Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

-Προσεκτική προετοιμασία και κατανόηση του πειράματος πριν την εκτέλεσή του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "-Προσεκτική προετοιμασία και κατανόηση του πειράματος πριν την εκτέλεσή του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 -Προσεκτική προετοιμασία και κατανόηση του πειράματος πριν την εκτέλεσή του.
-Πρέπει να διατηρείτε την θέση εργασίας καθαρή και τακτοποιημένη. -Δεν πρέπει να ακουμπάτε με γυμνά χέρια τα υποστρώματα, τις μύτες των λαβίδων και τα εσωτερικά των δοχείων. -Απαγορεύεται η λήψη τροφής και το κάπνισμα στο εργαστήριο. -Υποχρεούστε να φοράτε ποδιά, γάντια μιας χρήσης και γυαλιά καθόλη την διάρκεια παραμονής σας στο εργαστήριο. -Απαγορεύετε η χρήση φακών επαφής γιατί απορροφούν διαλύτες ενώ επικίνδυνοι ατμοί ουσιών ή αέρια μπορούν να παγιδευτούν ανάμεσα στον φακό και το μάτι σας. -Σε περίπτωση εργασίας με καυστικές ουσίες είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικών γαντιών νεοπρενίου. -Όταν φοράτε τα γάντια μην ακουμπάτε αντικείμενα κοινής χρήσης (π.χ. πόμολα). -Πρέπει να γνωρίζετε πως λειτουργούν οι πυροσβεστήρες. -Πρέπει να γνωρίζετε τις ιδιότητες των χημικών που χρησιμοποιείτε.

3 -Σε καμία περίπτωση δεν μετακινείτε όργανα από την θέση τους.
-Προσοχή ώστε να χρησιμοποιείτε τις σωστές ποσότητες αντιδραστήρων. -Μην εισπνέετε χημικά και σε καμία περίπτωση μην τα δοκιμάζετε με το στόμα. -Μη θερμαίνετε πτητικές ουσίες ή εύφλεκτες με γυμνή φλόγα. -Το στόμιο του δοκιμαστικού σωλήνα όπου πραγματοποιείται το πείραμα δεν πρέπει να είναι στραμμένο προς τον πειραματιστή ή άλλο άτομο που βρίσκεται εκεί κοντά. -Έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται. -Προσοχή στα γυάλινα σκεύη. Οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. -Προσοχή στις βαλβίδες ρύθμισης της πίεσης. -Αναφορά ακόμη και του παραμικρού ατυχήματος στον υπεύθυνο. -Προσοχή και συγκέντρωση στην εργασία σας…!

4 ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ  - Για όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκεστε εντός του εργαστηρίου να φοράτε εργαστηριακή ποδιά.  - Όπου χρειάζεται να φοράτε γάντια και προστατευτικά γυαλιά.  - Μην κυκλοφορείτε στα εργαστήρια με ανοιχτά υποδήματα (σαντάλια).  - Αν έχετε μακριά μαλλιά, να τα μαζεύετε σε κοτσίδα, γιατί μπορούν εύκολα να πάρουν φωτιά ή να έρθουν σε επαφή με χημικά, ή να παγιδευτούν σε κάποια συσκευή.  -Φυλάτε τα προσωπικά σας αντικείμενα μακριά από το εργαστήριο (ρουχισμός, τσάντες, κ.λ.π.).  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - Διατηρείτε το πάτωμα του εργαστηρίου καθαρό και στεγνό. Σε περίπτωση που χυθεί στο πάτωμα κάποια επικίνδυνη χημική ουσία, ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο του εργαστηρίου σας και αναζητείστε το MSDS για την αδρανοποίηση της ουσίας.  - Καθαρίζετε και τακτοποιείτε τον πάγκο εργασίας, τα σκεύη/όργανα που χρησιμοποιείτε.  - Διατηρείτε τους διαδρόμους ελεύθερους. Όποτε κάποια συσκευή αχρηστεύεται, ενημερώνετε την τεχνική υπηρεσία με πρωτόκολλο καταστροφής.  - Μην τρώτε και μην καπνίζετε στο εργαστήριο.  Μετά από κάθε πείραμα με βιολογικά υλικά:  - αφαιρείτε τα γάντια  - απομακρυνθείτε από την περιοχή εργασίας, πλένετε τα χέρια.

