Ο καιόμενος, Τ. Σινόπουλος Διδακτική παρέμβαση στη Λογοτεχνία Γ΄Λυκείου Μανιώτη Μαρία, ΠΕ02.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Επιμέλεια παρουσίασης: Ασημακοπούλου Κατερίνα Σιλιγάρδου Χρύσα Τζοβάρα Αλεξάνδρα.
Εκπαιδευτικά Σενάρια: Δομή και Αξιολόγηση
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
Διδακτική Μεθοδολογία του Λογισμικού Ιστορίας
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το Εκπαιδευτικο Σενάριο είναι:
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
Δημιουργική Γραφή ως αφορμή για καινοτόμες δράσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Φιλολογικών Μαθημάτων Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012 Σόνια Κούμουρου, Σύμβουλος Λογοτεχνίας Βασιλική Σελιώτη, Φιλόλογος, Γραφείο Α.Π.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα –Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα
EPICT-ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ EPICT-esperides EUROPEAN PEDAGOGICAL INFORMATION AND COMPUTER TECHNOLOGIES ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Επεξεργαστής κειμένου και γλωσσική διδασκαλία. Πιθανές θετικές επιπτώσεις  Αντιμετώπιση του γραψίματος ως μιας δυναμικής – μη στατικής διδασκαλίας (αλληλοεγκιβωτισμός.
Αποστόλης Καλέμας - Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Μάθημα : Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων βασισμένος στις Ψηφιακές Τεχνολογίες Θέμα εργασίας : Σενάριο στη Διδακτική της Ιταλικής Γλώσσας με Αξιοποίηση.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
ΤΙΤΛΟΣ Κατοχή, Αντίσταση και Απελευθέρωση
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
Διδακτική Πληροφορικής
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ schools.gr/content/index.php?lesson_id=1 &ep=67 schools.gr/content/index.php?lesson_id=1.
Διδάσκοντας κι εξερευνώντας την Τοπική Ιστορία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΚΕ «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
Διδακτική της Πληροφορικής
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
Εξορθολογισμός διαχείριση διδακτέας ύλης
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Έννοια, χαρακτηριστικά
Αυδίκος Αθανάσιος – Πήχας Στέφανος
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
Project ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Ιωάννα Κομνηνού.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
«Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο καιόμενος, Τ. Σινόπουλος Διδακτική παρέμβαση στη Λογοτεχνία Γ΄Λυκείου Μανιώτη Μαρία, ΠΕ02

Α. Παιδαγωγικοί και μαθησιακοί στόχοι της παρέμβασης Η δραστηριότητα θα βοηθήσει τους μαθητές: ●Να γνωρίσουν τη μεταπολεμική ποίηση μέσα από ένα παράδειγμα κοινωνικής ποίησης ●Να ευαισθητοποιηθούν γύρω από ζητήματα που οδηγούν ανθρώπους σε απονενοημένες πράξεις ●Να προβληματιστούν για την αποτελεσματικότητα τέτοιων πράξεων, που αποβαίνουν είτε απρόσφορες, ατελέσφορες και προβληματικές, είτε προσλαμβάνονται ως αυτοθυσία και αγωνιστικότητα των δρώντων προσώπων

Να διαπιστώσουν τη διορατικότητα ενός καλλιτέχνη που βρέθηκε πολύ μπροστά από την εποχή του Να δραματοποιήσουν την κινηματογραφική ματιά του Τ. Σινόπουλου Να γνωρίσουν κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της παγκόσμιας τάξης που κινητοποιούν ανθρώπους σε φονταμενταλιστικές ενέργειες Να χρησιμοποιήσουν πηγές εικόνας, ήχου και γραπτού λόγου για να παράγουν σχόλια γραπτά και εικονικά στο θέμα της αυτοπυρπόλησης

