το πέρασμα των χρόνων όμως τα άχυρα σάπισαν και έπεσαν. Ο ναός επίσης υπέστη φθορές από τη βιαιότητα των Γερμανών και αργότερα από τον εμφύλιο πόλεμο. Το 2012 άρχισε η αναπαλαίωση του ναού με δωρεές των κατοίκων.

Πολλά ιερά κειμήλια όπως εικόνες, δισκοπότηρα, λόγχες και ευαγγέλια χρησιμοποιούνται κατά την τέλεση των μυστηρίων και των Ακολουθιών.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λάκκας

Μέλη ομάδας Σαββίδου Ειρήνη Φερεκίδου Πολυτίμη Φωτιάδης Χρήστος Χρυσαφίδου Δήμητρα

Στις παρυφές του βουνού Πάικου στο χωριό Λάκκα Πέλλας υπάρχει το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου το οποίο είναι γυναικείο μοναστήρι. Με βάση την επιγραφή στο καμπαναριό το μοναστήρι χτίστηκε το Υπάρχει όμως και μία χαραγμένη επιγραφή στην εξωτερική πλευρά του ναού η οποία φέρει την ημερομηνία 1888, όπου πραγματοποιήθηκαν επισκευαστικές εργασίες.

Η Μονή είναι τριτόκλιτη Βασιλική. Η είσοδος είναι χαμηλή για να μη μπορούν οι Τούρκοι να εισέλθουν στον ναό με τα άλογα. Μέσα στον ναό υπάρχει η θαυματουργός εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του ναού είναι οι εικόνες του τέμπλου.

Το κωδονοστάσι έγινε με τα έξοδα ενός Τούρκου. Κατά την Τουρκοκρατία τρεις Τούρκοι πέρασαν από την Μονή και έμειναν στον τόπο όπου είχε 4 πηγές. Όταν σηκώθηκαν να φύγουν ο ένας δεν μπορούσε να περπατήσει. Οι υπόλοιποι πίστευαν πως κάτι έγινε και εκείνος εξομολογήθηκε πως έκλεψε χρυσά και ασημένια αναθήματα από τη μονή. Αναγκάστηκε να τα επιστρέψει και έταξε δύο δοχεία λάδι και να πληρώσει τα έξοδα για την κατασκευή της καμπάνας. Έτσι, αποκαταστάθηκε η υγεία του.

Σήμερα έχουν χτισθεί κελιά δίπλα στο καμπαναριό και μία μικρή εκκλησία που τιμά τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, 21 Νοεμβρίου και την Λαμπροτρίτη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΠΑΜΠΙΑΝΗ Η προσωνυμία > δόθηκε στην Μονή, όταν κοντά της εγκαταστάθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα η οποία υπηρετούσε την Παναγία. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να δείξει την ευγνωμοσύνη της στην Παναγία που την έσωσε από την χολέρα που είχε αφανίσει τους κατοίκους του χωριού.

Σώθηκε μόνο αυτή και ο γιος της Γιάννης. Όταν κάποιος πήγαινε να προσκυνήσει την Παναγία λέγανε >. Από την συνεχή επανάληψη της φράσης, επικράτησε η προσωνυμία > για τη μονή.