Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι χοληστερόλη;  Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι.  Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού.  Χρησιμοποιείται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι χοληστερόλη;  Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι.  Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού.  Χρησιμοποιείται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Τι είναι χοληστερόλη;  Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι.  Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού.  Χρησιμοποιείται για τη σύνθεση ορμονών και της βιταμίνης D.  Αποτελεί συστατικό των χολικών αλάτων.

3 Χωρίζεται σε 2 κατηγορίες στην > και στην > χοληστερόλη: • Η χοληστερόλη που μεταφέρεται μέσω της HDL(η λιποπρωτεινη υψηλής πυκνότητας)είναι γνωστή ως > χοληστερόλη. • Η χοληστερόλη που μεταφέρει η LDL (η λιποπρωτεινη χαμηλής πυκνότητας) είναι γνωστή ως > χοληστερόλη. Κατηγορίες Χοληστερόλης

4 Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης;  Ολική χοληστερόλη = 240 Υψηλή  LDL-χοληστερόλη =190 Πολύ υψηλή  HDL-χοληστερόλη =60¤ Υψηλή

5 Τρόπος ζωής και χοληστερόλη  Η ισορροπημένη διατροφη.  η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.  ικανοποιητικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.  μπορούν να :  συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ολικής χοληστερόλης.

6 Παθήσεις που δημιουργούνται από την > χοληστερόλη…  Στεφανιαία νόσος->Η αθηροσκλήρυνση  Επιδημιολογία ->έμφραγμα μυοκαρδίου  Υπερλιπιδαιμία->Η χοληστερίνη->τα τριγλυκερίδια  Αρτηριοσκλήρωση

7 Συμπερασματικά… Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι η στεφανιαία νόσος είναι μία χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση, στην οποία εμπλέκεται η κακή (LDL)- χοληστερόλη και οι βλάβες του ενδοθηλίου (η εσωτερική στιβάδα του αρτηριακού τοιχώματος), που οδηγούν σε δύο κύριες διαδικασίες: Αθηροσκλήρωση: συσσώρευση αθηρώματος (ενός συνδυασμού εναπόθεσης λιπώδους ινώδους ιστού, υπερπλασίας του ιστού του κυτταρικού τοιχώματος και συσσώρευσης υλικού θρόμβωσης αίματος) που προκαλεί πάχυνση της εσωτερικής στιβάδας των στεφανιαίων αρτηριών. Θρόμβωση: παρατηρείται όταν το πεπαχυσμένο τμήμα της αρτηρίας υφίσταται ρήξη, προκαλώντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων για την κάλυψη του ρήγματος. Αυτό, διεγείρει την απελευθέρωση άλλων παραγόντων πήξης που συνδυάζονται με τα αιμοπετάλια προς σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος μπορεί να αποφράξει την αιματική ροή στην στεφανιαία αρτηρία.

8 Αντιμετώπιση υψηλής LDL χοληστερόλης  Την άμεση διακοπή του καπνίσματος για τους καπνιστές.  Το χάσιμο βάρους.  Την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής.  Τη σωματική άσκηση.

9 Διατροφή για μείωση κακής και αύξηση καλής χοληστερόλης 5 Φαγητά για Μείωση της Χοληστερόλης σας:  Δημητριακά και Ψωμί από Βρώμη (Oat) και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες  Ψάρια και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  Καρύδια, αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί  Ελαιόλαδο  Τρόφιμα με προσθήκη φυτικών στερολών ή στανολών

10 Πηγές πληροφόρησης : internet εργασία βιολογίας: Λασκαρίδου Χαρίκλεια


Κατέβασμα ppt "Τι είναι χοληστερόλη;  Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι.  Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού.  Χρησιμοποιείται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google