Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΘΗΒΑΣ ΤΑΞΗ: Δ1΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΥΦΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΘΗΒΑΣ ΤΑΞΗ: Δ1΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΥΦΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΘΗΒΑΣ ΤΑΞΗ: Δ1΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΥΦΗΣ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ: «ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ-ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

2 ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Θέμα 2. Σκοπός - Στόχοι 3. Οι ομάδες μας 4. Η έννοια «δάσος» 5. Το δάσος ένα σύνθετο οικοσύστημα 6. Η προσφορά και η αξία του δάσους 7. Προϊόντα και επαγγέλματα του δάσους 8. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι του δάσους 9. Αιτίες - συνέπειες - πρόληψη των πυρκαγιών 10. Χλωρίδα - πανίδα του δάσους του Μοσχοποδίου 11. Η σχέση μας με το δάσος του Μοσχοποδίου 12. Παροιμίες – γνωμικά - συνθήματα για το δάσος. 13. Δραστηριότητες – Φύλλα εργασίας

3 ΘΕΜΑ: «ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ-ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»
Κριτήρια επιλογής του θέματος Η κατανόηση της αξίας και της προσφοράς του δάσους του Μοσχοποδίου στην πόλη μας. Η σπουδαιότητα του δάσους του Μοσχοποδίου στη γενικότερη οικολογική ισορροπία της περιοχής. Ενδιαφέρον κι επίκαιρο θέμα λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της περιοχής μας γενικότερα.

4 «ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ-ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»
Σκοπός του προγράμματος Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλoντος και η συνειδητοποίηση του ρόλου της ατομικής ευθύνης ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

5 «ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ-ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Στόχοι του προγράμματος Να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του δάσους στην οικολογική ισορροπία. Να κατανοήσουν την προσφορά και την αξία του δάσους. Να συνειδητοποιήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να διαμορφώσουν θετική στάση για την επίλυσή τους. Να εξερευνήσουν τη χώρίδα και την πανίδα του δάσους του Μοσχοποδίου Να έρθουν σε επαφή με το δάσος, να το εξερευνήσουν και να το αγαπήσουν. Να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της προσωπικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος.

6 Η έννοια «δάσος» Το δάσος είναι ένα σύνολο από δέντρα, θάμνους και άλλα φυτά που δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον όπου ζουν πολλά ζώα.

7 «Δασικές εκτάσεις» Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές, ανεξάρτητα από το αν κυριαρχούν δέντρα, θάμνοι ή φρύγανα και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή.

8 Το δάσος ένα σύνθετο οικοσύστημα
Το δάσος δεν είναι μόνο δέντρα. Είναι ένα σύνολο διάφορων φυτών, όπου βέβαια κυριαρχούν τα δέντρα, αλλά και ζώων και οι οργανισμοί αυτοί βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

9 Το δάσος ένα σύνθετο οικοσύστημα
Κάθε δάσος είναι ένα οικοσύστημα. Τα στοιχεία του οικοσυστήματος έχουν μεταξύ τους πολλές σχέσεις, όπως οι τροφικές αλυσίδες. Έτσι, αν ένα είδος ζώου ή φυτού ελαττωθεί ή εξαφανιστεί, κάποια άλλα είδη που τρέφονται με αυτό δεν μπορούν πια να βρουν τροφή και η ισορροπία του οικοσυστήματος διαταράσσεται.

10 Η προσφορά και η αξία του δάσους
Τα δάση έχουν πολύ μεγάλη αξία, όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για κάθε ζωντανό οργανισμό. Από τα πανάρχαια χρόνια που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη, τα δάση του εξασφάλισαν τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία, εργασία και πολλά προϊόντα.

11 Η προσφορά και η αξία του δάσους
Τα δάση μας δίνουν οξυγόνο που είναι απαραίτητο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Μειώνουν τις μεγάλες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας. Μειώνουν την ένταση του ανέμου, τους θορύβους και μετατρέπει σε βροχή την υγρασία του αέρα. Εξασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.