5 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ  - Να μη δημιουργείτε παφλασμούς, ψεκασμούς ή αέρια λήμματα. Λαμβάνετε τα αντίστοιχα Μέτρα Ατομικής Προστασίας: γυαλιά/μάσκα/ποδιά ασφάλειας. Εάν δεν διαθέτετε τα σχετικά, ζητείστε από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου για να τα προμηθευτείτε.  - Κλείνετε την απαγωγό εστία και μην διατηρείτε τη θύρα της ανοιχτή.  - Δοχεία με πτητικές χημικές ουσίες να ανοίγονται μέσα στην απαγωγό εστία.  - Πειράματα που δημιουργούν αναθυμιάσεις να διεξάγονται στην απαγωγό εστία.  - Μην κάνετε την απαγωγό εστία αποθήκη. Να αποθηκεύετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε σε κατάλληλες ντουλάπες (με σύστημα αερισμού/απαγωγής των αερίων), στις οποίες να υπάρχουν προστατευτικά στηρίγματα/κιγκλιδώματα για αποφυγή πτώσεων.  - Μη στηρίζετε χημικές ουσίες σε ραφιέρες που δεν διαθέτουν προστατευτικά στηρίγματα. Ελαχιστοποιείστε τον κίνδυνο πτώσης χημικών.  ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ή ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ  - Παραμείνετε ψύχραιμοι. Ενημερώστε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου και το άτομο του εργαστηρίου που έχει εκπαιδευτεί για παροχή Πρώτων Βοηθειών.  - Σε περίπτωση ανάφλεξης χημικής ουσίας:  Φωτιά μικρής έκτασης: Καλύψτε το δοχείο όπου εμφανίστηκε η φωτιά (ποτήρι ζέσεως, σφαιρική φιάλη, κλπ ) με ένα άλλο ποτήρι ή με βρεγμένο πανί ώστε να σταματήσει η παροχή οξυγόνου.  Φωτιά μεγάλης έκτασης: Χρησιμοποιείστε πυροσβεστήρα κατάλληλου τύπου, άμμο (αν πρόκειται για μέταλλα) ή κουβέρτα πυρόσβεσης.  Αν η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη: Ενημερώστε το θυρωρείο και τον υπεύθυνο, εκκενώστε άμεσα το χώρο και καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.  - Σε περίπτωση φωτιάς από ηλεκτρικά αίτια (π.χ. βραχυκύκλωμα), να μην χρησιμοποιηθεί νερό για το σβήσιμό της, αλλά οι πυροσβεστήρες κατάλληλου τύπου που υπάρχουν στους χώρους του εργαστηρίου.

6 Οδηγός εργασίας με διαλύτες ΠΡΟΛΗΨΗ
Οδηγός εργασίας με διαλύτες  ΠΡΟΛΗΨΗ  - Αναζητείστε το κοντινότερο κουτί Πρώτων Βοηθειών.  - Μάθετε πού βρίσκεται ο κοντινότερος πυροσβεστήρας. - Μάθετε πού βρίσκονται οι συσκευές πλυσίματος ματιών για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.   -Ασφαλίστε τα μάτια σας με προστατευτικά γυαλιά. -Στερεώστε τις φιάλες καλά και μακριά από ζέστη. -Πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε εργασία. -Καθαρίστε καλά τον χώρο εργασίας σας. -Μην χρησιμοποιείται τον εξοπλισμό ασφαλείας χωρίς λόγο.

7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Χρησιμοποιούμε εργαλεία με μόνωση για τις ηλεκτρικές συσκευές. Δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία ή ηλεκτρικές συσκευές όπου υπάρχει υγρό περιβάλλον. Αποφεύγουμε την χρήση ηλεκτρικών συσκευών όπου τα χέρια είναι δυνατό να αγγίξουν ηλεκτρική συσκευή και βρύση νερού. Δεν βάζουμε καινούργιες ασφάλειες περισσοτέρων αμπέρ από τις προηγούμενες. Κάνουμε σωστή συντήρηση ηλεκτρικών συσκευών. Αν κάποια ηλεκτρική συσκευή χρειάζεται επισκευή φωνάζουμε κάποιον ειδικό. Φροντίζουμε να μην συνυπάρχει υγρασία και ηλεκτρισμός διότι τότε το σώμα μας μπορεί να γίνει καλός αγωγός για το ρεύμα.

8 Πρώτα η ασφάλεια…!

9 Μέλη ομάδας: Γυφτέας Γιώργος Κορομηλάς Παναγιώτης Παναγοπούλου Ιωάννα Σκόκος Γιώργος Χριστοφιλόπουλος Νάσος Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Δ.Διονυσόπουλος


Κατέβασμα ppt "-Προσεκτική προετοιμασία και κατανόηση του πειράματος πριν την εκτέλεσή του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google