Να δραστηριοποιηθούν στη διερευνητική-βιωματική μάθηση Να αναπτύξουν κριτική σκέψη Να εξοικειωθούν με τη συνεργατική μέθοδο μάθησης Να ασκηθούν στην πολύπλευρη προσέγγιση των γεγονότων μέσα από τον εντοπισμό και τη σύγκριση διαφορετικών κειμενικών, ακουστικών και εικαστικών πηγών Να αποκτήσουν δεξιότητες χειρισμού των ηλεκτρονικών βάσεων και επεξεργασίας/ταξινόμησης δεδομένων

Β. Πλαίσιο εφαρμογής 1) Απευθύνεται στην Γ΄ Λυκείου. 2) Χρόνος υλοποίησης: 3 διδακτικές ώρες 3) Χώρος υλοποίησης: Χώρος εργασίας των μαθητών προτείνεται το εργαστήριο πληροφορικής. 4) Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών: Γνώση χαρακτηριστικών της μεταπολεμικής ποίησης, ειδικά της κοινωνικής, από την εισαγωγή του βιβλίου της Ν/Ε Λογοτεχνίας Γ΄ Λυκείου. Να πλοηγούνται στο διαδίκτυο και να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε συνεργατική δραστηριότητα.

Τα εργαλεία εφαρμογής Περιβάλλον Web 2.0 για: ●Πλοήγηση στο διαδίκτυο ●Δημιουργία δημοσίευσης έντυπου άρθρου ●Εργαλείο ψηφιακής αφήγησης ●Επεξεργαστή κειμένου ●Πρόγραμμα δημιουργίας ιστοριογραμμής

Οργάνωση της τάξης ●5 ομάδες των 5 ατόμων μικτές, ως προς το φύλο και την επίδοσή τους ●Ένας μαθητής ορίζεται συντονιστής σε κάθε ομάδα ●Εναλλάσσονται στη χρήση του Η/Υ - κατά βούληση των μελών ●Καταρτίζουν σχέδιο δράσης/καθηκόντων ●Ο διδάσκων περιορίζεται σε ρόλο εμψυχωτή και συντονιστή ●Όλες οι εργασίες ανεβαίνουν στο blog της τάξης

Εφαρμογή - 1η διδακτική ώρα Δραστηριότητες: Αφόρμηση: οι μαθητές παρακολουθούν τα πρώτα 10΄ λεπτά του ντοκιμαντέρ «Εξάντας», επεισόδιο «29 μέρες» Συζητείται το περιεχόμενο του βίντεο και τα αίτια δράσης του νεαρού Τυνήσιου που οδηγήθηκε στην αυτοπυρπόληση. Οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν και το αποτέλεσμα της πράξης, την επανάσταση που ακολούθησε και την αλλαγή του καθεστώτος της χώρας. Διαβάζεται το κείμενο «Ο καιόμενος» και ακολουθεί ανάλυση του ποιήματος με παραδοσιακή διδασκαλία. Δημιουργούνται οι 5 ομάδες των 5 ατόμων.

2η και 3η διδακτική ώρα Φύλλο εργασίας 1: Οι αρθρογράφοι Δείτε το μικρό αφιέρωμα στη Βικιπαίδεια στον Κώστα Γεωργάκη και στο και το βίντεο (3.55΄ λεπτά) Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας «Αθηναϊκή» στο και το πρωτοσέλιδο της ιταλικής Grecia, διαβάστε τις αντιδράσεις επωνύμων στο

και φτιάξτε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας με τα γεγονότα και τις απόψεις σας την επόμενη της αυτοπυρπόλησης του καιόμενου του Σινόπουλου, υποθέτοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοπυρπόληση, θεωρώντας ότι το καθεστώς δεν θα σας ασκήσει λογοκρισία. Αναρωτηθείτε: γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη, αν άφηνε σημείωμα πριν το απονενοημένο διάβημα τι θα μπορούσε να έγραφε, ποιες οι μαρτυρίες των ανθρώπων της πλατείας για το ύφος και τη στάση του… Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή «Σχέδιο» στο google drive ή το πρόγραμμα Publisher των windows.