12 Η προσφορά και η αξία του δάσους
Εμποδίζουν τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων. Μας προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης και ψυχαγωγίας. Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.

13 Προϊόντα και επαγγέλματα του δάσους
Από το δάσος ο άνθρωπος παίρνει πολλά προϊόντα, όπως: καρύδια, κράνα, αγριοφράουλες, βατόμουρα, μαστίχα, κάστανα ξύλα (καύσιμη ύλη, κατασκευή επίπλων, εργαλείων, κ.ά.) ρετσίνι μέλι, μανιτάρια, βοσκήσιμη ύλη αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά: (ρίγανη, θυμάρι, τσάι του βουνού, δάφνη, κ.ά )

14 Προϊόντα και επαγγέλματα του δάσους
Σπουδαίος όμως είναι και ο κοινωνικός ρόλος του δάσους γιατί προσφέρει εργασία σε πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα εισόδημα από την εργασία τους αυτή. Τέτοια επαγγέλματα είναι: δασοφύλακες, γεωπόνοι, ξυλοκόποι, μελισσοκόμοι, ιδιοκτήτες ξενώνων, κ.ά.

15 Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι του δάσους
Η μείωση των δασών Η μείωση των δασικών εκτάσεων οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους: Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι η αποψίλωση, δηλαδή το κόψιμο των δέντρων και η μετατροπή των δασών σε άλλες χρήσεις, όπως η δημιουργία χωραφιών για καλλιέργεια και η οικοδόμηση, κ.ά. Ο δεύτερος αναφέρεται στις φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές.

16 Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι του δάσους
Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες απειλές των δασών που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, είναι: Οι εκχερσώσεις για την επέκταση της γεωργικής γης. (Δημιουργία νέων χωραφιών) Η υπερεκμετάλλευση του δάσους με υπερυλοτομίες για την παραγωγή ξύλου και καύσιμης ύλης. Οι πυρκαγιές, τυχαίες ή από πρόθεση. Υπερβόσκηση. Βόσκηση καμένων δασών, κ.ά.

17 Αιτίες των πυρκαγιών Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και από αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια. Οι πιο πολλές πυρκαγιές από αμέλεια οφείλονται σε: Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων Άναμμα απρόσεκτα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κλπ) Κάψιμο βοσκοτόπων Κάψιμο σκουπιδιών Σπινθήρες μηχανημάτων, κ.ά.

18 Συνέπειες των πυρκαγιών
Πυρκαγιά = καταστροφή.

19 Πυρκαγιά = καταστροφή

20 Πυρκαγιά = καταστροφή

21 Συνέπειες των πυρκαγιών
Όταν ένα δάσος καταστρέφεται, δημιουργούνται τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη ζωή μας.

22 Συνέπειες των πυρκαγιών
Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα υγείας, εργασίας, αναψυχής κλπ. Καταστρέφονται όλα τα πολύτιμα προϊόντα που παίρνουμε από το δάσος για πολλά χρόνια. Μειώνεται η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου που έχει καεί και χάνεται κάθε φυσική ομορφιά.

23 Συνέπειες των πυρκαγιών
Διαταράσσεται η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον και εξαφανίζεται κάθε ίχνος ζωής. Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και δημιουργούνται πολλοί χείμαρροι.

24 Πρόληψη των πυρκαγιών Οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί συμβάλουν στη σταδιακή ερημοποίηση των περιοχών που έχουν καεί. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας.

25 Πρόληψη των πυρκαγιών Ο καθένας μας θα πρέπει:
να μην πετάει αναμμένα τσιγάρα μέσα στα δάση ή στους δρόμους όπου κινείται με το αυτοκίνητό του, να μην ανάβει φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό μέσα σε δασικές εκτάσεις, να μην καίει τα ξερά χόρτα από το χωράφι του, όταν αυτό βρίσκεται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις, να μην αφήνει άχρηστα υλικά ή σκουπίδια μέσα στο δάσος.

