Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Τμήμα Διατροφής Γιαννουλάκη Παρθένα ΜSc. Kλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ΠΡΠ Κλινική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Τμήμα Διατροφής Γιαννουλάκη Παρθένα ΜSc. Kλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ΠΡΠ Κλινική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Τμήμα Διατροφής Γιαννουλάκη Παρθένα ΜSc. Kλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ΠΡΠ Κλινική Καθ. Καραμήτσος Τακτικό εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο Υπ. Διδάγγελος Τ.

2 ΓΕΝΙΚΑ  Έτος 2025: επιπολασμός 5,4% (300 εκατομμύρια διαβητικοί παγκοσμίως)  Επιδημία διαβήτη = επιδημία παχυσαρκίας  Τεράστιο κόστος = 132 δις $ το 2002  Ακρογωνιαίος λίθος πρόληψης = δίαιτα και τρόπος ζωής

3 ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΔ ΙΙ 1. ΔΜΣ < Δίαιτα= ↑ φυτικές ίνες δημητριακών και πολυακόρεστα λ.ο., ↓ trans λ.ο. και γλυκαιμικό φορτίο 3. Μέτρια → υψηλή σωματική δραστηριότητα (μισή ώρα/ημέρα) 4. Διακοπή καπνίσματος 5. Κατανάλωση ½ ισοδύναμου αιθανόλης/ημέρα

4  Σωματικό βάρος και προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου  Σωματικό βάρος και ενεργειακή ισορροπία  Σωματικό βάρος και φυσική δραστηριότητα

5 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ποσότητα και είδος λίπους - η συνολική πρόσληψη λίπους - η συνολική πρόσληψη λίπους - το είδος του λίπους - το είδος του λίπους - αντικατάσταση κορεσμένου λίπους από - αντικατάσταση κορεσμένου λίπους από ακόρεστα λίπη ή υδατάνθρακες ? ακόρεστα λίπη ή υδατάνθρακες ? - ω-3 λιπαρά οξέα ( ↓ TG, ↑ LDL-chol, ↓ΣΔ ) - ω-3 λιπαρά οξέα ( ↓ TG, ↑ LDL-chol, ↓ΣΔ ) - trans λιπαρά οξέα ( ↑ LDL-chol + TG, ↓ HDL- - trans λιπαρά οξέα ( ↑ LDL-chol + TG, ↓ HDL- chol, ↑ ΣΔ) chol, ↑ ΣΔ) - αντικατάσταση trans λ.ο. και κορεσμένα λ.ο. - αντικατάσταση trans λ.ο. και κορεσμένα λ.ο.

6  ποιότητα και ποσότητα υδατανθράκων - ποσότητα υδατανθράκων - ποσότητα υδατανθράκων - είδος υδατανθράκων - είδος υδατανθράκων - φυτικές ίνες - φυτικές ίνες - γλυκαιμικό φορτίο και γλυκαιμικός - γλυκαιμικό φορτίο και γλυκαιμικός δείκτης δείκτης

7  συγκεκριμένα τρόφιμα - Αλκοόλ - Καφές - Επεξεργασμένο κρέας - Γαλακτοκομικά προϊόντα - Ξηροί καρποί (καρύδια) - Φρούτα και λαχανικά - Δημητριακά ολικής αλέσεως - Γλυκά ηδύποτα

8 ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ  δίαιτες χαμηλές σε λίπος(  25% λίπος)  Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (Atkins)  Δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη (Zone, Protein Power, CSIRO) (30:30:40)  Υποκατάστατα γεύματος (Optifast, Kickstart)

9 ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΛΙΠΟΣ I.  το βάρος 3,6 Kg μέχρι 3 χρόνια II. 4 έρευνες =  ποσοστά διαβήτη +  αντιυπερτασική θεραπεία μέχρι 3 χρόνια III. Όχι μακροχρόνια διατήρηση απώλειας βάρους

10 ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ  3,3 κατά μέσο όρο μέχρι 6 μήνες  Καμία διαφορά με low-fat δίαιτα στους 12 μήνες (όχι δεδομένα μετά 12 μήνες)   TG,  HDL-chol,  LDL-chol 2-3%  Πιθανή δυσκοιλιότητα (χορήγηση συμπληρωμάτων φυτικών ινών)  Όχι σε παιδιά (νεφρολιθίαση= 6 % επι/5 χρ)  Εφαρμογή για καιρό = έλειψη βιτ. + ιχνοστ.+  κίνδυνος γαστρεντερικού καρκίνου  Παραλλαγή της Atkins = αντικατάσταση κορεσμένων λ.ο με ακόρεστα   ΣΒ + καλύτερη LDL

