Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος 2012-2013 Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος 2012-2013 Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη

2 Τι είναι χοληστερόλη? Είναι λιπίδιο και παράγεται στον οργανισμό μας από το ήπαρ. Ο ρόλος της είναι σημαντικός γιατί: Είναι δομικό συστατικό όλων των κυττάρων μας. Χρησιμοποιείται για την σύνθεση ορμονών και βιταμίνης D. Αποτελεί συστατικό των χολικών αλάτων, τα οποία συμμετέχουν στην πέψη των λιπιδίων.

3 Η HDL χοληστερόλη, ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, συλλέγει, «καθαρίζει» το λίπος από την περιφέρεια και το μεταφέρει πάλι πίσω στο ήπαρ. Αυξημένη τιμή HDL χοληστερόλης ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου εναπόθεσης σωματιδίων λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυξημένος λόγος HDL:LDL, δηλαδή αυξημένα επίπεδα HDL ως προς αυτά της LDL χοληστερόλης, προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της ποιότητας του διαιτητικού λίπους μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης

4 LDL χοληστερόλη Η LDL χοληστερόλη, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει το λίπος περιφερικά σε όλο το σώμα. Τα σωματίδια της είναι μεγάλα, αφρώδη και έχουν μεγάλη τάση προσκόλλησης στα τοιχώματα των αγγείων. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η LDL χοληστερόλη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα η διάμετρος των αγγείων να στενεύει (μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση). Οι αλλαγές αυτές, με τη σειρά τους, αυξάνουν την τάση ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα. Αν ένας θρόμβος σχηματιστεί και φράξει μια αρτηρία που έχει ήδη στενέψει (θρόμβωση), μπορεί να προκληθεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και η LDL χοληστερόλη συντίθεται κανονικά από τον οργανισμό, μερικοί άνθρωποι συνθέτουν αρκετά μεγάλες ποσότητες. Η δίαιτα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

5 Επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό
Επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα (mg/dl) Ταξινόμηση Χοληστερόλη Ολική Μικρότερη από 200 mg / dl Φυσιολογική Τιμή mg / dl Οριακά υψηλή τιμή 240 ή άνω των 240 mg/dl Υψηλή τιμή LDL («κακή») χοληστερόλη Μικρότερη από 100 mg / dl Βέλτιστη τιμή mg / dl Κοντά / Πάνω από βέλτιστη τιμή 130 ή 159 mg / dl 160 ή 189 mg / dl 190 ή άνω των 190 mg/dl Πολύ υψηλή τιμή HDL («καλή») χοληστερόλη Μικρότερη από 40 mg / dl Χαμηλή τιμή 40-59 mg / dl 60 ή άνω των 60 mg/dl Tριγλυκερίδια Μικρότερη από 150 mg / dl Aποδεκτή τιμή 150 – 199 mg / dl

6 Τι επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης?
1. Η διατροφή μας Ορισμένα τρόφιμα έχουν λίπη που βελτιώνουν το επίπεδο χοληστερόλης σας. Αποφύγετε την χοληστερόλη που βρίσκεται στα τρόφιμα που προέρχονται από τις ζωικές πηγές, π.χ. αυγά, κρέας τυριά.

7 2. Το βάρος μας Το παραπάνω βάρος σας τείνει να αυξήσει τα επίπεδα της LDL σας και να μειώσει τα επίπεδα της HDL σας, και να αυξήσει το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης σας.

8 2.Η δραστηριότητά μας Η έλλειψη κανονικής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η κανονική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να βελτιώσει το επίπεδο της LDL και της HDL σας

9 Υπάρχουν όμως και παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως :
4. Η κληρονομικότητα Η υψηλή χοληστερόλη αίματος μπορεί να υπάρχει σε οικογένειες (οικογενής υπερχοληστερολαιμία) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL. Αρχίζει με την γέννηση και οδηγεί σε έμφραγμα σε νεαρή ηλικία.

10 5.Ηλικία & φύλο Αρχικά στην εφηβεία, οι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL από τις γυναίκες. Δεδομένου ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα χοληστερόλης LDL τους αυξάνουν. Οι νεώτερες γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL από τους άνδρες, αλλά μετά τα 55 έτη έχουν υψηλότερα επίπεδα από τους άνδρες.

11 Η αύξηση της χοληστερόλης δε φέρει συμπτώματα!

12 Πώς ελέγχουμε τα επίπεδα χοληστερίνης;
Με μια απλή εξέταση αίματος, που λέγεται λιπιδαιμικό προφίλ. Οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο λιπιδαιμικό προφίλ είναι οι εξής: Χοληστερίνη ολική. HDL χοληστερίνη. LDL χοληστερίνη. Τριγλυκερίδια, και σε κάποιες περιπτώσεις (οικογενειακό ιστορικό) προστίθενται οι lpla , ApoA , ApoB .

13 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ «ΚΑΚΗ» ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Υπερλιπιδαιμία: ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα λιπίδια του αίματος (με πιο γνωστά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια) κυκλοφορούν σε αυξημένα επίπεδα. Η κατάσταση αυτή δεν έχει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, αποτελεί όμως σημαντικό αίτιο εμφάνισης και επιτάχυνσης της αρτηριοσκλήρωσης, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την εκδήλωση ή την επιδείνωση της στεφανιαίας νόσου.

14 ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
Είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός τμήματος του καρδιακού μυ που συχνά χαρακτηρίζεται από επίμονο πόνο στο στήθος. Είναι η μόνη πιο συχνή αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή έχουν αθηροσκλήρωση.

15 Αθηροσκλήρωση Η αθηροσκλήρυνση είναι μία πάθηση των αρτηριών κατά την οποία λιπώδες υλικό εναποτίθεται στον αυλό τους προκαλώντας στένωσή του, σημαντική μείωση της ικανότητας τους να διατείνονται και τελικά δυσχέρεια στη ροή του αίματος.

16  αρτηριοσκλήρυνση Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών, η οποία προσβάλλει μεγάλες αλλά και μικρές ηλικίες. Προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Κατά μία εκδοχή τα αθηρώματα δημιουργούνται από εναποθέσεις λιπιδικών στοιχείων.

17 Αντιμετώπιση της LDL χοληστερόλης

18 Ισορροπημένη διατροφή
Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν διαλυτές διαιτητικές ίνες, (βρώμη, φακές, φασόλια, αρακάς), ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια) και η σόγια μπορούν να φανούν χρήσιμα.

19 Αποφύγετε τροφές ζωικής προέλευσης! Αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη!

20 Προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες ή στανόλες, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης και όχι για άτομα με φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης.

21 Χάστε το περιττό σας βάρος
Προσπαθήστε να αδυνατίσετε καθώς το παραπάνω βάρος αυξάνει την LDL και μειώνει την HDL χοληστερόλη .

22 Κόψτε το κάπνισμα! Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης και αυξάνει την «κακή» χοληστερίνη που «βουλώνει» τα αγγεία μας.

23 Η σωματική άσκηση βοηθά να κρατήσουμε ισορροπημένα τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας!


Κατέβασμα ppt "ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος 2012-2013 Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google