Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο. μύθος ή πραγματική ωφέλεια στις καρδιοπάθειες ; Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. www.ediet.gr.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο. μύθος ή πραγματική ωφέλεια στις καρδιοπάθειες ; Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. www.ediet.gr."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο. μύθος ή πραγματική ωφέλεια στις καρδιοπάθειες ; Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

2 Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων Αναστρέψιμοι παράγοντες - Αυξημένες τιμές λιπιδίων - υψηλη ολική χοληστερόλη - υψηλή LDL - χαμηλή HDL - υψηλά τριγλυκερίδια - Υπέρταση - Τρόπος Ζωής - κακές διατροφικές συνήθειες - παχυσαρκία - κάπνισμα - χαμηλή δραστηριότητα Μη αναστρέψιμοι παράγοντες - Ηλικία - Φύλο - Κληρονομικότητα

3 Διατροφικές παρεμβάσεις για πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων  Μείωση σωματικού βάρους  Αύξηση φυσικής δραστηριότητας  Κατανάλωση λίπους % της συνολικής ενέργειας SAFA < 7% τις συνολικής ενέργειας ελάχιστα Trans λιπαρά οξέα διαιτητική χοληστερόλη <200mg  Παράγοντες που οδηγούν σε μείωση των επιπέδων LDL φυτικές στερόλες/ στανόλες (2 g/ ημ) διαιτητικές ίνες (~10 g/ημ) κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (αντιοξειδωτικά)

4 Χαμηλή κατανάλωση φρούτων & λαχανικών Χαμηλή δραστηριότητα Υψηλή χοληστερόλη υπέρταση Η συνεισφορά επιλεγμένων παραγόντων στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσημάτα Mackay and Mensah, The atlas of heart disease and stroke, WHO % 49% 31% 22%

5 Η επίδραση των λιπαρών της τροφής στα επίπεδα της χοληστερόλης Αλλαγές των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα (mmol/L) Clarke et al. Br Med J 1997; 314:112–117 Αντικατάσταση των SAFA με MUFA Μείωση της διαιτητικά προσλαμβανόμενης χοληστερόλης < 200mg Αντικατάσταση των SAFA με PUFA Συνολική μεταβολή

6 Φυτικές στερόλες/ στανόλες

7 Φυτικές στερόλες, στανόλες & χοληστερόλη - Διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης στα φυτά. - Η μοριακή τους δομή είναι παρόμοια με της χοληστερόλης. HO χοληστερόλη Φυτική στερόλη-  -Σιτοστερόλη Φυτική στερόλη- Καμπεστερόλη Φυτική στανόλη-  -Σιτοστανόλη HO

8 Απορρόφηση χοληστερόλης χοληστερόλη χολικά άλατα λεκιθίνη τριγλυκερίδια μικκύλια Τα μικκύλια διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση της χοληστερόλης, καθώς μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο σώμα όταν εφάπτονται με το εντερικό κυτταρικό τοίχωμα

9 Πιθανοί τρόποι δράσης φυτικών στερολών • Λόγω του ότι οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τη χοληστερόλη, απομακρύνουν τη χοληστερόλη από τα μικκύλια. Με τον τρόπο αυτό φτάνει λιγότερη χοληστερόλη στο εντερικό τοίχωμα σε απορροφήσιμη μορφή. • Οι φυτικές στερόλες μπορεί επίσης να ανταγωνίζονται με τη χοληστερόλη για την πρόσβαση στους μεταφορείς χοληστερόλης στο εντερικό τοίχωμα. Χωρίς φυτικές στερόλες Με φυτικές στερόλες Trautwein EA, Duchateau GSMJE, Lin YG,Mel’nikov SM,Molhuizen HOF, Ntanios FY. Proposed mechanisms of cholesterol-lowering action of plant sterols. Eur J Lipid Sci Tech 2003; 105: 171– g ήπαρ. Έως 1.5 g χοληστερόλης ημερησίως μπορεί να παράγεται από το ήπαρ.

10 Επίδραση εστέρων φυτικών στερολών και στανολών στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης (έρευνες).

