Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χοληστερόλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χοληστερόλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χοληστερόλη

2 Τι είναι Χοληστερόλη Το όνομα χοληστερόλη προέρχεται από το ελληνικό '' chole-'' (χολή) και '' στερεοφωνικά '' (στερεά) και το επίθεμα χημικών ''-ΕΓ '' για την αλκοόλη, ως François Poulletier de la Salle πρώτα προσδιορίζονται χοληστερόλης σε στερεά μορφή στο gallstones, το Ωστόσο, ήταν μόνο το 1815 ότι χημικός Εζέν Σεβρέλ με το όνομα της σύνθετης "cholesterine".

3 Η χοληστερόλη είναι μια waxy αντι-ανδρογόνα μεταβολίτη βρέθηκαν σε κυτταρικών μεμβρανών και μεταφέρονται στο πλάσμα του αίματος, όλων των ζώων. Είναι στοιχείο απαραίτητο διαρθρωτικών των θηλαστικών κυτταρικών μεμβρανών, εφόσον απαιτείται, να καθιερωθεί κατάλληλη διηθητική διαπερατότητας και ρευστότητα. Επιπλέον, η χοληστερόλη είναι σημαντικό στοιχείο για την παρασκευή bile οξέα, αντι-ανδρογόνα ορμόνες και αρκετές λιποδιαλυτή βιταμίνες. Η χοληστερόλη είναι η κύρια στερόλης συνέθεσε από τα ζώα, αλλά είναι συνέθεσε μικρές ποσότητες σε άλλες ευκαρυωτικά κύτταρα, όπως τα φυτά και τους μύκητες. Είναι σχεδόν εντελώς απούσα μεταξύ προκαρυωτικούς, τα οποία περιλαμβάνουν βακτήρια.

4 Κατιγοριες Οι πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η χοληστερίνη που μεταφέρουν οι λιποπρωτεΐνες αυτές είναι κοινώς γνωστή με τις ονομασίες η «καλή» και η «κακή» χοληστερίνη, αντιστοίχως. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη από τους ιστούς στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εναπόθεση χοληστερίνης στα αγγεία κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και, συνεπώς, απόφραξης των αγγείων. Για αυτό η χοληστερίνη που μεταφέρεται μέσω της HDL είναι γνωστή ως «καλή» χοληστερίνη. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ προς τους ιστούς. Όταν η LDL-χχοληστερίνη στο αίμα είναι αυξημένη, η περίσσια χοληστερόλης εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Έτσι, η χοληστερίνη που μεταφέρει η LDL είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη. Συνεπώς, δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα συνολικά επίπεδα χοληστερίνης του αίματος, αλλά και την αναλογία HDL-χοληστερίνης προς LDL-χοληστερίνη.

5 Επίπεδα στον οργανισμό
Δεν υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα αλλά επιθυμητά επίπεδα ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται. Ολική χοληστερίνης <200 Επιθυμητή Οριακά υψηλή >= 240 Υψηλή

6 LDL-χοληστερίνης <100 Ιδανική Σχεδόν φυσιολογική Οριακά υψηλή Υψηλή >=190 Πολύ υψηλή HDL-χοληστερίνη <40 Χαμηλή >=60¤ Υψηλή

7 Παθήσεις Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.

8 Αντιμετώπιση Εάν η τιμή της LDL χοληστερίνης είναι κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα τι γίνεται; Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι μικρός όχι όμως μηδενικός, προς τούτο -Γίνεται έλεγχος της χοληστερίνης κάθε 5 έτη -Γίνεται καταπολέμηση των άλλων προδιαθεσικών παραγόντων -Τονίζεται ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση και το χάσιμο βάρους είναι πρωταρχικοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά. Εάν η τιμή της LDL χοληστερίνης είναι πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα τι γίνεται; -3 μήνες υπολιπιδαιμική δίαιτα -Εάν επιτευχθεί η επιθυμητή τιμή συνεχίζεται η δίαιτα -Εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή τιμή συνεχίζεται η δίαιτα και χορηγούνται φάρμακα.

9 Διατροφές Ελιές, σαρδέλες, σολομός, λιναρόσπορος , καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, σουσάμι, κουκουνάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο, τυρί με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, αυγά ποσέ και βραστά, μοσχαρίσιο άπαχο κρέας, κυνήγι, πουλερικά ελευθέρας βοσκής, αρακας....

10 φασόλια, φακές, αγκινάρες, σκόρδα, πράσα, μανιτάρια, καυτερή πιπεριά, μήλα, μούρα, σύκα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, δαμάσκηνα, λεμόνια ακατέργαστο κακάο, ακατέργαστο μέλι, χυμός ρόδι, κόκκινο κρασί, τσάι.


Κατέβασμα ppt "Χοληστερόλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google