Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2 Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα

3 Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα
                                                        Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα

4 Το Μεσογειακή πρότυπο διατροφής είναι το καλύτερο
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύονται σχετικά με την προστατευτική δράση που έχει μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά και η οποία περιλαμβάνει ψάρια, καρύδια και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, της οποίας η κύρια πηγή διαιτητικών λιπών είναι το ελαιόλαδο, συμπεριλαμβάνει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, όλα τα παραπάνω διαιτητικά χαρακτηριστικά.

5

6 Το σταφύλι Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθράκων που περιέχει. Περιέχει πολυφαινόλες

7 Η σταφίδα

8 Το κρασί

9 Το κρασί Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή βιολογικά ενεργών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται μέσα στα φυτά. Περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντι-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

10 ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων Αντιθρομβοτική δράση Προστασία στο ενδοθήλιο των αρτηριών Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεϊνης Αντιμικροβιακή δραστικότητα Αντιφλεγμονώδη δράση Αντικαρκινική δράση ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ

11 Pεσβερατρόλη Tύπος πολυφαινόλης που ονομάζεται φυτοαλεξίνη.
Είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα φυτά από τις ασθένειες. Το κόκκινο κρασί περιέχει ψηλές ποσότητες ρεσβερατρόλης όπως επίσης τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα φυστίκια

12 Οι βασικές πηγές φλαβανοειδών στην δίαιτα των Ελλήνων και στων Ολλανδών
Hertog et al., Nutr Cancer;20(1):21-9

13 Κατανάλωση κρασιού σε λίτρα (ACP)
WHO Global Status Report on Alcohol 2004

14 ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ Ελαττωμένη Εμφάνιση Στεφανιαίων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων                                                                 Κατανάλωση Ερυθρού Οίνου Παρεμπόδιση οξείδωσης LDL-χοληστερόλης

15 Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (σχετικός κίνδυνος)
Κανένα Σπάνια 1/ημέρα 2/ημέρα 3/ημέρα Ποτά την ημέρα Πηγή:

16 Αλκοόλ και υγεία της καρδιάς
Το κόκκινο κρασί αυξάνει την HDL Περιέχει φλαβανοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά Τα σταφύλια και ο χυμός σταφυλιού έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο αυξάνει τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος. The AHA states that red wine may increase cardiovascular health by increasing HDL levels by a small amount. Difinitive research has not concluded other benefits to cardiovascular health. The flavonoids and antioxidants in red wine are the important nonnutrients that affect health. As an alternate, grape juice, has the same affect. Such factors may include increased physical activity, and a diet high in fruits and vegetables and lower in saturated fats No direct comparison trials have been done to determine the specific effect of wine or other alcohol on the risk of developing heart disease or stroke. Πηγή: The American Heart Association

17 Το κόκκινο κρασί Το κόκκινο κρασί βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη Το κόκκινο κρασί ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων

18 Κόκκινο κρασί και μακροβιότητα

19 Άγχος και Στρες Στρες Καμπύλη ανθρώπινης απόδοσης Απόδοση Πολύ λίγο
Ιδανικό Πάρα πολύ Σοβαρά προβλήματα Στρες

20 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ Συμπληρώματα διατροφής
Καλλυντικά

21

22 Επιπτώσεις στην υγεία μας

23 Το ήπαρ έχει μία μοναδική ιδιότητα

24 κίρρωση ηπατίτιδα

25 Εμβρυϊκό Σύνδρομο Αλκοολισμού
Fetal alcohol syndrome (FAS) is a condition characterized by abnormal facial features, growth retardation, and central nervous system problems.  It can occur if a woman drinks alcohol during pregnancy.  Children with FAS may have physical disabilities and problems with learning, memory, attention, problem solving, and social/behavioral problems. When a pregnant woman drinks alcohol, so does her unborn baby.  There is no known safe amount of alcohol to drink while pregnant and there also does not appear to be a safe time to drink during pregnancy.  Therefore, it is recommended that women abstain from drinking alcohol at any time during pregnancy.  Women who are sexually active and do not use effective birth control should also refrain from drinking because they could become pregnant and not know for several weeks or more. (Taken from

26 Αλκοόλ και Καρκίνος Alcoholic drinks in general are identified by the IARC as carcinogenic. Σημαντικά στοιχεία ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του: στόματος φάρυγγα λάρυγγα οισοφάγος ήπαρ Πιθανότατα το αλκοόλ αυξάνει το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχεώς εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το αλκοόλ συνδυαστεί με κάπνισμα

27 Λογική κατανάλωση αλκοόλ
Διεθνώς έχουν θεσπιστεί όρια κατανάλωσης του αλκοόλ για ασφαλή χρήση στους ενήλικες. Αυτά τα όρια σε μονάδες μοιρασμένες μέσα στην εβδομάδα είναι: μέχρι 21 μονάδες (ποτά) για τους άνδρες, μέχρι 14 μονάδες (ποτά) για τις γυναίκες. Μία μονάδα είναι: • ή 1 μικρό ποτήρι μπύρα • ή 1/2 μεγάλο ποτήρι μπύρα • ή 1 ποτήρι ουίσκι ή άλλο ποτό της ίδιας κατηγορίας • ή 1 ποτήρι κρασί • ή 1 ποτήρι λικέρ • ή 1 ούζο

28 Το Μεσογειακή πρότυπο διατροφής είναι το καλύτερο

29 Συμπεράσματα


Κατέβασμα ppt "Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google