Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ Πέτρος Γεωργιάδης Σύμβουλος Επιστήμης, Υ
Advertisements

ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Φορητοί Πυροσβεστήρες Πως λειτουργούν.
7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΘΗΒΑΣ ΤΑΞΗ: Δ1΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ.
Φωτιά : Η αρχή του κόσμου ….. και το τέλος του ;
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή.
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
Νίκολας Κοιλιάρης Ε΄1 Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους.
ΠΥΡΚΑΓΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΩΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΑΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Ή ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.
Project Α’ Τετραμήνου ΓΕΛ Θρακομακεδόνων.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ιωάννα Τσώνη Γ5 Σχολικό Έτος [ ]
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ . ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
14 ο δημοτικό σχολείο Ιλίου Ομάδα εργασίας: 5 Μαρία Π. Μπόρα Μ. Γιώργος Μ. Κυριάκος Τζ.
Συντονίστρια-Παρουσιάστρια:
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
Όνομα : Ελένη Κλεάνθους Ειδικότητα : Δασκάλα
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από το 1979 έως το 1995 στις ΗΠΑ, 1400 άτομα βρήκαν το θάνατο χτυπημένοι από κεραυνό. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται.
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.
Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ζωή μας.
Καιρικές συνθήκες (Μετεωρολογικές) Καύσιμη ύλη Τοπογραφία (Μορφολογία εδάφους) Το “περιβάλλον” μιας Δασικής Πυρκαγιάς Εξαρτάται από Αποτελείται από Μόνιμοι.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Δασικές Πυρκαγιές
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δ………………… και περισσότερο π……………………….παρουσιάζει.
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ … άρα και το εισόδημά μας …ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΕΙΔΕΣ ΦΩΤΙΑ; ΚΑΛΕΣΕ 199.
ΤΕΕ-ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.
Νίκος Κ. Μπάρκας ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗN ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗN ΚΟΥΖΙΝΑ.
Π ΟΛΙΤΙΚΉ Π ΑΙΔΕΙΑ Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Δασικές πυρκαγιές. Οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται: Σε φυσικά αίτια, λόγους δηλαδή που είναι ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και Σε αιτίες.
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ Διερεύνηση δασικών πυρκαγιών Επιπυραγός Νικόλαος Συμεωνίδης.
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ –ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ
Τεχνολογία Ψυχρών Υλικών
Νίκος Κ. Μπάρκας ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ IV προστασία κτιρίων – Η/Μ.
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
Νίκος Μαρκάτος, Καθηγητής ΕΜΠ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
Εφαρμογές καλών και κακών αγωγών της θερμότητας στην καθημερινή μας ζωή Εξηγήστε γιατί τα αντικείμενα που σας παρουσιάζονται πιο κάτω είναι κατασκευασμένα.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ.
-Προσεκτική προετοιμασία και κατανόηση του πειράματος πριν την εκτέλεσή του.
ΤΟ ΔΑΣΟΣ.
Ενέργεια.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 2ο
Κίνδυνοι από στατικό ηλεκτρισμό
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Μελλοντική ύπαρξη νερού-Λειψυδρία
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ (PROJECT)
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
Ο φίλος μας το δάσος
Project : Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ  Αντιμετώπιση πυρκαγιών  Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών –  Παροχή Βοήθειας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος 2014-2015 Πυρκαγιές Συνέπειες και Αντιμετώπιση. Project Ά Λυκείου Σχολ. Έτος 2014-2015

Ομάδες Εργασίας Ομάδα Ά Γιαννακέρη Αθηνά Λαζάρου Πασχαλίνα Μίσκος Γιώργος Μπογιατζίδης Ηλίας Μποζίνης Βασίλης Ομάδα Β’ Μαργιοράκη Φρόσω Μούτζια Βαγγελίτσα Παλτίδου Αναστασία Ορφανίδου Ξένια Ομάδα Γ’ Γιάτσου Μαρία Θανασούλη Μαρία Ιωάννου Ελένη Κατσάρα Νικολέτα Ομάδα Δ’ Καλλιανίδης Παύλος Μαδεμλής Θάνος Παύλου Σοφία Πετσάρης Θάνος

Είδη πυρκαγιών Αστικές πυρκαγιές : Με τον όρο αστικές πυρκαγιές ονομάζουμε αυτές που εκδηλώνονται μέσα σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, κλπ ή διαφορετικά όσες δεν είναι δασικές. Βεβαίως και δεν είναι φυσικές καταστροφές αλλά καθημερινά εκδηλώνονται γύρω στις 30 με συνέπειες κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές.

Είδη πυρκαγιών Δασικές πυρκαγιές : περιλαμβάνουν όλες τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ή εξαπλώνονται μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από την οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους.

Αιτίες πυρκαγιών (δασικών) Το κάψιμο ξηρών χόρτων και σκουπιδιών. Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων. Το άναμμα φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους. Οι διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες όπως η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων. Το βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων. Οι κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί). Οι στρατιωτικές ασκήσεις. Οι δραστηριότητες κυνηγών. Οι κεραυνοί.

Αιτίες πυρκαγιών ( αστικών ) Oι αναμμένες ηλεκτρικές συσκευές. Τα ξεχασμένα αποτσίγαρα. Τα αναμμένα κεριά. Τα καντήλια. Η διαρροή από γκαζάκια. Οι αναμμένες θερμάστρες. Οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.