Φύλλο εργασίας 2: Οι ψυχολόγοι Διαβάστε την υπόθεση του Κ. Γεωργάκη στο και τις δύο επιστολές που άφησε πριν το απονενοημένο διάβημά του στο καθώς και το κείμενο «Η δύναμη της μάζας» του Ευ. Παπανούτσου στο Αφού πλοηγηθείτε στην ηλεκτρονική έκδοση του σχολικού εγχειριδίου της Έκθεσης Έκφρασης της Α΄ Λυκείου (χαρακτηριστικά αφήγησης), στο

σε δύο κείμενα με αφηγηματικό χαρακτήρα, αφηγηθείτε τα συμβαίνοντα και προσπαθήστε να εξηγήσετε τις αντιδράσεις: α) του καιόμενου του Σινόπουλου (βρείτε και αναλύστε τους χαρακτηρισμούς του ποιητή, τι πιθανόν τον οδήγησε σε αυτή την πράξη, τι είδους άνθρωπος πιστεύετε ότι φτάνει ως εκεί...) και β) του κοινού που παρακολουθεί την αυτοπυρπόληση (γιατί δεν αντιδρά, ποια η στάση του…). Χρησιμοποιήστε επεξεργαστή κειμένου.

Φύλλο εργασίας 3: Οι κινηματογραφιστές Ακούστε τον ποιητή να απαγγέλλει το ποίημα στο και τη μελοποίησή του στο Βασικό στοιχείο της γραφής του Τ. Σινόπουλου είναι η κινηματογραφική ματιά. Ακολουθώντας την πορεία του ποιήματος, δημιουργήστε μια ψηφιακή αφήγηση του γεγονότος, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή we video στο google drive ή το windows movie maker και αντλώντας τις εικόνες που θα επιλέξετε από την τελευταία διαφάνεια ή το την τελευταία διαφάνεια Δοκιμάστε να «ντύσετε» την ψηφιακή σας δημιουργία με τη φωνή του ποιητή (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε mp3 - μέσω του YouTube to mp3) είτε με μαγνητοφώνηση της δικής σας απαγγελίας.

Φύλλο εργασίας 4: Οι λογοτέχνες Επισκεφθείτε το και διαβάστε την ιστορία του Κ. Γεωργάκη. Εμπνεόμενος από αυτό το γεγονός, ο ποιητής Ν. Βρεττάκος έγραψε το ποίημα «Αυτοπυρπόληση» στη συλλογή «Η θέα του κόσμου». Διαβάστε το στο Επισκεφθείτε το files/ekdilwseis/Ekdilwseis/2013/Nazim_Hikmet_poihmata.pdf και διαβάστε το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Όπως ο Κερέμ». files/ekdilwseis/Ekdilwseis/2013/Nazim_Hikmet_poihmata.pdf Συγκρίνετε τη στάση των τριών ποιητών (Σινόπουλου, Βρεττάκου και Χικμέτ) και συνθέστε ένα κείμενο με χαρακτηριστικά δοκιμίου ( για τη στάση της ποίησης και των ποιητών στα κοινωνικά δρώμενα (με τη χρήση επεξεργαστή κειμένου).

Φύλλο εργασίας 5: Οι ιστορικοί Ο «καιόμενος» γράφεται το 1957, πολύ πριν εμφανιστούν παραδείγματα αυτοπυρπολήσεων στη σύγχρονη ιστορία. Διαβάστε την περίπτωση του Τσέχου Γιαν Πάλαχ στο δείτε την υπόθεση του Κ. Γεωργάκη στο και στο βίντεο λάβετε υπόψη σας την ιστορία του νεαρού Τυνήσιου στο ντοκιμαντέρ «Εξάντας» και σύγχρονες περιπτώσεις αυτοπυρπόλησης στο Δημιουργήστε μια ιστοριογραμμή με το πρόγραμμα tiki-toki που θα βρείτε στο όπου θα εντάξετε και πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την υπομονή σας!