Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συμμαχία για την υγεία:ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συμμαχία για την υγεία:ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συμμαχία για την υγεία:ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ.

2 AHA PREVENTION CONFERENCE Μείζονες ανεξάρτητοι κάπνισμα  αρτηριακή πίεση  TC και LDL-C  HDL-C σακχαρώδης διαβήτης Φορτίο στεφανιαίας πλάκας ηλικία μη ειδικές αλλαγές ST-διαστήματος σε ΗΚΓφημα ηρεμίας. Sidney CS et al Circulation 2000;101: Προδιαθεσικοί παχυσαρκία άσκηση ανδρικό φύλο οικογενειακό αναμνηστικό κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες ψυχολογικοί παράγοντες αντίσταση στην ινσουλίνη Υπερτροφία αριστεράς κοιλίας * ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Δυνητικοί  TG μικρές-πυκνές LDL-C  ομοκυστεΐνη,  Lp(a) ινωδογόνο δείκτες φλεγμονής (CRP)

3 Κίνδυνος σε σχέση με κάπνισμα, αρτ.υπέρταση και χοληστερόλη x1.6 x4 x3 x6 x16 x4.5 x9 Aρτ. υπέρταση (Συστ. > 195 mmHg) Επίπεδα ολικής χοληστερόλης (8.5 mmol/L, 330 mg/dL) Κάπνισμα Poulter N et al., 1993

4 Ιστορικό ΣΝ Κεντρική παχυσαρκία Σ. Διαβήτης ΥπέρτασηΚάπνισμα Υψηλή LDL-C Αυξημένος κίνδυνος ΚΑ επεισοδίων Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου

5 10-year CHD death rate (Deaths/1000) Serum cholesterol (mg/dL) (MRFIT) (n=361,662) CHD indications per 1000 Serum cholesterol (mg/100 mL) Framingham Study (n=5209)   295 ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΚΑΝ): Επιδημιολογικές Μελέτες Each 1% increase in total cholesterol level is associated with a 2% increase in CHD risk 1% reduction in total cholesterol resulted in a 2% decrease in CHD risk Castelli WP. Am J Med Gotto AM Jr, et al. Circulation. 1990

6 κοιλιακή παχυσαρκία ΣΔ ή σάκχαρο >10 mg% ΣΔ ή σάκχαρο >10 mg% Τριγλυκερίδια >150 mg/dl >150 mg/dl Χαμηλή HDL < 50 mg/dl γυναίκες Χαμηλή HDL < 50 mg/dl γυναίκες < 40 mg/dl άνδρες < 40 mg/dl άνδρες Υπέρταση > 130/85 mmHg > 130/85 mmHg ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ Περίμετρος μέσης Περίμετρος μέσης >0,88 γυναίκες >0,88 γυναίκες >1,02 άνδρες >1,02 άνδρες *Διάγνωση όταν υπάρχουν  3 παράγοντες.

7 Αντιμετώπιση διαταραχών λιπιδίων - Υγιεινοδιαιτητικά μέτρα Μείωση Σ.Βάρους Αύξηση Σωμ. Δραστηριότητας Μείωση της πρόσληψης ζωικών λιπών Αντικατάσταση ζωικών λιπών με ελαιόλαδο Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά Διαιτητικές οδηγίες για την ενίσχυση της μείωσης της LDL-C (  πρόσληψη Φυτ.Ινών, πρόσληψη φυτικών στερολών/στανολών) ΑΗΑ, 2006

8 ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ Γενικά: Άνδρες > 40 χρ, Γυναίκες >50 χρ. Πιο ειδικά : - Επι (+) οικογενειακού ιστορικού για καρδιαγγειακά νοσήματα - Οικογενείς δυσλιπιδαιμίες(από παιδική ηλικία ) - Ατομα υψηλού καρδιαγγεικού κινδύνου (Καπνιστές, ΣΔτ2, Α/Υ, σπλαχνική παχυσαρκία)

9 ΛιπίδιαΦυσιολογικά όρια Χοληστερίνηέως 200 mg/dl Τριγλυκερίδιαέως 150 mg/dl HDLπάνω από 40 mg/dl (άνδρες) πάνω από 50 mg/dl (γυναίκες) LDLέως 130 mg/dl (υψηλού κινδύνου: έως 100 ) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