26 Το δάσους του Μοσχοποδίου
Το δάσος του Μοσχοποδίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ωραία τεχνητά δάση που υπάρχουν στη χώρα μας. Καταλαμβάνει στρέμματα και καλύπτεται κατά 90% από χαλέπιο πεύκη και κατά 10% από κυπαρίσσια, ακακίες, σπάρτα κι άλλα φυτά.

27 Χλωρίδα - πανίδα του δάσους του Μοσχοποδίου
Όλα τα φυτά αυτά μαζί αποτελούν το φυτικό περιβάλλον της περιοχής μας και ονομάζονται χλωρίδα.

28 Χλωρίδα - πανίδα του δάσους του Μοσχοποδίου
Μέσα σ’ αυτό το όμορφο φυσικό περιβάλλον, ζουν, κινούνται και αναπτύσσονται και αρκετά είδη ζώων που αποτελούν την πανίδα του τόπου μας.

29 Η σχέση μας με το δάσος του Μοσχοποδίου
Το δάσος του Μοσχοποδίου είναι το πιο όμορφο σημείο της περιοχής μας και ένα από τα πιο όμορφα δάση που υπάρχουν στη χώρα μας. Είναι το δάσος που το υπεραγαπάμε και καταφεύγουμε πολλές φορές σ΄αυτό.

30 Η σχέση μας με το δάσος του Μοσχοποδίου
Είναι ο «πνεύμονας» της πόλης μας και ο χώρος αναψυχής, σωματικής άθλησης και ψυχικής ανάτασής μας. Είναι το μέρος όπου γίνονται κοινωνικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική του ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι ένας οικολογικός θησαυρός που πρέπει να τον προσέχουμε όλοι ως ’’κόρη οφθαλμού’’.

31 Παροιμίες – γνωμικά – συνθήματα για το δάσος
Παροιμίες – γνωμικά – συνθήματα για το δάσος «Τα δέντρα απ’ τον καρπό γνωρίζονται.» «Κάθε δεντράκι με τον ίσκιο του.» «Δεν υπάρχει δέντρο, όσο καλό κι αν είναι, που να μην έχει ρόζους.» «Τα δέντρα κάνουν καρπό όταν έρθει η ώρα τους.» «Δάσος βρίσκω… δάσος αφήνω.» «Σώστε τα δάση - Σώστε τη ζωή.» «Όταν ξεραθεί το δέντρο φεύγουν οι μαϊμούδες.» «Τα μεγάλα δάση μένουν βουβά.» «δάSOS» «Όλοι μαζί για το δάσος.» «Δάσος, πηγή ζωής.»

32 Παροιμίες – γνωμικά – συνθήματα για το δάσος
Παροιμίες – γνωμικά – συνθήματα για το δάσος «Βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος.» «Δε μ΄αφήνουν σε χλωρό κλαρί.» «Όσο ψηλό κι αν είναι ένα δέντρο, τα φύλλα του πέφτουν πάντα στη γη.» «Μήτε δέντρο μήτε ξεράδι μήτε άνθρωποι χωρίς ψεγάδι.» «Η πείνα σπρώχνει τον λύκο έξω από το δάσος.» «Ένα δέντρο δεν μπορεί από μόνο του να φτιάξει το δάσος.» «Το δάσος είναι όμορφο και μοναδικό και μας προσφέρει ακούραστα πάντα το καλό.» «Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να επιζήσει ο άνθρωπος όμως χωρίς αυτό δε μπορεί να ζήσει.»

33 «ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ, ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»
Αγαπάμε το δάσος Αγαπάμε τη ζωή Τάξη: Δ1΄ Ιούνιος 2014


Κατέβασμα ppt "7ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΘΗΒΑΣ ΤΑΞΗ: Δ1΄ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΥΦΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google