Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΓΕ.Τ.Π.ΜΑ/Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

2 Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις 2. Αυτονομία κεντρικής θέρμανσης

3 Στο τέλος αυτής της ενότητας, οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να :
Να αναφέρουν τα κύρια μέρη των μονάδων κεντρικής θέρμανσης νερού Να αναφέρουν τα είδη λεβήτων ανάλογα με την κατηγορία τους. Να αναφέρουν την διαφορά μεταξύ μονοσωλήνιου και δισωλήνιου συστήματος θέρμανσης Να αναφέρουν τα κυριότερα είδη θερμαντικών σωμάτων.

4 Κεντρικές θερμάνσεις Είναι εγκαταστάσεις θέρμανσης κτιρίων οι οποίες λαμβάνουν τη θερμική ενέργεια από μία κεντρική πηγή θερμότητας (μονάδα παραγωγής θερμότητας) και θερμαίνουν όλους τους προς θέρμανση χώρους του κτιρίου. Η θερμική ενέργεια που παράγει η κεντρική πηγή παραλαμβάνεται με κατάλληλο μέσο και μεταφέρεται μ' αυτό σε όλους τους χώρους του κτιρίου των οποίων επιθυμούμε τη θέρμανση. Ως μέσα παραλαβής και μεταφοράς της θερμικής ενέργειας χρησιμοποιούνται κυρίως το νερό, ο ατμός και ο κεντρικές θερμάνσεις προτιμώνται για τη θέρμανση των κτιρίων, επειδή όταν είναι καλά σχεδιασμένες, θερμαίνουν σωστά τους χώρους και, ταυτόχρονα, είναι πιο οικονομικές από οποιαδήποτε άλλη μορφή θέρμανσης.

5 Κεντρικές θερμάνσεις θερμού νερού
Είναι οι κεντρικές θερμάνσεις οι οποίες χρησιμοποιούν το νερό ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας.

6 Οι σύγχρονες κεντρικές θερμάνσεις νερού αποτελούνται από:
τη μονάδα παραγωγής θερμότητας (πηγή θερμότητας), το δίκτυο διανομής θερμού νερού, τον κυκλοφορητή και τα θερμαντικά σώματα.

7 Η μονάδα παραγωγής θερμότητας (πηγή θερμότητας),
Μονάδα παραγωγής θερμότητας είναι το σύνολο των συσκευών που συνεργάζονται για να παράγουν θερμότητα με καύση πηγών ενέργειας και να θερμάνουν με αυτή το νερό το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της. (Καύση είναι η χημική αντίδραση του άνθρακα και του υδρογόνου που περιέχονται στις πηγές ενέργειας με το οξυγόνο.) (Ως πηγές ενέργειας (καύσιμα) χρησιμοποιούνται κυρίως το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, επειδή παράγουν περισσότερη θερμότητα ανά μονάδα βάρους ή όγκου αντίστοιχα και ταυτόχρονα ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, όπως το μαζούτ και το κάρβουνο.) Η κεντρική μονάδα παραγωγής θερμότητας αποτελείται από: τον καυστήρα και το λέβητα.

8 Λέβητας Είναι μηχανολογική συσκευή η οποία διαθέτει ειδικό θάλαμο (θάλαμο καύσης) για την καύση του μείγματος αέρα-καυσίμου και είναι κατάλληλα σχεδιασμένη, ώστε η θερμότητα που παράγεται από την καύση να θερμαίνει το μέσο μεταφοράς θερμότητας (δηλαδή το νερό) που ρέει στο εσωτερικό της, στη μέγιστη θερμοκρασία (π.χ. 90 °C).

9 Είδη λεβήτων Ανάλογα με την κατηγορία του καυσίμου, διακρίνονται σε :
πετρελαίου αερίου (π.χ. φυσικού αερίου) Ανάλογα με το υλικό κατασκευής, διακρίνονται σε : Χυτοσιδήρους χαλύβδινους

10 Καυστήρας Είναι ηλεκτρομηχανολογική συσκευή η οποία δημιουργεί το κατάλληλο μείγμα αέρα-καυσίμου, προκαλεί την ανάφλεξη του και συμβάλλει στη σωστή καύση του, ώστε να παραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας ανά μονάδα όγκου ή βάρους καυσίμου και λιγότερη ποσότητα καυσαερίων, με αποτέλεσμα μικρότερη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ανάλογα με το είδος του καυσίμου που καίνε, οι καυστήρες διακρίνονται σε πετρελαίου και αερίου.

