Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια

2 Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε ένα ή περισσότερα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

3 Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου
Παράγοντες κινδύνου είναι οποιαδήποτε χαρακτηριστικά μεταβάλλουν την πιθανότητα να εμφανίσει ένα άτομο μια ασθένεια όπως ο καρκίνος. Παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον τρόπο ζωής έχουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου. Οι διάφοροι τύποι καρκίνου έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου.

4 Τύποι καρκίνου που η εμφάνιση τους επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής
Παχέος Εντέρου Νεφρών Μαστών Ήπατος Χοληδόχου Κύστης Πνευμόνων

5 Τύποι καρκίνου που η εμφάνιση τους επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής
Στόματος Προστάτη Φάρυγγα Στομάχου Οισοφάγου Ενδομητρίου Παγκρέατος

6 Σωματικό βάρος & Εμφάνιση καρκίνου
Τύπος Καρκίνου Επίδραση Αυξημένου Λίπους Σώματος Στόμα, λάρυγγας Ρινοφάρυγγας Οισοφάγος Πνεύμονας Στομάχι Πάγκρεας Χοληδόχος κύστη Ήπαρ Παχέος εντέρου Μαστού Ενδομητρίου Προστάτη Νεφρών Αύξηση κινδύνου Πιθανή αύξηση κινδύνου Κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου

7 Πρόληψη καρκίνου & Σωματικό βάρος
Το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν υπέρβαρα μετά την ενηλικίωση και να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου. H διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους από την παιδική ηλικία προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου.

8 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Τρόπος Ζωής ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 Πρόληψη καρκίνου & Φυσική Δραστηριότητα
Η φυσική δραστηριότητα: Προστατεύει έμμεσα από την εμφάνιση καρκίνου μέσω προστασίας από την πρόσληψη βάρους. Προστατεύει άμεσα, σε οποιαδήποτε μορφή της, την εμφάνιση καρκίνου στην ενήλικη ζωή: Παχέος εντέρου Μαστού Ενδομητρίου

10 Πρόληψη καρκίνου & Φυσική Δραστηριότητα
Τα παιδιά, ηλικίας 5-18 ετών, συστήνεται να διατηρούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής: Να ασκούνται τουλάχιστον 60 min καθημερινά σε μέτρια έως υψηλή ένταση. Να πραγματοποιούν δραστηριότητες υψηλής έντασης όπως αυτές που δυναμώνουν τα οστά και τους μύες τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Να περιορίζουν τις καθιστικές δραστηριότητες στο ελάχιστο.

11 Πυραμίδα Φυσικής Δραστηριότητας

12 Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή
Προστατευτικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου η υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων: Φρούτα Λαχανικά Τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες πχ. προϊόντα ολικής άλεσης Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου η υψηλή κατανάλωση από: Κόκκινο κρέας & επεξεργασμένα παράγωγα του Αλάτι

13 Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή
Τα φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου: Στόματος Φάρυγγα Λάρυγγα Οισοφάγου Στομάχου Πνεύμονα Περιέχουν βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και διατηρούν το σώμα υγιές. Περιέχουν φυτοχημικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

14 Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή
Τα προϊόντα ολικής άλεσης προστατεύουν από τον καρκίνο: παχέος εντέρου Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα οπότε συμβάλλουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος.

15 Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή
Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και τα επεξεργασμένα κρέατα (πχ. αλλαντικά) σχετίζονται με αύξηση στον καρκίνο: παχέος εντέρου Κατά την επεξεργασία του κρέατος σχηματίζονται ουσίες με καρκινογόνο δράση. Η υψηλή κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με χαμηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων που έχουν προστατευτική δράση.

16 Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή
Το αλάτι, τα αλατισμένα και επεξεργασμένα με αλάτι τρόφιμα σχετίζονται με αύξηση στον καρκίνο: Στομάχου Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου.

17 Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή
Από την παιδική ηλικία, συστήνεται να αποκτηθούν και να ενθαρρυνθούν διατροφικές συνήθειες που να χαρακτηρίζονται από: Υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων: φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης. Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και αλατιού και αντικατάσταση τους από άλλα τρόφιμα όπως το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά και τα χαμηλά σε λίπος τυριά. Εάν από μικρή ηλικία πραγματοποιηθούν αυτές οι ευνοϊκές αλλαγές είναι πιθανότερο να διατηρηθούν και κατά την ενήλικη ζωή.

18 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19 Καταλήγοντας… Ο καρκίνος αποτελεί μια απρόβλεπτη ασθένεια και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πότε και σε ποιον θα εμφανιστεί. Παρόλαυτα, με: αλλαγές στην διατροφή, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους από την παιδική ηλικία και διατήρηση τους μακροπρόθεσμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να αποφευχθεί ένα μεγάλο μέρος των καρκίνων που εμφανίζονται.

20 Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: WORLD CANCER RESEARCH FUND www.wcrf-uk.org
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google