11 Επίδραση φυτικών στερολών και στανολών στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης (έρευνες). ΈρευναΔόση g/ ημ Διάρκεια% αλλαγή της LDL χοληστ. Miettinen, et al., New Engl J Med (στανόλες) 1.8 (στανόλες) 12 μήνες 6 μήνες Christiansen, et al., Eur J Nutr (στερόλες) 3.0 (στερόλες) 6 μήνες Hendriks, et al., Eur J Clin Nutr (στερόλες)12 μήνες-6.4 Amundsen, et al., Eur J Clin Nutr (στερόλες)6 μήνες-11

12 Hendriks HFJ et al Eur J Clin Nutr 1999;53: Μελέτη παρακολούθησης διάρκειας 1 έτους 1.6 g φυτοστερολών/ημέρα

13 VC = 13% VC = 18% Μελέτη παρακολούθησης διάρκειας 1 έτους 3,0 g φυτοστανολών/ημέρα Miettinen TA et al N Engl J Med 1995;333:

14 Επίπεδα πρόσληψης φυτικών στερολών • Η μέση κατανάλωση στο δυτικό κόσμο είναι περίπου 0.2 με 0.4 g/ ημέρα. • Στους φυτοφάγους είναι περίπου 0.6 g/ ημέρα. • Για τον έλεγχο της χοληστερόλης, προτείνονται περίπου 2 g/ ημέρα. Hirai et al. J Nutr Sci Vitaminol 1986 Vuoristo et al. Am J Clin Nutr 1994 International Atherosclerosis Society, 2003 NCEP III Expert Panel, 2001

15 Φυσικές πηγές φυτικών στερολών ανά 100 g Λάδι από καλαμπόκι (ραφιναρισμένο)715 – 952 mg Λάδι από σπόρο ελαικράμβης (ραφιναρισμένο)250 – 731 mg Σογιέλαιο (ραφιναρισμένο)221 – 328 mg Ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο) mg Φοινικέλαιο (ραφιναρισμένο)49 – 61 mg Trautwein and Duchateau, Phytosterols: Sources and Metabolism in Nutrition and Cancer Prevention 2005 Normen, et al. Eur J Nutr 1999 Normen, et al. J Food Comp and Analysis 2002 Weilhrauch, et al. Am Diet Assoc 1978

16 Φυσικές πηγές φυτικών στερολών ανά 100 g Μήλο 13 mg Πορτοκάλι 24 mg Μπρόκολο 39 mg Καρότο16 mg Ντομάτα4.7 mg Ψωμί ολικής αλέσεως86 mg Φυστίκια119 mg Trautwein and Duchateau, Phytosterols: Sources and Metabolism in Nutrition and Cancer Prevention 2005 Normen, et al. Eur J Nutr 1999 Normen, et al. J Food Comp and Analysis 2002 Weilhrauch, et al. Am Diet Assoc 1978

17 ~ 2 g φυτικών στερολών μπορούν προκύψουν από : 15 κιλά μήλα 8.3 κιλά πορτοκάλια 12.6 κιλά καρότα 42.5 κιλά ντομάτες 1.7 κιλά φυστίκια 2.3 κιλά ψωμί ολικής αλέσεως Είναι φανερό λοιπόν, πως η χρήση τροφών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες, σε άτομα με υπερχολιστεριναιμία είναι επιτακτική …

18  Η εστεροποίηση τους με λιπαρά οξέα, αυξάνει τη διαλυτότητα τους στα τρόφιμα. στερόλη εστέρας στερόλης εστεροποίηση λιπαρό οξύ HO O C O Εστεροποίηση στερολών και εμπλουτισμένα τρόφιμα

19 Επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης, προϊόντος επάλειψης (spread) εμπλουτισμένου με φυτικές στερόλες Ολική χοληστ. LDL χοληστ. *Significantly different from control. Hendriks, et al. Eur J Clin Nutr % μείωση χοληστερόλης -6.8* -5.9* -4.9* * -8.5* -9.9* 00 βούτυρο Control spread φυτικές στερόλες g/ ημ 100 ενήλικες 25 g πρ.επάλειψης/ ημ 3.5 εβδ. έρευνας

20 *Significantly different from control. Temme, et al. Acta Cardiol 2002 Ολική χοληστ. LDL χοληστρ. HDL χοληστ. Τριγλυκερίδια 44 ήπια υπερχολιστεριναιμικοί ενήλικες, 4 εβδ. έρευνας πρ. επάλειψης με φυτικές στερόλες 25 g/ ημ 2 g φυτικές στερόλες/ ημ Control spread 25 g/ ημ * -10* δυτικού τύπου δίαιτα Επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης, προϊόντος επάλειψης (spread) εμπλουτισμένου με φυτικές στερόλες, σε δυτικού τύπου δίαιτα % μείωση χοληστερόλης

21 *Significantly different from butter. Cleghorn, et al. Eur J Clin Nutr 2003 βούτυρο 20 g/ ημ πρ. επάλειψης με PUFA 25 g/ ημ * -8.9* -5.5* -12.3* χαμηλή σε λιπαρά Επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης, προϊόντος επάλειψης (spread) εμπλουτισμένου με φυτικές στερόλες, σε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά % μείωση χοληστερόλης πρ. επάλειψης με φυτ. στερόλες 25 g/ ημ 2 φυτικές στερόλες/ ημ 50 ήπια υπερχολιστεριναιμικοί ενήλικες, 4 εβδ. έρευνας Ολική χοληστ. LDL χοληστ.