11

12 Το δίκτυο διανομής θερμού νερού
Δίκτυο διανομής θερμού νερού είναι δίκτυο σωληνώσεων στο εσωτερικό του οποίου κυκλοφορεί νερό που μεταφέρει θερμότητα από το λέβητα στα θερμαντικά σώματα. Στην πράξη, έχουν επικρατήσει δύο συστήματα σωληνώσεων, ανάλογα με τον αριθμό των σωλήνων που χρησιμοποιούνται για την προσαγωγή θερμού νερού στα θερμαντικά σώματα και την παραλαβή του λιγότερο θερμού νερού από αυτά. Τα συστήματα αυτά είναι το δισωλήνιο και το μονοσωλήνιο.

13 Δισωλήνιο σύστημα Είναι σύστημα σωληνώσεων στο οποίο το θερμό νερό από την έξοδο του λέβητα οδηγείται σε κάθε θερμαντικό σώμα, όπου αποδίδει μέρος της θερμότητας του στο χώρο.

14 Μονοσωλήνιο σύστημα Είναι σύστημα σωληνώσεων στο οποίο θερμό νερό κυκλοφορεί διαμέσου ενός σωλήνα σε όλα τα θερμαντικά σώματα του κάθε κυκλώματος, δηλαδή το θερμό νερό εισέρχεται στο πρώτο θερμαντικό σώμα του κυκλώματος με συγκεκριμένη θερμοκρασία, π.χ. 90 °C, αποδίδει μέρος της θερμικής ενέργειας του στο χώρο, οπότε μειώνεται η θερμοκρασία του, π.χ. στους 88 °C, και με τη νέα αυτή θερμοκρασία εισέρχεται στο επόμενο θερμαντικό σώμα όπου και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία μέχρι το τελευταίο θερμαντικό σώμα του κυκλώματος.

15 Κυκλοφορητής Ο κυκλοφορητής είναι ηλεκτρομηχανολογική συσκευή που εξαναγκάζει το θερμό νερό να κυκλοφορεί στο δίκτυο διανομής, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται θερμότητα από το λέβητα στα θερμαντικά σώματα. Συνδέεται στο δίκτυο διανομής είτε στην προσαγωγή είτε στην επιστροφή του θερμού νερού και αποτελείται από δύο βασικά μέρη, την αντλία και τον κινητήρα.

16

17 θερμαντικά σώματα. Είναι μηχανολογικές συσκευές κατάλληλα σχεδιασμένες, ώστε να αποδίδουν στο χώρο που είναι τοποθετημένες μέρος της θερμότητας του θερμού νερού που διέρχεται από αυτές. Για να υπάρξει μεταφορά θερμότητας από τα θερμαντικά σώματα στον αέρα του χώρου, πρέπει αυτά να έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα.

18 Τα κυριότερα είδη θερμαντικών σωμάτων είναι τα :
Τα κοινά θερμαντικά σώματα (ραντιατέρ)

19 Τα επίπεδα θερμαντικά σώματα (πάνελ)
Είναι θερμαντικά σώματα που αποτελούνται από πεπλατυσμένους σωλήνες μικρού πάχους. Αποδίδουν θερμότητα στο χώρο, κυρίως με ακτινοβολία, λόγω της μεγάλης επίπεδης θερμαντικής επιφάνειας τους.

20 κονβεκτέρ Είναι θερμαντικά σώματα που αποτελούνται από σωλήνες με πτερύγια, που τοποθετούνται σε καλαίσθητα μεταλλικά περιβλήματα.

21 Fan coil Είναι θερμαντικά σώματα που αποτελούνται από σωλήνες (στοιχεία) σε μορφή σερπαντίνας και διαθέτουν ανεμιστήρα ο οποίος εξαναγκάζει τον αέρα του χώρου να περάσει μέσα από αυτούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταφοράς θερμότητας στο χώρο.

22

23


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google