Προληπτικά μέτρα από την πολιτεία Εφαρμογή των διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας. Εκτεταμένη εκστρατεία διαφώτισης του κοινού. Κατασκευή κατάλληλων εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων στις δασικές περιοχές. Περιπολίες πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την θερινή περίοδο. Ψηφιακή χαρτογράφηση του κινδύνου πυρκαγιών. Μέσα ανίχνευσης και αναφοράς δασικών πυρκαγιών. Προκατασταλτικά μέτρα: Αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, δασικές τηλεπικοινωνίες, δασικοί σταθμοί.

Προληπτικά μέτρα από τους πολίτες Αποφυγή παιχνιδιών με εστίες φωτιάς. (π. χ. αναπτήρες, σπίρτα) Απομάκρυνση εύφλεκτων αντικειμένων (κουρτίνες, ρούχα, πλαστικά) από εστίες φωτιάς ή θερμές επιφάνειες. Ιδιαίτερη προσοχή στο κάπνισμα σε περίπτωση υπνηλίας, φαρμακευτικής αγωγής ή κατανάλωσης αλκοόλ. Σωστή συντήρηση ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού. Προετοιμασία σχεδίου διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς

Πυροπροστασία Η παθητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και στην έγκαιρη εκκένωση του κτιρίου από όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Η ενεργητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στην αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

Σύστημα εκτόξευσης νερού Σύστημα πυρανίχνευσης

Πυροσβεστική Φωλιά Χειροκίνητο σύστημα συναγερμού

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά:      Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:  Την τοποθεσία. Το ακριβές σημείο που βρίσκεστε. Το είδος της πυρκαγιάς. 

Αντιμετώπιση Πυρκαγιών Για να έχουμε πυρκαγιά πρέπει να συνυπάρχουν τρεις (3) παράγοντες: Καύσιμη ύλη Θερμότητα Ατμοσφαιρικός αέρας (οξυγόνο) Αν λείψει ένας μόνο παράγοντας από τους τρεις η πυρκαγιά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συνεπώς η κατάσβεση της πυρκαγιάς μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

1. Με αφαίρεση της καύσιμης ύλης Στην περίπτωση των καυσίμων αερίων κλείνουμε τη βάνα παροχής αερίου καυσίμου. Σε πυρκαγιές στερεών υλικών, προσπαθούμε να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά που δεν καίγονται σε ασφαλή περιοχή.

2. Με αφαίρεση της θερμότητας Κατεβάζοντας τη θερμοκρασία του καιόμενου υλικού κάτω από τη θερμοκρασία ανάφλεξής του, η πυρκαγιά σβήνει. Το κύριο κατασβεστικό υλικό που δρα ψύχοντας τα καιόμενα υλικά είναι το νερό, το οποίο απορροφά μεγάλη θερμότητα, είναι φθηνό και βρίσκεται εύκολα.

3. Με την αποστέρηση του οξυγόνου Το οξυγόνο, αν απομονωθεί η πυρκαγιά σβήνει. Η απομόνωση επιτυγχάνεται με την κάλυψη του καιόμενου υλικού με αφρό, κατασβεστικές σκόνες, κατασβεστικά αέρια, χώμα, νερό, υγρά σκεπάσματα.

Συνέπειες Καταστροφή της βλάστησης : Στα μεγάλα υψόμετρα τα καμένα δέντρα δεν μπορούν να ανακάμψουν. Διάβρωση του εδάφους : Μεταβολή της εδαφικής δομής και μείωση της συνοχής του εδάφους. Επιπτώσεις στην πανίδα : Πιθανή διαφυγή των μεγάλων θηλαστικών, εγκλωβισμός των μικρότερων, αδυναμία μετέπειτα επανεποικισμού. Αλλαγή του κλίματος και ατμοσφαιρική ρύπανση : Προσωρινή επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα και επηρεασμός του μικροκλίματος της συγκεκριμένης περιοχής. Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή : Επιπτώσεις σε γεωργία, υλοτομία.

Δράσεις στα πλαίσια του Project επίσκεψη στην Π.Υ. Έδεσσας

Επίσκεψη στην Δασική Υπηρεσία

Παροιμίες-Φράσεις Άλλος ανάβει τη φωτιά, κι άλλος την ανεμίζει. Μην παίζεις με τη φωτιά. Το στραβό το ξύλο η φωτιά το σιάζει. Είπαν του τρελού ν’ ανάψει φωτιά κι έκαψε τα ρούχα του. Μην ανάβεις φωτιά που δεν μπορείς να σβήσεις. Η φωτιά είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Η φωτιά θα κατακαεί μόνη της αν δε βρει τίποτα να κάψει. Άλλος βάζει φωτιά, κι άλλος βρίσκει μπελά. Έγινε καπνός! (Εξαφανίστηκε). Η φωτιά και το νερό, παίρνουν σβάρνα το χωριό. Κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα. Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά. •

Βιβλιογραφία http://www.moa.gov.cy http://civilprotection.gr Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. http://www.pkm.gov.gr Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας http://www.emergencyservices.gr

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!