Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2 Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα

3 Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα

4 Το Μεσογειακή πρότυπο διατροφής είναι το καλύτερο Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύονται σχετικά με την προστατευτική δράση που έχει μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά και η οποία περιλαμβάνει ψάρια, καρύδια και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, της οποίας η κύρια πηγή διαιτητικών λιπών είναι το ελαιόλαδο, συμπεριλαμβάνει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, όλα τα παραπάνω διαιτητικά χαρακτηριστικά.

5

6 Το σταφύλι  Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.  Αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθράκων που περιέχει.  Περιέχει πολυφαινόλες

7 Η σταφίδα

8 Το κρασί

9  Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή βιολογικά ενεργών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται μέσα στα φυτά.  Περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη.  Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντι-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

10 ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ  Αντιοξειδωτικές ιδιότητες  Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων  Αντιθρομβοτική δράση  Προστασία στο ενδοθήλιο των αρτηριών  Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεϊνης  Αντιμικροβιακή δραστικότητα  Αντιφλεγμονώδη δράση  Αντικαρκινική δράση

11 Pεσβερατρόλη  Tύπος πολυφαινόλης που ονομάζεται φυτοαλεξίνη.  Είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα φυτά από τις ασθένειες.  Το κόκκινο κρασί περιέχει ψηλές ποσότητες ρεσβερατρόλης όπως επίσης τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα φυστίκια

12 Οι βασικές πηγές φλαβανοειδών στην δίαιτα των Ελλήνων και στων Ολλανδών Hertog et al., Nutr Cancer;20(1):21-9

13 Κατανάλωση κρασιού σε λίτρα (ACP) WHO Global Status Report on Alcohol 2004

14 ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ Κατανάλωση Ερυθρού Οίνου Παρεμπόδιση οξείδωσης LDL- χοληστερόλης Ελαττωμένη Εμφάνιση Στεφανιαίων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

15 Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (σχετικός κίνδυνος) Ποτά την ημέρα ΚανέναΣπάνια1/ημέρα2/ημέρα3/ημέρα Πηγή:

16 Αλκοόλ και υγεία της καρδιάς  Το κόκκινο κρασί αυξάνει την HDL  Περιέχει φλαβανοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά  Τα σταφύλια και ο χυμός σταφυλιού έχουν τα ίδια αποτελέσματα.  Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο αυξάνει τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος. Πηγή: The American Heart Association

17 Το κόκκινο κρασί  Το κόκκινο κρασί βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη  Το κόκκινο κρασί ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων

18 Κόκκινο κρασί και μακροβιότητα

19 Άγχος και Στρες Καμπύλη ανθρώπινης απόδοσης Στρες Πολύ λίγοΙδανικόΠάρα πολύΣοβαρά προβλήματα Απόδοση

20 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ Συμπληρώματα διατροφήςΚαλλυντικά

21

22 Επιπτώσεις στην υγεία μας

23 Το ήπαρ έχει μία μοναδική ιδιότητα

24 κίρρωση ηπατίτιδα

25 Εμβρυϊκό Σύνδρομο Αλκοολισμού

26 Αλκοόλ και Καρκίνος Alcoholic drinks in general are identified by the IARC as carcinogenic.  Σημαντικά στοιχεία ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του: στόματος φάρυγγα λάρυγγα οισοφάγος ήπαρ  Πιθανότατα το αλκοόλ αυξάνει το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχεώς εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το αλκοόλ συνδυαστεί με κάπνισμα

27 Λογική κατανάλωση αλκοόλ Διεθνώς έχουν θεσπιστεί όρια κατανάλωσης του αλκοόλ για ασφαλή χρήση στους ενήλικες. Αυτά τα όρια σε μονάδες μοιρασμένες μέσα στην εβδομάδα είναι: μέχρι 21 μονάδες (ποτά) για τους άνδρες, μέχρι 14 μονάδες (ποτά) για τις γυναίκες. Μία μονάδα είναι: • ή 1 μικρό ποτήρι μπύρα • ή 1/2 μεγάλο ποτήρι μπύρα • ή 1 ποτήρι ουίσκι ή άλλο ποτό της ίδιας κατηγορίας • ή 1 ποτήρι κρασί • ή 1 ποτήρι λικέρ • ή 1 ούζο

28 Το Μεσογειακή πρότυπο διατροφής είναι το καλύτερο

29 Συμπεράσματα


Κατέβασμα ppt "Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google