Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος
Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος

2 Τοποθεσία του Ναού Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πατρών βρίσκεται στο πάνω μέρος της ομόνυμης οδού, αριστερά από τις σκάλες που ενώνουν την Κάτω πόλη με την Άνω και το φρούριο. Παλαιότερα, ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος Βλατερού, λόγω της συνοικίας που είναι χτισμένος, για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Νικόλαο του Μώλου.

3 Ιστορία Ο ναός έχει μακροχρόνια παρουσία στην πόλη, καθώς αναφέρεται το όνομά του σε γραπτές μαρτυρίες που χρονολογούνται στις αρχές του 14ου αιώνα. Στις πηγές αυτές, αναφέρεται άλλοτε ως ναός, άλλοτε ως μονή με κελιά που διέθετε ακόμη και νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ναό λειτουργούσε και κοιμητήριο, όπου γίνονταν ενταφιασμοί μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα.

4 Φραγκοκρατεία & Βυζαντινοί χρόνοι
Επί Φραγκοκρατίας, (1204 – 1566) ο ναός του Αγίου Νικολάου έγινε η έδρα του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Πατρών. Με την ανάκτηση της Πάτρας από τους Βυζαντινούς το 1429, οι Πατρινοί συγκεντρώθηκαν στο ναό και ορκίστηκαν πίστη στο Δεσπότη του Μωρέος , τον μετέπειτα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

5 Καταστροφές & Ανέγερση νέου Ναού
Ο ναός υπέστη πολλές καταστροφές, με σημαντικότερη αυτή του Αιτία ήταν η έκρηξη της πυριδιταποθήκης του Φρουρίου. Αναστηλώθηκε, όμως, το 1818. Το 1840, το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε την ανέγερση νέου ναού, δεξιά του προϋπάρχοντος (στο μέρος που βρίσκονταν οι σκάλες). Οι εργασίες άρχισαν το 1881, αλλά διακόπηκαν το 1885, λόγω κατολίσθησης. Τελικά, ο καινούριος ναός, χτίστηκε πάνω στον παλαιότερο.

6 Περιγραφή του Ναού ΡΥΘΜΟΣ: Τρίκλιτη βασιλική με παραλ/γραμμο εσωτερικό
ΤΕΜΠΛΟ: Νεοκλασσικού ρυθμού με γύψινο διάκοσμο ΟΡΟΦΗ Γύψινο διάκοσμο που απεικονίζει το ουράνιο στερέωμα (κατασκευής 1919)

7 Αγιογραφίες Επιρροές: Ρωσική & Δυτική θρησκευτική ζωγραφική
Βασικός καλλιτέχνης: Μοναχός Ιωαννίκιος ο Καυσοκαλυβίτης (εικόνες τέμπλου, πίνακες μουσαμά στους πλαϊνούς τοίχους, εικόνες οροφής, κ.α.) Άλλοι καλλιτέχνες: Κων/νος Φραγκόπουλος, Τάκης Πριονάς, Σπύρος Ψαρρός

8 Η παλαιότερη εικόνα του ναού, είναι μια φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Υπάρχουν και μεγάλες φορητές εικόνες, όπως αυτή του Νυμφίου (1850), και αυτή του Κων/νου του Υδραίου (1852).

9 Στο κεντρικό προσκυνητάρι, δεσπόζει η εικόνα του Αγίου Νικολάου καθισμένου σε θρόνο, (έργο του 1913) η οποία φέρει αργυρή επένδυση.

10 Εορταστική ημέρα του Ναού
Η κύρια ημέρα γιορτής του ναού, είναι αυτή της 6ης Δεκεμβρίου, δηλαδή η ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Εκείνη την ημέρα, τελείται Δοξολογία για το Πολεμικό Ναυτικό και τις νικηφόρες ναυμαχίες του , όπου παρίστανται εκτός από τους πιστούς, και αξιωματικοί.

11 Άλλες μεγάλες γιορτές Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Νικολάου (10η Μαΐου)
Μνήμη Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης (25η Ιουλίου) Μνήμη Αγίου Κων/νου Υδραίου (14η Νοεμβρίου)

12 Βιβλιογραφία www. i-m-patron.gr el.wikipedia.org www.patrasevents.gr
Google images

13 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
ΟΜΑΔΑ 1 Μιχάλης Παπαγγελούτσος Εβίτα Παπαϊωάννου Νεφέλη Παπαπαναγιώτου Λουίζα Στεφάνου Νίκος Τσιπινάκης


Κατέβασμα ppt "Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google