22 18 g πρ. επάλειψης (εμπλουτισμένου με 1.6 g/ ημ Φυτικών στερολών) % change % -10.2% Significantly different compared to control spread with no plant sterols, Amundsen, et al. AJCN παιδιά με FH, 8 εβδ. παρέμβασης Ολική χοληστ. LDL χοληστ. Επίδραση των φυτικών στερολών στα επίπεδα της χοληστερόλης, σε παιδιά με συγγενή υπερχοληστεριναιμία (FH)

23 πρ. επάλειψης (14 g με 1.2 g/ ημ φυτικές στερόλες) FH παιδιά (% change 1 ) -9.1% -11.4% Significantly different compared to baseline, 26 weeks open labelled, Amundsen, et al. EJCN % -12 Γονείς παιδιών με FH (% change 1 ) -9.1% Επίδραση των φυτικών στερολών στα επίπεδα της χοληστερόλης, σε παιδιά με συγγενή υπερχοληστεριναιμία (FH) και στους γονείς τους πρ. επάλειψης (17 g με 1.5 g/ ημ φυτικές στερόλες) Ολική χοληστ. LDL χοληστ.

24 SterolStanol * -26* Cholesterol absorption 1 (% reduction) *Significant compared to control spread 1.As measured with the dual stable isotope ratio method with 13 C- (oral) and D 7 -Cholesterol (iv) Jones et al. J Lipid Res g/d plant sterols 3 week intervention Μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης μετά από χρήση προϊόντος επάλειψης εμπλουτισμένου με φυτικές στερόλες & στανόλες

25 *Significant compared to control milk 1.Measured as ratio of plasma isotopic enrichment of labelled cholesterol from oral intake over intravenous injection. Pouteau, et al. Eur J Nutr * Sterol 1.8 g/d plant sterols 6 day interventions Cholesterol absorption 1 (% reduction) Μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης μετά από χρήση γάλακτος χαμηλών λιπαρών, εμπλουτισμένου με φυτικές στερόλες

26 Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες & μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης  Ισχυρή επίδραση και επαναληψιμότητα.  Διατήρηση σε βάθος χρόνου.  Αποτελέσματα ανεξάρτητα από τον τρόπο διατροφής.  Προσαρμόζονται εύκολα και αποτελεσματικά σε κάθε τρόπο ζωής.  Επιπρόσθετη βοήθεια σε δίαιτες χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.  Επιπρόσθετη βοήθεια στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.  Δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα HDL χοληστερόλης.

27 Είναι ασφαλής η χρήση φυτικών στερολών ;

28  Mutagenicity (Wolfreys & Hepburn, 2002)  Bacterial mutation assay (Ames test)  In vitro cytogenetics  Absorption, Distribution, Metabolism & Excretion (Sanders et al. 2000)  Subchronic toxicity (Hepburn et al. 1999)  13 week feeding study in rats  Reproduction toxicity (Baker et al. 1998; Waalkens-Berendsen et al. 1999)  In vitro oestrogenic potential  In vitro oestrogencity  Two generation reproduction study in rats  Physiological effects in humans (Ayesh et al. 1999; Weststrate et al. 1999)  Long-term (1-yr) study in humans (Hendriks et al. 2003) Έρευνες για την ασφάλεια χρήσης των φυτικών στερολών

29  Δεν υπάρχουν στοιχεία τοξικότητας  Η απορρόφηση είναι πολύ χαμηλή  Καμία τοξικότητα σε έρευνα σίτισης αρουραίων για 13 εβδομάδες  NOAEL of 6.6 g phytosterol-ester/kg body weight/day  Καμία επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα (πχ διαταραχή οιστρογόνων)  Καμία επίδραση στη χλωρίδα του εντέρου  Καμία ένδειξη για αντίθετα αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ερευνών Συμπεράσματα ερευνών

30 months 12 months % of control a-carotene ß-carotene lycopene *Lipid-corrected carotenoid levels. Hendriks et al. Eur J Clin Nutr 2003 Μείωση των επιπέδων των καροτενοϊδών

31 Ελαιόλαδο

32 Food Total Lipids Saturated fatty acids Monounsaturated fatty acids Polyunsaturated fatty acids Butter Margarine (spread) Olive oil Corn oil Sunflower oil Σύνθεση διαφόρων λιπαρών υλών και λαδιών (g/100 g)

33 Country of origin Oleic acidPalmitic acidLinoleic acidStearic acid Greece Italy Spain Tunisia Portugal Σύνθεση ελαιολάδου σε διάφορες χώρες της μεσογείου (%) Gracian Tous J, 1968