11 ΔΙΑΙΤΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ o Λίπος (καλό)  30%, πρωτ  30%, υδατ  40%  κορεσμός λόγω πρωτ+  TG +  HDL o  ΣΒ +3kg/12 μήνες επιπλέον +  TG  δίαιτα  CHO o Ασθενείς με  TG   ΣΒ + λίπος + κοιλιακό λίπος (3 μήνες) o Πραγματική αύξηση της πρωτ είναι 10-15% o Δίαιτα  CHO +  PRO  απώλεια λίπους +  απώλεια μυϊκής μάζας o Πρέπει: επεξεργασμένο κρέας  ψάρι + κοτόπουλο, + φυτικές ίνες (  28γρ/ημέρα)

12 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ i. Σκεύασμα σε σκόνη= 220Kcal/d, χαμηλά σε λιπαρά, 3/ημέρα. ii.  ΣΒ μέχρι 20kg  μακροχρόνια ίδια αποτελέσματα με δίαιτες αδυνατίσματος iii. 10% της απώλειας βάρους = 5 χρόνια με 1 γεύμα=υποκατάστατο iv. Δεν προωθούν το μοντέλο της αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς

13 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΩΝ  καλύτερες ενδείξεις = δίαιτες με  CHO και δίαιτες με  PRO + μέτρια μείωση CHO  Ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο,  (TG +GLU)   CHO  Ασθενείς με ΣΔ ή ΚΝ   Kcal +  CHO  Αποφυγή δίαιτας Atkins σε ασθενείς με  LDL  υποθερμιδικές δίαιτες = κατανομή θερμίδων σε 3 γεύματα

14 Advanced Glycation End products (AGEs)  Χορτοφαγική δίαιτα χαμηλού λίπους + φυσιολογική πρόσληψη φρουκτόζης + ταυρίνη =  συσσώρευση AGEs  Περιορισμός θερμίδων   συσσώρευση AGEs  Το είδος του διατροφικού υδατάνθρακα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο  Το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό +  θ 0 C μαγειρέματος +  χρόνους μαγειρέματος  γεύματα  AGEs  Πράσινο τσάι, ταυρίνη και α- λιποϊκό οξύ   συσσώρευση AGEs

15 ΣΔ kcal LAGE = 433,74 KU HAGE = 1117 KU Πρωινό ml γάλα 0% (1 ποτήρι) - 30γρ. λευκό ψωμί - 1 μικρό μήλο (100γρ) δεκατιανό - 150γρ. μήλο μεσημεριανό - 60γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, βρασμένο για 1 ώρα - 200γρ. πατάτες ψητές για 45 λεπτά με 10 ml ελαιολάδο (2 κ. του γλυκού) με 10 ml ελαιολάδο (2 κ. του γλυκού) - 200γρ. καρότα στο γκριλ απογευματινό - 150γρ μήλο βραδινό - 30γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, βρασμένο για 1 ώρα - 200γρ. πατάτες ψητές για 45 λεπτά με 10 ml ελαιόλαδο (2 κ. του γλυκού) με 10 ml ελαιόλαδο (2 κ. του γλυκού) - 200γρ. καρότα στο γκριλ Πρωινό ml γάλα 0% (1 ποτήρι) στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά - 30γρ. ψωμί φρυγανισμένο - 1 μικρό μήλο ψητό στο φούρνο (100γρ) δεκατιανό - 150γρ. μήλο ψητό στο φούρνο μεσημεριανό - 60γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, τηγανιτό για 8 λεπτά - 200γρ. γλυκοπατάτες ψητές για 1 ώρα - 200γρ. καρότα σε κονσέρβα - 2 κ. του γλυκού ελαιόλαδο απογευματινό - 150γρ μήλο ψητό στο φούρνο βραδινό - 30γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, τηγανιτό για 8 λεπτά - 200γρ. γλυκοπατάτες ψητές για 1 ώρα - 200γρ. καρότα κονσέρβα - 2 κ. του γλυκού ελαιόλαδο


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Τμήμα Διατροφής Γιαννουλάκη Παρθένα ΜSc. Kλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ΠΡΠ Κλινική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google