10 ΑΙΤΙΑ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΩΝ Α) Διατροφικά (Κακή διατροφή και Παχυσαρκία) B) Κληρονομικότητα Γ) Δευτεροπαθείς υπερλιπιδαιμίες

11 A) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΩΝ Διατροφή: επιβαρυντικοί παράγοντες για  Κεκορεσμένα λίπη (ζωικά)  Τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη  Τρανς – λιπαρά  Σακχαρούχοι υδατάνθρακες  Κεκορεσμένα λίπη  ΧΟΛ  ΤΓΛ

12 B) ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ Οι συχνότερες είναι: Α)Οικογενής ετερόζυγος υπερχοληστερολαιμία Μεμονωμένη αύξηση χοληστερίνης (n=1/500) (≥300 mg/dl) Β) Μικτού τύπου (συνδυασμένη) υπερλιπιδαιμία: Αύξηση χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων ή συνδυασμός τους στην ίδια οικογένεια. Ιδιαίτερα συχνή και αθηρογόνος. Γ) Αμιγής υπερτριγλυκεριδαιμία

13 Γ) ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ Σακχαρώδης διαβήτης Υποθυρεοειδισμός Νεφρωσικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια Ηπατική ανεπάρκεια Υπερκατανάλωση οινοπνεύματος Φάρμακα (κορτιζόνη, αντισυλληπτικά κ.α.)

14 ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Οι στατίνες αποτελούν την πρώτη φαρμακευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της αυξημένης LDL

15 ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Μεταβολή λιποπρωτεϊνης % ΟΛ.ΧΟΛLDLHDLΤριγλυκερίδια Στατίνες    5-15  Φιμπράτες   5-25   Ρητίνες    0-5  0-15 Νικοτινικό οξύ     Εζετιμίμπη  15  20  5  5-10

16 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Μείωση ζωικού λίπους Αύξηση κυρίως μονοακορέστων (ελαιόλαδο), πολυακορέστων (ω3-λιπαρά οξέα) Αύξηση φυτικών ινών:12-25 γρ/ημ (διαλυτών:πηκτίνες,β-γλυκάνες,ψύλλιο) Μείωση διατροφικής χοληστερόλης Αύξηση φυτικών στερολών: 2 γρ./ημ. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ: ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

17 ΟυσίαΔίαιτα Step 1Δίαιτα Step 2 Ολικό λίπος<30% ολικών θερμίδων Κεκορεσμένα<10% »<7% » Πολυακόρεστα  10% » Μονοακόρεστα10%- 15% » Υδατάνθρακες50%- 60% » Πρωτεΐνες10%- 20% » Χοληστερόλη<300mg/ Η<200mg/ Η ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

18 ΣυστατικόΕπίδραση στην LDL- χοληστερόλη Μείωση/αύξηση LDL χοληστερόλης (% κατά προσέγγιση) Σύσταση Στερόλες  102-2,5 g/ ημέρα Κορεσμένα λιπαρά οξέα  5-10<7% της ενέργειας Χοληστερόλη  5<200 mg/ημέρα Διαλυτές φυτικές ίνες  g/ημέρα Σωματικό βάρος  5Απώλεια ~ 5 Kg Πρωτεΐνη σόγιας  g/ημέρα Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  35-10% της ενέργειας Προσαρμογή από:Jenkins et al. Curr Opin Lipidol 2000, Weggemans & Trautwein Eur J Clin Nutr 2003, Katan et al. Mayo Clin Proc 2003, Mensink et al. Am J Clin Nutr 2003 Διατροφικές Επιδράσεις στην LDL

19 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - Φυτικές ίνες: κυρίως διαλυτές,  LDL (φρούτα, όσπρια, κριθάρι, βρώμη) - Ω3- λιπαρά οξέα:  ΤΓΛ, αντιθρομβωτική, αντιαθηρωγόνος δράση. (2 γεύματα ψαριών/ εβδομάδα) - Φυτικές στερόλες:  LDL(5-10%),  HDL  ΤΓΛ.  Εντερικής απορρόφησης χοληστερόλης (2-3 gr/H)

20 Φυτικές Στερόλες/Στανόλες International Atherosclerosis Society, 2003 NCEP III Expert Panel, 2001, Linda et al, 2008  Η μέση κατανάλωση στο δυτικό κόσμο είναι~ g/24h (φυτοφάγους 0.6g/ 24h)  Οι φυτικοί εστέρες στερολών και στανολών σε δόσεις των 2 γρ. ημερησίως μειώνουν τα επίπεδα της LDL-C κατά 6-15% με μικρή ή καμία αλλαγή στην HDL-C  Η εστεροποίηση τους με λιπαρά οξέα, αυξάνει τη διαλυτότητα τους στα τρόφιμα.

