Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου

2 Ο Ενετικός Ναός της Παναγίας Κεράς ή Φανερωμένης βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης Αρχανών του δήμου Αρχανών- Αστερουσίων. Το όνομα φανερωμένη το έχει πάρει από ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο μια κοπέλα είδε ένα φως στο σημείο όπου βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Έτσι χτίστηκε ο πρώτος ναός.

3 Μια άλλη ιστορία αναφέρει,ότι ο Οθωμανός διοικητής της περιοχής είχε δώσει άδεια στους χριστιανούς να την χτίσουν μέσα σε μια νύχτα αλλά οι Αρχανιώτες δεν τα κατάφεραν. Ο Οθωμανός τους έδωσε άλλη μια ευκαιρία,με την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιήσουν νερό. Έτσι,οι κάτοικοι αρμεξαν γάλα από τα ζώα τους και έχτισαν την εκκλησία. Επίσης λέγεται,ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί ήθελαν να βομβαρδίσουν τις Αρχάνες,αλλά απέτυχαν διότι ένα μαύρο σύννεφο κάλυψε την περιοχή.

4 Χτίστηκε τον 14ο αιώνα,και ανοικοδομήθηκε στα τέλη του 17ου ή του 18ου αιώνα.Ο Ναός είναι καμαροσκέπαστος.Το νότιο κλίτος ξαναχτιστηκε το 1701.Το 1720 οικοδομήθηκε το μεσαίο και αφιερώθηκε στην κοίμηση της Παναγίας,το βόρειο προστέθηκε το 1844 και αφιερώθηκε στους αγίους πάντες. Εντυπωσιακό είναι επίσης το καμπαναριό με τις ανάγλυφες παραστάσεις,το οποίο λεηλατήθηκε και κάηκε στη διάρκεια της Επανάστασης του 1866.

5 Είναι χώρος ιερός λατρευτικός και ταυτόχρονα ιερό μουσείο. Η εκκλησία διαθέτει αξιόλογες εικόνες και λειτουργικά σκεύη.Σημαντικός είναι ο αριθμός από πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια που έχουν σωθεί. Μεταξύ αυτών, υπάρχει το τηλεσκόπιο της Επαναστατικής Επιτροπής των Αρχανών του 1977 δώρο του Ναπολέοντα.

6 Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν τάφοι επειδή λειτούργησε ως κοιμητήριο μέχρι το 1902. Υπάρχει και το πελώριο ρολόι που χτίστηκε με δωρεά των κατοίκων που ζουν στο εξωτερικό(1930).Εντυπωσιακό είναι και το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.

7 Πραγματικά κάθε φορά που βρίσκομαι σ ’ αυτόν τον ιερό χώρο με την τόσο μεγάλη ιστορία του νιώθω δέος και συγκίνηση καθώς περνάνε όλες αυτές οι εικόνες απ ’ το μυαλό μου. Γι ’ αυτό κι έχει τόσους επισκέπτες απ ’ όλο τον κόσμο !!!!!!!!!!

8 ΦΡΙΝΤΑ ΜΠΕΝΕΤΟΥ


Κατέβασμα ppt "“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google