Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.

3 Μικροσκοπική φωτογραφία χοληστερόλης μέσα σε νερό
Μικροσκοπική φωτογραφία χοληστερόλης μέσα σε νερό. Παρατηρείται ότι η χοληστερόλη μέσα στο νερό δημιουργεί μεμβράνες. Μικροσκοπική φωτογραφία χοληστερόλης μέσα σε νερό. Παρατηρείται ότι η χοληστερόλη μέσα στο νερό δημιουργεί μεμβράνες.

4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784. Η σχέση της με τα καρδιαγγικά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα .Τότε θεωρήθηκε σωστό η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη να είναι μικρότερη από μία συγκεκριμένη τιμή. Είναι περισσότερο γνωστή για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των καρδιοαγγειακών ασθενειών και τη μεταφορά της από τις λιποπρωτεΐνες και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Συνδέθηκε με την παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος και λαμβάνεται υπόψιν στις δίαιτες. Για τη μέτρηση του ποσοστού χρησιμοποιείται ο αθηρωματικός δείκτης

5 Πρόσληψη-σύνθεση χοληστερόλης
Βρώσιμες πηγές χοληστερόλης είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, αν και υπάρχουν ουσίες που μοιάζουν με τη χοληστερόλη και στα φυτά. Η χοληστερίνη από τις τροφές δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να συνθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό στο συκώτι. Η χοληστερόλη ως λιπίδιο δε διαλύεται στο αίμα, ώστε να εισέρχεται και να κυκλοφορεί σε αυτό σε αδιάλυτα κομμάτια. Η ποσότητά της και οι μετατροπές της σε άλλες ουσίες ρυθμίζεται από το συκώτι.

6 Αρτηρία σε τομή στην οποία φαίνεται η εναπόθεση της χοληστερόλης.
Χοληστερόλη και καρδιαγγειακές ασθένειες Αρτηρία σε τομή στην οποία φαίνεται η εναπόθεση της χοληστερόλης.

7 Όταν προεξάρχει η πτώση της HDL, τα κύρια αίτια είναι:
Κάπνισμα Κληρονομικά νοσήματα και παράγοντες Διαβήτης Παχυσαρκία, κακή διατροφή Καθιστική ζωή Φάρμακα Υψηλά τριγλυκερίδια Παγκρεατίτιδα Όταν προεξάρχει η πτώση της LDL, τα κύρια αίτια είναι: Κληρονομικά νοσήματα και παράγοντες Ορμονικές διαταραχές Ηπατικά νοσήματα Φλεγμονές Κακοήθεια Φάρμακα Υψηλά τριγλυκερίδια Αναιμίες Όταν προεξάρχει η πτώση της συνολικής χοληστερόλης, τα κύρια αίτια είναι: Κληρονομικά νοσήματα και παράγοντες Ορμονικές διαταραχές Ηπατικά νοσήματα Stress Κακοήθεια Φάρμακα Αναιμίες

8 Η συνεισφορά επιλεγμένων παραγόντων στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσημάτα
Χαμηλή κατανάλωση φρούτων & λαχανικών Υψηλή χοληστερόλη υπέρταση Χαμηλή δραστηριότητα

9 Απορρόφηση χοληστερόλης
μικκύλια χολικά άλατα λεκιθίνη Τα μικκύλια διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση της χοληστερόλης, καθώς μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο σώμα όταν εφάπτονται με το εντερικό κυτταρικό τοίχωμα τριγλυκερίδια

10 Πιθανοί τρόποι δράσης φυτικών στερολών
Έως 1.5 g χοληστερόλης ημερησίως μπορεί να παράγεται από το ήπαρ. Με φυτικές στερόλες Χωρίς φυτικές στερόλες Λόγω του ότι οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τη χοληστερόλη, απομακρύνουν τη χοληστερόλη από τα μικκύλια. Με τον τρόπο αυτό φτάνει λιγότερη χοληστερόλη στο εντερικό τοίχωμα σε απορροφήσιμη μορφή. Οι φυτικές στερόλες μπορεί επίσης να ανταγωνίζονται με τη χοληστερόλη για την πρόσβαση στους μεταφορείς χοληστερόλης στο εντερικό τοίχωμα.

11 Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες & μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης
Ισχυρή επίδραση και επαναληψιμότητα. Διατήρηση σε βάθος χρόνου. Αποτελέσματα ανεξάρτητα από τον τρόπο διατροφής. Προσαρμόζονται εύκολα και αποτελεσματικά σε κάθε τρόπο ζωής. Επιπρόσθετη βοήθεια σε δίαιτες χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επιπρόσθετη βοήθεια στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα HDL χοληστερόλης.

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google