34 Minor CompoundsConcentration ppm Terpens Sterols Hydrocarbons Sqalene Phenolics β-carotene Aliphatic alcohols Tocopherols Esters Aldehydes and ketones 3,500 2,500 2,000 1, Δευτερεύοντα συστατικά του ελαιολάδου (extra virgin) Bermudez B et al Grassas y Aceites 2004;55:1-10

35 Age standardized 25-year mortality per 1000 from CHD in 16 cohorts of the 7 Countries Study Menotti A et al Eur J Epidemiol 1999;15:507-15

36 Linear correlation coefficients among simple and combined food-groups and mortality from CHD R95% CI Oils Butter Meat Fish Milk Cheese Alcohol Bread Cereals Potatoes Vegetables Legumes Fruit

37 Προβλεπόμενες αλλαγές στα ποσοστά θανάτων από CHD για συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις Change in average consumption of From about (g) To about (g) Predicted changes of CHD death rate (%) Oils Legumes Butter Meat Cheese Meat in US Railroad Sugar products Dairy products Butter in East Finland (+ 30 g) 54 (+ 30 g) 44 (+ 30 g) 70 (- 50 g) 60 (+ 30 g) 121 (- 152 g) 20 (- 15 g) 40 (half) 44 (half) Menotti A et al Eur J Epidemiol 1999;15:507-15

38 Diet and coronary heart disease: a case-control study in Athens, Greece …Major fat components (saturated, monounsaturated, and polyunsaturated) did not appear to have differential risk implications for CHD… Tzonou A et al Epidemiology 1993;4:511-6

39 H αυξημένη προσήλωση στη Μεσογειακή Δίαιτα οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας. Η εμμονή στη Μεσογειακή Δίαιτα είναι αντιστρόφως ανάλογη της θνησιμότητας από CHD και καρκίνο … Trichopoulou A et al N Engl J Med 2003;348: Τrichopoulou A et al Arch Intern med 2005;165:929-35

40 Επίπεδα λιπιδίων εθελοντών με οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου μετά από μία Μεσογειακού τύπου Δίαιτα Williams CM et al Br J Nutr 1999;81:439-46

41 Postprandial lipemia in Northern and Southern Europeans Τriglycerides (mmol/l) Zampelas Α et al Atherosclerosis 1998;139: 89-93

42 Μεταγευματική δραστηριότητα του factor VII στο πλάσμα, ακολουθώντας μετά από γεύμα πλούσιο σε MUFA (8 εβδ διαιτητικής παρέμβασης) Time postprandially (min) Plasma factor VII activity (U/L) Roche Η at al Am J Clin Nutr 1998, 68:

43 P for trend Total calories Total fat Total fat/energy Vitamin C Vitamin E Carotene Selenium Saturated fat Monounsaturated fat Polyunsaturated fat n-3 PUFA n-6 PUFA Fiber H σχέση της διατροφής με τα επίπεδα της CRP (data from the BCAPS study) Nordin G et al Metabolism 2004;53:

44 Ελαϊκό οξύ και η ευαισθησία της LDL στην οξείδωση Time (hrs) Conjugated Dienes Formation, A 234 Oleate Linoleate Tsimikas & Reaven ATVB 1999

45 FLAVONOID INTAKE AND AGE-ADJUSTED MORTALITY FOR CHD (25 years follow-up of the Seven Countries Study) 25-Year Age-adjusted CHD Mortality, % Flavonoid Intake, mg/d Arch Intern Med 1995 Belgrade Tanushimaru Velika Krsna Corfu’ Zrenjanin Slavonia Montegiorgio Crete Crevalcore Dalmatia West Finland Ushibuka Zutphen East Finland Rome US Railroad r= ; p= 0.01

46 Ανταπόκριση Ινσουλίνης στα Μονοακόρεστα Λιπαρά CHO/Fat= 60:20 for starch and 40:40 for MUFA Diabetes Care 1993;14:1115

47 Συμπεράσματα  Πολλές επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο για CHD. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα.  Μεταβολικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και θρομβωτικούς παράγοντες σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά.  Μεταβολικές έρευνες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  Υπάρχουν ασάφειες στα στοιχεία που αφορούν την επίδραση του ελαιολάδου στην ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου.  Το ελαιόλαδο μειώνει φλεγμονώδεις δείκτες (CRP), τα ω3 όμως είναι πιο αποτελεσματικά.  Το ελαιόλαδο βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο.


Κατέβασμα ppt "Φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο. μύθος ή πραγματική ωφέλεια στις καρδιοπάθειες ; Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. www.ediet.gr."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google