21 Πηγές φυτικών στερολών ανά 100 g Λάδι από καλαμπόκι (ραφιναρισμένο)715 – 952 mg Σογιέλαιο (ραφιναρισμένο)221 – 328 mg Ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο) mg Φοινικέλαιο (ραφιναρισμένο)49 – 61 mg Lars H, et al. Nutrition reviews. 2007, Vol 65 Trautwein and Duchateau, Phytosterols: Sources and Metabolism in Nutrition and Cancer Prevention 2005 Normen, et al. J Food Comp and Analysis 2002 Μήλο 13 mg Πορτοκάλι 24 mg Καρότο 16 mg Ντομάτα4.7 mg Φυστίκια119 mg

22 Φυτικές Στερόλες/Στανόλες Journal Amer Diet Assoc Vol 110, Issue 5, P , May 2010  Φυτικές Στερόλες δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά έναντι των Φυτικών Στανολών όσον αφορά την επίδραση της ολικής χοληστερόλης και της LDL-C Gupta A.K et al, Role of phytosterols in lipid-lowering:current perspective, 2011  Βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων σε Φυτικές Στερόλες/Στανόλες κρίνεται ασφαλής ως επιπρόσθετος παράγοντας ανεξάρτητα της διατροφής και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής

23 Ξηροί Καρποί Η αναφερόμενη καρδιοπροστατευτική δράση των ξηρών καρπών μπορεί να οφείλεται εν μέρει στα μοναδικά θρεπτικά τους συστατικά Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (UFA) και χαμηλοί σε κορεσμένα (SFA). Πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών στερολών Καρύδια, επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών Linda et al, 2008

24 Ξηροί Καρποί  Χοληστερόλης και βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ από διαφορετικά είδη ξηρών καρπών Επιδημιολογικές μελέτες κατέδειξαν την προστασία από υπέρταση στον αντρικό πληθυσμό Αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της  ΣΒ Στην SUN, η χαμηλότερη  ΣΒ παρατηρήθηκε σε άτομα τα οποία κατανάλωναν ≥ 2 μερίδες ξηρών καρπών/βδομάδα Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2010xx, 1-6 Arch Intern Med. 2010;170(9):

25 ΠΙΘΑΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Μαύρη σοκολάτα: φλαβονοειδή, κατεχίνες Μείωση οξειδωτικού στρες, ↓ LDL, ↓ΑΠ Σκόρδο: ήπια υπολιπιδαιμική δράση (↓ LDL 2-6%) Καφές: ↓ λιπιδίων και αγγειακών επεισοδίων σε μέτρια και αυξημένη κατανάλωση. Όμως ο στιγμιαίος ή άφιλτρος καφές ↑ LDL + 5%. Τσάι: ήπια ευνοϊκή επίδραση - πράσινο τσάι: μείωση ινσουλινοαντίστασης και λιπιδίων. Ρεσβερατρόλη: (πολυφενόλη σε σταφύλια, κρασί, μούρα). Θετικά in vitro, κλινικές μελέτες σε εξέλιξη Sirtori, Nutr Res Rev 2009, 22,244

26 ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Τρόφιμα Επιτρέπονται Απαγορεύονται Λίπη & έλαιαΕλαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο Βούτυρο, βοδινό και χοιρινό λίπος, φοινικέλαιο, καρυδέλαιο, μαργαρίνη, υδρογονωμένα λίπη και έλαια ΚρέαςΚοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι, άπαχα και χωρίς πέτσα. Μοσχάρι, ζαμπόν άπαχο. Τα λιπαρά μέρη και η πέτσα. Αρνί, χοιρινό, αλλαντικά, εντόσθια Ψάρια & θαλασσινάΨάρι κάθε είδους (φρέσκο ή κατεψυγμένο) Παστά, τηγανισμένα ψάρια. Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια κλπ.), γαρίδες, αστακοί, καβούρια, αυγοτάραχο Γάλα & γαλακτοκομικά Γάλα άπαχο, γιαούρτι άπαχο, τυριά άπαχα (μυζήθρα, ανθότυρο) Πλήρες γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, παγωτό, τυριά (φέτα και κίτρινα τυριά) μη αποβουτυρωμένα, κρέμες ΑυγάΜόνο ασπράδιΟι κρόκοι των αυγών

27 ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Τρόφιμα Επιτρέπονται Απαγορεύονται Φρούτα Ξηροί καρποί Όλα τα φρούτα εκτός από αυτά που έχουν πολλές θερμίδες (μπανάνες, σύκα, σταφύλια) Καρύδια, αμύγδαλα Μπανάνες, σύκα, σταφύλια, κομπόστες, αβοκάντο ΛαχανικάΌλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά Τηγανητά γενικά (πατάτες κλπ.) ΌσπριαΕπιτρέπονται όλα και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑΨωμί ολικής, ζυμαρικά, ρύζι, σε περιορισμένη χρήση και χωρίς ζωικό βούτυρο Ψωμιά που έχουν αυγά σαν κύριο συστατικό τους, κρουασάν, μπατόν σαλέ, μπριός. Ποτά – κρασιάΚρασί και μπύρα 1-2 ποτήρια την ημέρα. Καφές – τσάι 2-3 ποτήρια την ημέρα, κακάο, χυμοί φρούτων Κρασί και μπύρα σε μεγάλες ποσότητες, οινοπνευματώδη (ουίσκι, ούζο, βότκα κλπ.). Σοκολάτα ρόφημα. Ζαχαρούχοι χυμοί, αναψυκτικά. ΔιάφοραΑρωματικά: κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικός, μαϊντανός, ρίγανη. Καρυκεύματα: πιπέρι, μοσχοκάρυδο, μουστάρδα. Γλυκά με άπαχο γάλα ή γιαούρτι. Άπαχες σάλτσες Μαγιονέζα, κέικ, γλυκά με πολλή ζάχαρη. Σάλτσες με κρέμα γάλακτος, ζωικά λίπη ή τυριά. Ζάχαρη, σαντιγί, ξηροί καρποί, σοκολάτες.

28 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 10 ΚΙΛΩΝ Θνητότητα  Μείωση >20% ολικής θνητότητας  Μείωση >30% των σχετιζόμενων με το ΣΔ θανάτων  Μείωση των θανάτων από κακοήθειες που σχετίζονται με τη παχυσαρκία Αρτηριακή πίεση  Μείωση 10mmHg η συστολική ΑΠ  Μείωση 20mmHg η διαστολική ΑΠ Σάκχαρο  Μείωση κατά 50% της γλυκόζης νηστείας Λιπίδια  Μείωση 10% ολικής χοληστερόλης  Μείωση 15% LDL  Μείωση 30% τριγλυκεριδίων  Αύξηση 8% HDL

29 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΙΠΙΔΙΑ - Ετερογενείς μελέτες - Συνήθως αναφέρονται ευεργετικά αποτελέσματα με μακροχρόνια άσκηση αντοχής και αερόβια - Μείωση ΤΓΛ, ΧΟΛ,  HDL,  ApoA Chan, Curr Opin Lipidol, 2006 Rashid, Genest Obesity, 2007

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η διαιτητική αντιμετώπιση (μεσογειακού τύπου διατροφή) αποτελεί τη βάση της υπολιπιδαιμικής αγωγής –Μελετώνται, και φαίνονται ωφέλιμα, ορισμένα «λειτουργικά τρόφιμα» Με εξαίρεση τις οικογενείς υπερλιπιδαιμίες και την έκδηλη καρδιαγγειακή νόσο, φάρμακα(στατίνες) πρέπει να χορηγούνται σε 2 ο χρόνο Πάντοτε πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και οι άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (Κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

31 Σας Ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "Συμμαχία για την υγεία:ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google